HomeHovedretter Fisk Spansk laksegryte

Spansk laksegryte

Posted in : Fisk, Hovedretter, Laks og ørret on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , ,

Som sagt så mange ganger før: laks er en god og lett tilgjengelig råvare som tåler å bli brukt på veldig mange måter. Den er helt utmerket å servere rå, men den tåler også godt varmebehandling og masse krydder og kan dermed serveres som en skikkelig smaksbombe som varmer godt på en kald vinterdag!

Gryteretten som du her får oppskrift på er spanskinspirert og i utgangspunktet ganske så «hot», men – som vanlig – det er opp til deg hvor mye chili du vil bruke. Tantemat bruker her så mange som 6 tørkede chili, men du kan bruke så lite som en halv, eller ingen i det hele tatt, om du heller foretrekker det. Denne gryteretten blir god, uansett, men om du velger å ikke bruke chili, bør du krydre godt med sort eller hvit pepper istedet! Det er nemlig buljongen som får den kraftige smaken, men den vil samlet sett mildnes sammen med potetene og laksen. De små, søte tomatene tilfører en fin fruktighet til smaksbildet.

 

Retten er enkel å lage, men krever litt tid fordi du må bake hvitløken i stekeovnen først, skålde mandlene og lage en kryddermasse av dette, evt. sammen med den tørkede chilien.

Til denne lakseretten passer det veldig godt å servere ferske, sprøstekte baguetter og godt smør ved siden av.

 

Om du bruker halvstekte baguetter, kan du aller først starte med å steke dem i henhold til pakningen og la dem avkjøles. Å servere baguettene gyldne og lett sprøstekt, smaker ekstra godt. (TIPS 1).

 

 

 

SPANSK LAKSEGRYTE

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

DSC_8329

 

 • 800 gr laksefilet
 • 800 gr poteter (helst pimpernell, som både er kokefast og samtidig litt melen)
 • 300 gr små, søte tomater
 • 1 hel hvitløk
 • 30 gr mandler
 • 6 tørkede, små chili eller færre, eller sort eller hvit pepper istedet
 • 5 ts paprikapulver
 • 0,5 dl olivenolje
 • 5 dl fiskebuljong
 • Salt
 • Persille

 

Slik gjør du:

 

Start med kryddermassen av hvitløk, mandler og tørket chili (se TIPS 2 nedenfor om du velger å bruke sort eller hvit pepper istedenfor tørket chili):

Sett stekeovnen på 180ºC.

Del opp hvitløken i båter og legg dem med skallet på i en ildfast form med lokk. Bak dem i ovnen i 30 minutter. Ta dem ut og la dem avkjøles noe før du fjernet skallet og skjærer bort stilkfestet nederst på hver hvitløksbåt.

Kok opp litt vann i en kasserolle, trekk kasserollen av platen, legg i mandlene og la dem ligge i vannet i 5 minutter.

 

DSC_8336

 

Tøm av vannet, skyll mandlene med kaldt vann og fjern det brune skallet ytterst. Det gjør du enkelt ved å klemme mandlene ut av skallet. Kast skallet.

 

DSC_8337

 

Ha hvitløkbåtene, de skoldede mandlene og evt. den tørkede chilien i en morter og knus det sammen til en tykk masse.

 

DSC_8339

 

Da er kryddermassen klar til bruk i selve gryteretten.

 

Slik gjør du med selve gryteretten:

 

Varm oljen i en vid kasserolle, ha i mandel/hvitløk/(evt. chili-)massen og paprikapulveret og bland dette godt.

Skrell og skjær potetene i 1 cm terninger, ha dem i kasserollen og la dem småkoke i noen minutter, uten at de blir brune.

 

DSC_8340

 

 

Hell over fiskebuljong til det dekker potetene. Legg på lokk og la det syde til potetene er nesten helt kokt, 5-10 minutter.

Smak til med salt (og sort eller hvit pepper, om du bruker lite eller ikke noe chili).

Del laksefileten i passe store porsjonsstykker og legg dem i gryten sammen med tomatene. Legg på lokk og la det trekke i 5 minutter, eller til laksen er gjennomkokt.

 

DSC_8345

 

 

Strø over persille, og så er gryten klar for servering!

 

Server med ferske og gjerne lett sprøstekte baguetter og godt smør ved siden av, og husk å sette frem salt og pepperkvern så hver enkelt kan krydre på egen tallerken!

 

 

Vel bekomme!

 

 

Dette er rustikk mat, så knus gjerne potetene med gaffelen, så du får med deg den smakfulle kraften!

DSC_8377

 

 

 

TIPS 1: Slik sprøsteker du baguettene:

Sett stekeovnen på 200ºC.

Del baguettene i to på langs og så i mindre biter. Legg dem med snittflaten opp på bakepapir på en bakeplate og sett dem midt i ovnen, eller noe høyere om ovnen gir mulighet for det. La dem stå inne i 8-10 minutter, til de begynner å bli sprø og gyldne. La dem avkjøles litt før servering.

 

TIPS 2:  Om du bruker lite eller ikke noe tørket chili, bør gryteretten krydres med sort eller hvit pepper istedet, gjerne nykvernet. Men istedenfor å blande pepperen sammen med hvitløk og mandler i kryddermassen, slik du ville gjort med den tørkede chilien, krydrer du direkte i buljongen etter at du har tilsatt og kokt potetene. Og du må gjerne krydre så smaken blir kraftig, siden den likevel vil mildnes når du spiser den sammen med potetene, laksen og tomatene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *