27 januar, 2016
Chiabrød uten gluten, laktose eller egg
Posted in : Brød, FROKOST on by : tantemat Stikkord: bakepulver, bokhveteflak, chiafrø, Cocosa Extra Virgin, Cocosa Mel, Cocosa-olje, egg, Fibrex, gluten, knuste, kokosmelk, kostfiber, laktose, linfrø, sesamfrø
Det blir stadig flere allergikere, og flere enn dem prøver også å unngå gluten, laktose eller egg. Enten fordi de vet at de har en intoleranse, eller fordi de har prøvd seg frem og kjenner på egen kropp at de ikke har godt av en eller flere av disse matvarene.
Tantemat har flere med allergi eller intoleranse i sin familie og omgangskrets, og synes det er både fint og nødvendig å kunne tilby dem mat som de kan spise uten å være redd for å få en allergisk reaksjon eller andre problemer.
Det brødet som du her får oppskrift på inneholder hverken gluten, laktose eller egg, og kan derfor spises av de fleste. I brødet inngår chiafrø, som inneholder mye av den essensielle omega 3-fettsyren alfalinolensyre, som vi med fordel kan få i oss mer av. At en fettsyre er essensiell betyr at den ikke kan dannes i kroppen, men må tilføres utenfra. Chiafrøene har også den gode egenskapen at de fungerer som bindemiddel istedenfor egg, i tillegg til at de gjør brødet saftig.
Og ikke bare er dette et allergivennlig brød, det har også en god og nøytral smak som gjør at det passer til alle typer pålegg, og det gir en metthetsfølelse som varer. Skjær det opp i skiver og frys det ned, og så er det enkelt å ta opp og tine så mange skiver som du trenger til hvert måltid. Så har du alltid ferskt brød når du måtte ønske det!
CHIABRØD UTEN GLUTEN, LAKTOSE ELLER EGG
1 brød
Du trenger:
- 4 ss chiafrø
- 12 ss vann
——
- 2 dl kokosmelk
- 50 gr Cocosa Extra Virgin
- 120 gr bokhveteflak
- 30 gr Cocosa Mel
- 30 gr sesamfrø
- 50 gr knuste linfrø
- 3 ts Fibrex kostfiber
- 2 ts bakepulver
- 1 ts salt
Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 180ºC.
Start med å legge chiafrøene i vann og la dette stå i 15-30 minutter for å svelle. Denne blandingen erstatter egg som bindemiddel i brødet.
Smelt Cocosa Extra Virgin over forsiktig varme.
Når chiafrøene er ferdig svellet, blander du dem inn i den smeltede Cocosa-oljen.
Bland bokhveteflak, Cocosa Mel, sesamfrø, knuste linfrø, Fibrex kostfiber, bakepulver og salt godt sammen.
Tilsett så Cocosaoljen med chiafrøene og bland godt.
Fyll røren i en liten brødform med bakepapir (se TIPS nedenfor) og trykk den lett sammen. Jevn ut overflaten.
Stek brødet midt i ovnen på 180ºC i ca. 60 minutter. Avkjøl på rist før du eventuelt skjærer det i skiver for frysing.
Vel bekomme!
TIPS: På bildene under ser du hvordan du skal legge bakepapir i brødformen.
Først legger du en strimmel med bakepapir på langs i formen, og deretter legger du en strimmel oppå denne på tvers av brødformen.
På denne måten slipper du å smøre brødformen, og det er enkelt å ta tak i det bakepapiret som ligger nederst i formen og løfte brødet ut.
Du kan også enkelt velte brødet ut av formen, om du heller foretrekker det, men vær forsiktig så det ikke brekker!