17 februar, 2016
Fiskegrateng
Comments : 2 Posted in : Fisk, Hovedretter, Torsk on by : tantemat Stikkord: egg, eggehviter, eggeplommer, grateng, hvit saus, hyse, kokt fisk, loins, muskatnøtt, rester, sei, skiver, stivpiske, strøkavring, torsk
Fiskegrateng er en hverdagsmiddag som de fleste, store som små, setter pris på. Du får kjøpt god fiskegrateng i frysedisken, men lager du din egen får du en med mye mer fisk i, og du får brukt rester. Det går rett inn i den nå så ny-aktuelle og fornuftige filosofien om ikke å kaste mat, og du får både et næringsrikt måltid til familien og deg selv og god samvittighet på toppen!
Har du rester til overs etter en fiskemiddag, eller du har kokt restene av fisken etter å ha skåret ut loins og skiver, er det lurt å bruke dem i denne gratengen.
Og blir det rester til overs av gratengen, er det bare å sette dem i kjøleskapet og varme opp en dag eller to senere. (Se TIPS nedenfor angående oppvarming).
FISKEGRATENG
Til 4-6 personer
Du trenger:
- 450 gr kokt fisk, renset for skinn og ben (torsk, hyse eller sei, gjerne i blanding)
- 2 ss smør
- 4 ss hvetemel
- 4 dl melk
- 4 egg
- 4-5 ts salt
- 1 1/2 ts hvit pepper
- 1/4 ts revet muskattnøtt
- 4-8 ss strøkavring (eller mer, det skal være et raust lag med strøkavring oppå)
- Noen ekstra klatter av kaldt smør på toppen etter at kavringen er strødd på
Slik gjør du:
Smør først en ildfast form på minst 2 liter, slik at den står klar til bruk.
Sett stekeovnen på 200ºC.
Så starter du med å lage den hvite sausen:
Smelt smøret i en kasserolle på noe over middels varme og rør inn hvetemelet.
Spe med melken, litt om gangen. Rør godt hver gang du sper, slik at blandingen blir jevn og klumpfri ….
før du tilsetter mer melk.
Når du har rørt inn all melken, lar du sausen koke forsiktig i 5 minutter. Rør med jevne mellomrom.
Trekk platen av varmen og tilsett salt, pepper og muskatnøtt. Bland godt, og la sausen avkjøles litt.
Skill eggeplommer og eggehviter.
Rør eggeplommene inn i den hvite sausen.
Rør deretter den kokte fisken inn i sausen.
Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i saus- og fiskeblandingen til slutt.
Hell blandingen i den smurte, ildfast formen, strø over strøkavringen og legg noen klatter smør oppå til slutt.
Sett formen inn midt i ovnen og stek ved 200ºC i 35-40 minutter.
Du ser at gratengen er ferdig når den er fint hevet og gylden på toppen.
Server straks, med kokte poteter og gulrøtter, og gjerne stekt bacon, om du liker det.
Smeltet smør eller god olivenolje smaker godt ved siden av!
Og husk å sette frem salt og pepper, så hver enkelt kan etterkrydre etter eget ønske!
Vel bekomme!
TIPS: Det er enkelt å varme opp fiskegrateng: Sett fatet med restene inn i kald ovn, og sett ovnen på 140ºC. Det er litt forskjell på ovnene, men det vil gå 20-30 minutter før gratengen er gjennomvarm. Du kan prøve med å legge baksiden av pekefingeren oppå gratengen etter 20 minutter og kjenne om den er skikkelig varm, men vær forsiktig så du ikke brenner deg!
Du kan, for sikkerhets skyld, legge et stykke bakepapir eller aluminiumsfolie oppå gratengen under oppvarmingen, for å være sikker på at den ikke blir brent på toppen.
2 thoughts
Denne fiskegratengen var jeg så heldig å fikk smake på. Den beste jeg har kjent og så flott, delikat og porøs! Den ma jeg bare prøve selv!
Hei, Ingrid!
Tusen takk for veldig hyggelig kommentar!
Hilsen Tantemat