HomeTilbehør Sauser Chilimarmelade

Chilimarmelade

Posted in : Sauser, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Er du glad i mat med smak, er denne chilimarmeladen god å ha for hånden. Tantemat har den alltid stående i kjøleskapet! Den er veldig anvendelig, siden den passer som tilbehør til både kjøtt, fisk og skalldyr i tillegg til at du kan bruke den som smaksforsterker i gryteretter eller sauser.

Noen liker chilimarmelade for eksempel på gåseleverpate. Til skalldyr kan du blande den med rømme, creme fraiche eller majones om du ønsker en mildere smak. Og har du små barn som gjør at du må være forsiktig med krydringen, kan dette være redningen: du krydrer maten slik at den passer til barnas smak, og så kan du selv bruke chilimarmelade som krydder på egen tallerken!

Det varierer ganske mye hvor sterk røde chili er, og mest smak sitter i frøene. Hvis du ønsker å være forsiktig, kan du fjerne frøene fra alle chiliene, eller du kan fjerne bare fra noen. Er du av den vågale sorten, beholder du alle frøene! Tantemat beholder alltid alle frøene, for å få maksimalt med smak!

 

CHILIMARMELADE

Ca. 8-9 dl.

 

Du trenger:

 

DSC_8489

 

  • 0,5 kg røde chili
  • 100 gr tørkede aprikoser
  • 1 liten gul løk
  • 5 fedd hvitløk
  • 0,5 l olivenolje

 

Slik gjør du:

Skyll chiliene og fjern stilken. Du kan fjerne alle frøene, beholde alle eller bare endel. Del opp chilien smått.

Rens og finhakk løk og hvitløk. Finhakk aprikosene. (Hvis aprikosene er veldig tørre, kan det være lurt å legge dem i lunkent vann i 1/2 time før du deler dem opp).

 

Varm opp oljen til ca. 100ºC. Ha i finhakket chili, løk og hvitløk, litt om gangen (vær forsiktig, det kan frese når oljen er veldig varm).

 

DSC_8490

 

Skru ned varmen og la dette småkoke i 1 time. Rør forsiktig innimellom. Ha så i finhakkede aprikoser og la det fortsette å småkoke i 1/2 time til. Trekk kasserollen av varmen og la blandingen avkjøles noe før du kjører den glatt i en blender. Fyll på små, rene glass (se TIPS nedenfor) og oppbevar dem i kjøleskap, så har marmeladen lang holdbarhet.

 

Vel bekomme!

 

NB! Siden det er olje i blandingen er det en fordel å ta glasset ut av kjøleskapet 1/2 time før bruk, slik at den blir temperert. Marmeladen får en mykere konsistens og smaken kommer bedre til sin rett.

 

TIPS: Uansett hva du skal oppbevare i glass, så er det viktig og nødvendig at de er godt rengjort! Finn frem de glassene du skal bruke. Fyll kaldt vann i en kasserolle som er stor nok til å romme ett eller flere glass om gangen, og la det koke opp. Legg i glassene og lokkene og gi dem et oppkok. Legg i nye glass og lokk til et oppkok etter hvert som du får bruk for dem.

Når du skal fylle varm væske i glass, tar du glassene opp av det kokende vannet like før du skal fylle dem, og fyller dem mens glasset og det du skal fylle i er varmt. Fyll gjerne gjennom en trakt for å unngå søl. Tørk godt av kanten av glasset med en ren klut, ta lokket opp av det varme vannet og skru det godt på. Du kan evt. sette glassene opp ned til innholdet er helt avkjølt.

 

DSC_8494

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *