HomeHovedretter Kyllingwok med sopp og spirede bønner

Kyllingwok med sopp og spirede bønner

Posted in : Hovedretter, Ingredienser fra naturen, Kjøtt, Kylling/høne/kalkun, Sopp on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , ,

Kyllingwok er noe av det beste Tantemat vet! Mørt, marinert kjøtt og en masse fine grønnsaker. Det skal lite varmebehandling til, og dermed beholder de grønne godsakene sin friskhet og sprøhet og også mer av alle de gode næringsstoffene. Spirede frø eller bønner er ekstra næringsrike, og bør få være med.

Wok er super hverdagsmat, men kan også serveres som helgemat med en god rødvin ved siden av. Tantemats favoritt til denne retten er Chianti Ruffino 2013 fra Toscana.

Arbeidet med en wok består for det meste i at kjøtt og grønnsaker skal kuttes opp, mens selve varmebehandlingen går raskt. Sørg derfor for at bordet er dekket og alt er klart, slik at woken kan serveres straks den er ferdig og grønnsakene sprø og fargerike!

Server nudler ved siden av, eller hvit ris, for eksempel jasminris, om du heller foretrekker det. Se på pakken hvor lang koketid som trenges, og prøv å få woken og tilbehøret til å bli ferdig omtrent samtidig. Du kan regne med at forberedelser, oppdeling og steking vil ta minst 1 time og 15 minutter, inklusive marinering av kjøttet, som du bør starte med. Og mens kjøttet marineres tar du resten i rekkefølge, som forklart nedenfor.

 

 

KYLLINGWOK MED SOPP OG SPIREDE BØNNER

 

Til 4 personer:

 

Du trenger:

 

Til selve woken:

 

DSC_8357

 

 

 • 4 kyllingbryst
 • 100 gr ferdig forvellet riske, eller 200 gr fersk sjampinjong eller østerssopp
 • 150 gr sukkererter
 • 1 rødløk
 • 2 røde paprika
 • 100 gr spirede bønner
 • 1-2 røde chili (kan utelates)
 • 30 gr fersk ingefær
 • Olje og vann til steking/varmebehandling
 • Salt
 • Pepper
 • Sesamfrø til å strø over til slutt

 

Til marinaden:

 • 1 ss olivenolje
 • 2 ss soyasaus
 • 1 lite stykke skrellet ingefær (ca. 1 x 1 cm), presset med hvitløkspresse
 • 2 fedd hvitløk, finhakket

 

 

Til sausen:

 • 1 ss olje
 • 1 dl hønsebuljong
 • 4 ss soyasaus
 • 1 ss rødvinseddik

 

 

Slik gjør du:

Start med marinering av kjøttet:

Bland alle ingrediensene til marinaden.

Skjær kyllingbrystene i tynne strimler.

Bland kyllingbrystene godt med marinaden og la stå i minst 30 minutter, gjerne i kjøleskapet.

 

DSC_8358

 

 

Når du har satt kyllingbrystene til marinering blander du alle ingrediensene til sausen, slik at den står klar til å has i woken når alle ingrediensene er ferdig varmebehandlet.

 

DSC_8374

 

 

Deretter skal du rense og skjære opp alle grønnsakene til woken, slik at alt står klart til varmebehandling:

 

Slik gjør du:

Rens paprikaen for frø og hvite hinner og del den opp i strimler.

Skyll og rens sukkerertene. Det kan være at de har en seig tråd der ertene sitter festet, og den må  fjernes. Det gjør du ved å skjære stilkfestet nesten av, og så drar du i det slik at den seige tråden følger med.

Rens rødløken og skjær den i tynne båter.

Rens chilien for frø og skjær opp i tynne strimler.

Skrell ingefær og skjær den opp i tynne, små skiver eller biter.

Bruker du fersk sopp (sjampinjong eller østerssopp) må den børstes og renses før du deler den opp i skiver eller mindre biter.

 

 

DSC_8364

 

Soppen som Tantemat bruker i denne woken, er riske, som ble plukket sist sommer og som har ligget ferdig forvellet og klar i fryseren.

 

DSC_8360

 

 

Når kyllingkjøttet har stått til marinering i minst 30 minutter, sausen er blandet og alle ingrediensene er ferdig oppskåret, skal du begynne å woke. Tantemat bruker en wokpanne som kan brukes på en vanlig ovnstopp, men du kan like godt bruke en stor og vid kasserolle/panne eller en elektrisk wokpanne.

 

Ha 3-4 ss olje i wokpannen, sett platen på fullt og la oljen bli skikkelig varm. Stek de marinerte kyllingstrimlene i oljen mens du rører. Pass på at du har i små mengder om gangen, så ikke wokpannen blir avkjølt av det kalde kjøttet. Da blir kjøttet kokt istedenfor stekt. Og husk at kyllingkjøtt skal være ordentlig gjennomstekt, ikke bare brunet. Ha mer olje i wokpannen om den blir tørr. Kyllingkjøtt er magert og kan trekke til seg fett.

 

DSC_8366

 

Etterhvert som kjøttet blir stekt legger du det over på et fat.

Ha mer olje i wokpannen om nødvendig og stek løken raskt. Den skal være godt varmebehandlet, men ikke så mye at den blir «slapp». Ha den over på fatet sammen med kyllingkjøttet.

 

DSC_8367

 

Deretter har du soppen og ingefæren i woken og steker dem mens du rører rundt, i ca. 1 minutt. Ha dem over på fatet sammen med kyllingkjøttet og løken.

 

DSC_8368

 

Ha i mer olje om nødvendig og stek de spirede bønnene i ca. 1/2 minutt, og ha dem også over på fatet sammen med det andre som allerede er stekt.

 

DSC_8369

 

 

Til slutt skal sukkerertene, paprikaen og chilien varmebehandles i vann. Hvis det er olje igjen i wokpannen, så tøm den over på fatet med de ferdig stekte ingrediensene, ellers vil det sprute når du skal ha oppi vann. Ha 3-4 ss vann i woken og la det kokes opp. Ha i sukkererter…

 

DSC_8370

 

paprika og chili og la det varmebehandles i ca. 1/2 minutt mens du rører rundt.

 

DSC_8371

 

Til slutt har du det ferdig stekte kyllingkjøttet og grønnsakene tilbake i woken sammen med ertene, paprikaen og chilien og tilsetter sausen.

Bland og la det få et oppkok.  Kvern over litt salt og pepper til slutt.

Strø over sesamfrø, pynt med persille eller annet grønt, og så er woken klar for servering, sammen med nudler eller ris.

 

Husk å sette frem salt og pepperkvern, så hver enkelt kan krydre på tallerkenen etter egen smak!

 

Vel bekomme!

 

 

DSC_8375

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *