HomeHovedretter Okse indrefilet med soppsmør og potet- og pastinakkpuré

Okse indrefilet med soppsmør og potet- og pastinakkpuré

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Storfe on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

En mør okse indrefilet med godt tilbehør blir man aldri lei av, og det passer like godt enten det er den lyse årstiden da man vanligvis spiser litt lettere mat, eller det er den mørke årstiden og man skal kose seg litt ekstra en kveld i helgen. Oppskriften du får her er lettlaget og enkel, uten mange elementer. Soppsmøret kan lages i god tid i forveien og legges i fryseren til du skal bruke det, og kjøttet kan stekes og stå klart før du lager potet- og pastinakkpuréen og en liten salat. Tantemat har nemlig funnet en god måte å holde fileten varm på mens tilbehøret gjøres klart. Se på oppskriften nedenfor, så ser du hvordan!

Siden soppsmøret kan lages i stand på forhånd får du oppskriften på det først. Så kommer oppskriften på steking av oksefileten og deretter potet- og pastinakkpuréen. Til slutt kommer et forslag til en enkel, grønn salat som smaker godt til.

Oppskriften på soppsmøret er stor og nok til minst 14 personer, men siden det også vil passe ypperlig til både lam og vilt, så kan du legge det som eventuelt blir til overs i fryseren og bruke det senere. Husk bare å pakke det godt og tett i plast og merke det skikkelig, slik at det senere er lett å finne. Husk også at det bør tas ut av fryseren og legges i kjøleskapet minst et par timer før bruk, slik at det blir lett å skjære skiver av.

 

 

OKSE INDREFILET MED SOPPSMØR OG POTET- OG PASTINAKKPURÉ

 

SOPPSMØR:

Minst 14 personer

 

Du trenger:

 

DSC_8540

 

 • 125 gr forvellet sopp eller 250 gr fersk sopp (her har Tantemat brukt traktkantareller som har ligget ferdig oppkuttet og forvellet i fryseren, men du kan like godt bruke kantareller, steinsopp, sjampinjong eller en blanding av forskjellige typer, enten kjøpte eller dine selvplukkede. Om du bruker fersk sopp, se TIPS 1 nedenfor ang. forvelling)
 • 200 gr meierismør (50 gr av dette skal brukes til å surre sopp og løk i)
 • 50 gr sjalottløk
 • 3 fedd hvitløk
 • 4 ss friskpresset sitronsaft
 • 4 ss fersk, hakket persille
 • 1 ts tørket timian
 • 1/2 ts salt
 • 1/2 ts nykvernet sort pepper

 

Slik gjør du:

La smøret ligge på kjøkkenbenken i 1/2-1 time, slik at det blir romtemperert.

Hakk forvellet sopp i små biter. Finhakk sjalottløk og hvitløk.

Smelt 50 gr smør på middels varme, ha i sjalottløk og hvitløk og la det surre til løken blir gjennomsiktig. Øk varmen litt, ha i soppen og la det surre i et par minutter. Ta blandingen av platen og la den avkjøles.

Når sopp- og løkblandingen er helt avkjølt blander du den inn i det romtempererte smøret sammen med hakket persille, knust, tørket timian og sitronsaft.

 

DSC_8544

 

Smak til med salt og nykvernet sort pepper og eventuelt mer sitronsaft, slik at smøret smaker både friskt og godt krydret på samme tid.

Legg smøret utover et stykke plastfolie….

 

DSC_8545

 

og rull det sammen slik at det blir som en pølse. Hvis du skal bruke det samme dag holder det å legge det i kjøleskapet til det stivner, 1/2-1 time. Ellers pakker du det godt inn i mer plast og legger det i fryseren. Husk å ta det opp og la det tine et par timer i kjøleskapet før du skal bruke det, slik at det blir lett å skjære skiver av.

 

DSC_8547

 

 

 

STEKT INDREFILET

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 

 • 4 stk okse indrefilet, hver på ca. 200 gr
 • God olivenolje
 • Salt
 • Nykvernet, sort pepper
 • Tørket timian
 • 1 ss smør til stekepannen

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 60ºC.

Vend filetstykkene i olje og krydre dem godt på hver side med salt, nykvernet, sort pepper og knust, tørket timian. La dem ligge på kjøkkenbenken minst 1/2 time, slik at de trekker til seg smak og blir temperert før du skal brune dem.

La en jernpanne bli godt varm, ha i smøret og la det bruse fra seg og bli nøttebrunt. Legg i filetstykkene og brun dem på hver side i ca. 1 minutt, og legg dem så over på et ildfast fat.

NB! Det kan variere hvordan den enkelte vil ha fileten stekt: noen ønsker den bare raskt brunet på utsiden og rå inni, andre vil ha den medium eller godt stekt. Se på TIPS 2 nedenfor, så ser du hvordan én produsent anbefaler at du skal steke for å få riktig resultat. Uansett kan du la fileten stå i ovnen på 60ºC etterpå inntil du skal servere den. Ved å steke fileten ferdig på forhånd og så la den stå og holde seg varm i stekeovnen etterpå, blir middagslagingen mye enklere, siden du da kan gjøre istand potet- og pastinakkpuréen og salaten mens kjøttet står klart i ovnen. En stor fordel, synes ihvertfall Tantemat!

 

DSC_8557

 

Når filetene er stekt slik du vil ha dem, setter du dem inn på midterste rille i stekeovnen (60ºC) slik at de holder seg varme til du skal servere dem. De tåler godt å stå ved denne varmen i inntil 2 timer. På grunn av denne lave varmen vil de ikke stekes videre, kun holde seg varme.

 

 

 

POTET- OG PASTINAKKPURÉ

Til 4-6 personer

 

Du trenger:

 

DSC_8550

 

 • 1 kg mandelpoteter
 • 500 gr pastinakk
 • 2 dl kremfløte
 • 6 ss hakket, frisk persille
 • 75 gr smør
 • Ca. 1 ts salt
 • 1/2 ts nykvernet hvit pepper

 

Slik gjør du:

Skrell poteter og pastinakk og legg dem i kaldt vann med litt presset sitronsaft for å unngå at de blir mørke. Del både poteter og pastinakk i mindre biter.

La pastinakken koke i så mye vann at det såvidt dekker i 2 minutter. Ha i potetbitene og fyll eventuelt på med mer vann til det såvidt dekker. Kok opp og la det koke til alt er mørt, 2-4 minutter.

Tøm av vannet og mos poteter og pastinakk med en potetstapper. Ha i smøret og rør til det er smeltet, og rør deretter inn melken.

Bland inn hakket persille og smak til med salt og nykvernet, hvit pepper. Husk at salt fremhever andre smaker, og det kan trenges endel for å få frem den gode smaken i puréen.

Legg lokk på kasserollen slik at stappen holder seg varm.

 

 

FORSLAG TIL GRØNN SALAT OG ENKEL DRESSING

Server gjerne med en grønn salat og noen små, søte tomater ved siden av. Den grønne salaten kan bestå av forskjellige salattyper kjøpt som ferdig blanding, eller du kan blande forskjellige typer du selv liker. Lag en dressing av 3 ss god olivenolje, 1 ss sherryeddik, litt salt og pepper og eventuelt noen sukkerkorn for avrunding av smaken. Bland og vend inn i salaten like før servering.

 

Vel bekomme!

 

DSC_8559

 

 

TIPS 1: Slik forveller du sopp:

Her er det vist forvelling av kantareller. Også traktkantareller, piggsopp, kremle eller riske forvelles på samme måte, mens forvelling av steinsopp, skrubb eller sjampinjong krever at det tilsettes litt fett (olje, andefett eller smør) under forvellingen. De sopptypene som trenger tilsetning av fett avgir litt mindre væske, og derfor trenges det fett i pannen for at de ikke skal bli tørre og brent.

Legg renset sopp i kald stekepanne og slå platen på nesten full varme. Det vil etterhvert komme fuktighet ut av soppen. For de typene sopp som trenger fett under forvellingen, tilsettes det samtidig med at soppen legges i stekepannen. La fuktigheten fra soppen fordampe helt og la soppen avkjøles før du begynner den videre tilberedningen som er forklart i oppskriften. Alle typer sopp mister omtrent halvparten av volumet/vekten når de blir forvellet, så derfor må du alltid, i Tantemats oppskrifter, beregne dobbelt så mye fersk sopp som forvellet.

Bilde av forvellede kantareller.

 

 

TIPS 2: Steking av oksefilet. NB! Ta alltid kjøttet ut av kjøleskapet 1/2 time før du skal steke det, så det blir romtemperert. Steking i jernpanne gir alltid det beste resultatet. Stekepannen skal være godt varm, og smøret skal være nøttebrunt og ha sluttet å bruse før du legger kjøttet i. Stekerådene gjelder når fileten er ca. 1,5 cm tykk.

RÅ FILET: Stek fileten 1 minutt på hver side, til den er fint brunet.

MEDIUM STEKT FILET:  Stek fileten på god varme til kjøttsaften pipler ut på oversiden. Snu fileten og stek til det pipler ut på den andre siden.

GODT STEKT FILET: Brun fileten på hver side på god varme. Senk varmen til litt under middels og stek fileten i ca. 4 min. på hver side.

La kjøttet hvile ca. 5 min. etter steking.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *