HomeHovedretter Fisk Stekt laks med tomat- og chilisaus

Stekt laks med tomat- og chilisaus

Posted in : Fisk, Hovedretter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , ,

Laks er virkelig en anvendelig råvare som passer med mange forskjellige sauser. Her får du en kinesisk-inspirert vri, med agurk og hvit ris som enkelt tilbehør i tillegg til sausen.

I denne retten skal laksen paneres med maismel istedenfor vanlig mel, og dermed er den også glutenfri! (Se TIPS 1 nedenfor).

Her er det lurt å starte med sausen først, siden den kan settes til side og varmes opp igjen like før servering.

Sett risen på til koking før du begynner å steke laksen, hvis du bruker ris som trenger 20 minutter for å bli ferdig. Jasminris passer godt til denne retten.

Agurken skjærer du opp like før servering.

 

Denne retten er deilig hverdagsmat, men den kan også serveres til fest. Tantemat serverte den nylig som en av flere retter på en Smaksfest, og om du ønsker tips om en hvitvin som passer ypperlig til, se TIPS 2 nedenfor!

 

Denne oppskriften er beregnet til 6 personer.

 

 

STEKT LAKS MED TOMAT- OG CHILISAUS

 

Til 6 personer

 

TOMAT- OG CHILISAUS

 

Du trenger:

 

 

DSC_8311

 

  • 2 sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 rød paprika
  • 1 rød chili
  • 1 boks (400 gr) tomater i lake (hakkede eller hele)
  • 1 ss søt soyasaus (ketchap manis)
  • 2,5 dl hvitvin
  • 1 klype sukker
  • Salt
  • Pepper (sort eller hvit)
  • 1 ss maizennamel (kan sløyfes, hvis du synes sausen er tykk nok uten jevning)

 

 

Slik gjør du:

Rens og finhakk løk og hvitløk.

Rens paprikaen for frø og hvite hinner og skjær den opp i mindre biter.

Rens chilien for frø og hvite hinner og del den opp i små biter.

Bland løk, hvitløk, paprika, chili, tomater med lake, søt soyasaus og hvitvin og la det småkoke uten lokk i 20 minutter.

 

 

DSC_8314

 

Mos sausen i hurtigmikser eller med stavmikser og varm den opp igjen.

Hvis du ønsker sausen tykkere, kan du jevne den ved å blande ut 1 ss maizenna i litt vann og ha dette i sausen mens du rører godt for å få en jevn blanding. La sausen småkoke i 1 minutt.

Smak sausen til med salt, pepper og sukker. Denne sausen tenderer mot det syrlige, som harmonerer godt med den fete laksen, og sukkeret er med på å gjøre smaken rundere.

Da er sausen klar for servering!

 

 

DSC_8315

 

 

 

STEKT LAKS

  • 1 kg laksefilet uten skinn
  • 2 ts salt
  • 1 ts spisskummin
  • 1 dl maismel
  • Smør til å steke i

 

Slik gjør du:

 

Bland maismel med salt og spisskummin og ha dette i en vid skål.

Skjær laksen i 1 cm tykke skiver. Gjerne skrått, så blir skivene litt større.

Vend skivene i maismel- og krydderblandingen slik at det dekker begge sider. Rist forsiktig av overflødig mel og stek laksen raskt i smør på begge sider på noe over middels varme.

 

LaksMedTomatOgChilisaus1

 

Pass på så de ikke blir gjennomstekte, da blir de tørre. Hvis de ikke skal serveres med en gang, kan du legge dem over i et ildfast fat og sette dem i stekeovnen på 65ºC så de holder seg varme til alt er klart til servering.

 

Legg opp laksen og rikelig med agurkskiver ved siden av.

 

LaksMedTomatOgChilisaus3

 

Server den stekte laksen med friske agurskiver, tomat- og chilisaus og kokt ris.

Og husk at du alltid bør sette frem salt- og pepperkvern, så hver enkelt får etterkrydre på egen tallerken!

 

 

Vel bekomme!

 

 

LaksMedTomatOgChilisaus6

 

 

TIPS 1: Maismel får du kjøpt på innvandrerforretninger, og må ikke forveksles med maizenna. Om du ikke får tak i maismel, kan du bruke kastanjemel. Maismel eller kastanjemel vil gi en litt annen stekeskorpe enn det vanlig hvitt hvetemel gjør, og gjøre retten litt mer «asiatisk», men om du ikke får tak i noe annet, og ellers tåler hvetemel, kan du selvfølgelig bruke det! Eller du kan rett og slett droppe paneringen og bare krydre laksen med salt og spisskummin og steke den i smør.

 

TIPS 2: Riesling passer alltid til laks, og denne passer helt ypperlig til denne retten: Georg Mosbacher 2013 Deidesheimer Riesling Trocken. Server den godt avkjølt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *