HomeHovedretter Fisk Festfin laks med ananassalsa

Festfin laks med ananassalsa

Posted in : Fisk, Hovedretter, Laks og ørret on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , ,

Laks er like godt til hverdags som til fest, og siden det nå er mai og mange festdager i vente, får du her oppskrift på laksebutterflies med ananassalsa. Tantemat tror både store og små vil like denne kombinasjonen, som er både frisk og fruktig. Salsaen inneholder grønn chili, noe som gir den et lite bitt, men om du ikke liker det er det bare å utelate den. Eventuelt kan du servere chilien ved siden av, så de som ønsker det selv kan forsyne seg.

Oppskriften er enkel, uten alt for mange ingredienser, det er kun oppkuttingen til salsaen som kan ta litt tid. Til gjengjeld kan du gjerne lage den et par timer på forhånd, slik at den får stå og trekke til du skal servere den.

Laksebutterflies er enkelt å få til og gjør at retten ser litt mer forseggjort ut, men om du vil kan du like gjerne bruke et enkelt filetstykke.

 

Du kan servere denne retten med hvit ris, quinoa eller, som Tantemat gjør her, potet- og pastinakkpuré. Velg det du selv liker best!

Først kommer oppskriften på ananassalsaen, deretter tilberedning av laksen, og til slutt potet- og pastinakkpuréen.

 

 

 

FESTFIN LAKS MED ANANASSALSA

Til 6 personer:

 

Alle ingrediensene til laksebutterflies og ananassalsa ser du på bildet her.

 

DSC_8580

 

 

ANANASSALSA

 

Du trenger:

 • 1 hel ananas (400-500 gr ferdig renset)
 • 2 store tomater
 • 2 lime, revet skall og saft
 • 1 grønn chili
 • Friske korianderblader

 

Slik gjør du:

Skrell ananasen og skjær den i biter. (Klikk på lenken Hvordan skrelle og dele opp frisk ananas på en enkel måte, så ser du hvordan du kan gjøre det).

Flå tomatene, fjern frøene og skjær dem i biter.  (Klikk på lenken Hvordan skålde, flå og dele opp tomater på en enkel måte, så ser du hvordan du kan gjøre det).

Vask limefruktene godt og tørk dem. Riv skallet (bare det grønne ytterst) og press ut saften. (Se TIPS 1 nedenfor).

Skjær chilien i tynne ringer og fjern alle frøene.

Bland alle ingrediensene til salsaen, unntatt korianderbladene, som skal has i like før servering.

Du kan blande chilien i salsaen sammen med de andre ingrediensene, eller du kan holde den til side og servere den ved siden av. Tantemat synes selvfølgelig salsaen blir best om chilien blandes inn med de andre ingrediensene.

Salsaen kan godt gjøres klar og stå og trekke et par timers tid før servering, i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken. Husk å blande inn korianderbladene like før servering!

 

 

 

LAKSEBUTTERFLIES

 

Du trenger:

 • 6 laksestykker à ca. 200 gr
 • Olivenolje
 • Salt
 • Pepper

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 200ºC.

Lag seks laksebutterflies (se TIPS 2 nedenfor), eller bruk bare laksefileten slik den er.

Legg stykkene på en bakeplate med bakepapir under, eller legg dem i en smurt, ildfast form. Pensle dem med olivenolje og strø over salt og pepper. Sett dem inn på midterste rille i stekeovnen og la dem stekes i 7-10 minutter. De kan godt ha en rosa kjerne i midten.

 

 

 

POTET- OG PASTINAKKPURÉ

Til 4-6 personer

 

Du trenger:

 

DSC_8550

 

 • 1 kg mandelpoteter
 • 500 gr pastinakk
 • 2 dl kremfløte
 • 6 ss hakket, frisk persille
 • 75 gr smør
 • Ca. 1 ts salt
 • 1/2 ts nykvernet hvit pepper

 

Slik gjør du:

Skrell poteter og pastinakk og legg dem i kaldt vann med litt presset sitronsaft for å unngå at de blir mørke. Del både poteter og pastinakk i mindre biter.

La pastinakken koke i 2 minutter i så mye vann at det såvidt dekker. Ha i potetbitene og fyll eventuelt på med mer vann til det såvidt dekker. Kok opp og la det koke til alt er mørt, 2-4 minutter.

Tøm av vannet og mos poteter og pastinakk med en potetstapper. Ha i smøret og rør til det er smeltet, og rør deretter inn melken.

Bland inn hakket persille og smak til med salt og nykvernet, hvit pepper. Husk at salt fremhever andre smaker, og det kan trenges endel for å få frem den gode smaken i puréen.

 

Da er både ananassalsa, laks og potet- og pastinakkpuré klar til servering! Sett gjerne frem salt og pepperkvern så hver enkelt kan krydre på egen tallerken om de føler for det!

 

 

Vel bekomme!

 

DSC_8582

 

 

 

TIPS 1: Revet skall av lime og presset saft.

Vask limefruktene godt og tørk dem. Riv dem på den nest fineste raspen og bruk en sitronpresse til å presse ut saften.

Limefrukter kan være litt harde, så rull dem gjerne litt mot benkeplaten med håndflaten for å mykne dem litt. Da blir det lettere å presse saften ut av dem.

 

DSC_8625

 

 

 

TIPS 2: Slik lager du laksebutterflies:

Legg en skive laksefilet på en fjøl, med skinnsiden ned. Bruk en skarp kniv og del filetetstykket i to, midt på, ned til skinnet. Brett det delte filetstykket ut til sidene og sammen slik at skinnsiden under møtes, så har du en laksebutterfly!

 

DSC_8563

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *