HomeHovedretter Fisk 17. mai-laks med ostefyll og salat med jordbær og asparges

17. mai-laks med ostefyll og salat med jordbær og asparges

Posted in : Fisk, Hovedretter, Laks og ørret on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , ,

17. mai er for Tantemat laks, asparges og jordbær! Derfor får du her oppskrift på en hovedrett som kombinerer alle de tre ingrediensene. For å gjøre litt ekstra stas på laksen får den et lite fyll av kremost, og asparges og jordbær er ingredienser i en grønn salat ved siden av. Til dette smaker det veldig godt med quinoa blandet med paprika og vårløk, men om du ønsker det, kan du servere hvit ris istedenfor quinoa.

Denne retten er i utgangspunktet en varm hovedrett, men kan også, som en liten vri, gjøres om til en lun salat. Da steker du laksen i mindre biter, avkjøler den noe og legger den oppå salaten, og vipps! er den blitt til en rett som du kan plassere på buffébordet! Quinoa med paprika og vårløk kan også serveres som egen rett på et buffébord, siden quinoa passer like godt til kjøtt som til fisk. Se TIPS 3 nedenfor, så får du litt informasjon om quinoa, som både er veldig godt og næringsrikt.

Om du ønsker en dressing eller kald saus ved siden av, kan Tantemat foreslå basilikumpestochilipesto eller rømme blandet med diverse urter, som for eksempel koriander, dill, gressløk, persille eller lignende.

Først får du oppskrift på dressingen og salaten, deretter laksen, og til slutt quinoa med grønnsaker.

 

 

17. MAI-LAKS MED JORDBÆR OG ASPARGES

Til 4 personer:

 

DRESSING:

 

Du trenger:

  • 6 ss god olivenolje
  • 2 ss rødvins- eller sherryeddik
  • Salt (helst kvernet havsalt)
  • Nykvernet sort pepper

 

Slik gjør du:

Visp sammen olje og eddik i en bolle og smak til med nykvernet salt og pepper. Dressingen skal ha en litt skarp «avslutning» av eddik og pepper.

Lag gjerne dressingen i god tid og la den stå, slik at smaken får utviklet seg.

 

DSC_8644

 

 

 

SALAT MED JORDBÆR OG ASPARGES

 

Du trenger:

 

DSC_8626

 

  • 1 Crispi-salathode
  • 1 pose Feldsalatmix (65 gr)
  • 1 pose Ruccula- og babyspinatmix (65 gr)
  • 200 gr jordbær
  • 8 stilker grønn asparges, forvellet (se TIPS 1 nedenfor)
  • 1/2 rødløk
  • 1 rød chili (bruk 1 rød spisspaprika istedet, hvis du synes chili blir for sterkt, og server chili ved siden av slik at hver kan forsyne seg selv)
  • Korianderblader eller sitronmelisseblader til pynt

 

Slik gjør du:

Skyll og vask salaten og rist vannet godt av, eller kjør den i en salatslynge. (Dressingen vil feste seg bedre til salatbladene desto mindre vann det er på dem.) (Se TIPS 2 nedenfor for oppbevaring av ferdig skyllet salat). Riv Crispisalaten i mindre biter.

Skyll jordbærene, ta bort bladfestet og del dem i fire.

Del den forvellede aspargesen i mindre biter.

Rens og del rødløken i tynne skiver eller båter.

 

DSC_8646

 

Fjern alle frøene fra chilien og del den i tynne strimler. Hvis du istedet bruker paprika skal den renses for frø og deles i mindre biter.

Like før du skal servere blander du Crispisalat og de to salatblandingene med dressingen i en stor bolle. Fordel den grønne salaten pent utover et flatt fat og legg på de andre ingrediensene: jordbær, asparges, rødløk og chili/paprika. Pynt med korianderblader eller sitronmelisseblader, og så er salaten klar for servering!

 

 

DSC_8649

 

 

 

LAKS MED OSTEFYLL

 

Du trenger:

 

DSC_8631

 

 

  • Ca. 800 gr laksefilet med skinn (det vil si 1 filetstykke av laks à ca. 200 gr pr. person)
  • 4 store ts Snøfrisk kremost med rødløk og timian (eller du kan bruke annen ost som du liker, for eksempel Feta-ost eller en kremost med pepper)
  • 4 ts friskpresset sitronsaft
  • 2 ts revet sitronskall
  • Salt
  • Nykvernet pepper
  • 1 ts tørket estragon

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 200ºC.

Del laksefileten i 4 like store biter. Lag en liten «lomme» ned til skinnet i hvert av dem og fyll den med en stor ts kremost.

Drypp 1 ts sitronsaft over hvert fiskestykke, og strø på salt, nykvernet pepper og knust, tørket timian. Fordel revet sitronskall over fisken til slutt.

Legg fiskestykkene i et smurt, ildfast fat, eller legg dem på bakepapir på en stekeplate.

Stek dem på midterste rille i stekeovnen i 10-12 min.

 

DSC_8634

 

 

 

QUINOA MED VÅRLØK OG PAPRIKA

 

Du trenger:

 

DSC_8630

 

  • 2 dl quinoa (her har Tantemat brukt sort, men du kan like gjerne bruke rød eller hvit, eller en blanding av alle tre)
  • 4 dl vann
  • 1/2 rød paprika
  • 4 stilker vårløk

 

 

Slik gjør du:

Ha vann og quinoa i en kasserolle, kok opp og la småkoke under lokk i 15-20 minutter.

Del paprika og vårløk i små biter og bland dem inn i den ferdig kokte quinoaen.

 

Server ostefylt laks og quinoa varm med den grønne salaten ved siden av. Eller du kan servere dem hver for seg på en buffé, om du ønsker det!

 

Vel bekomme!

 

DSC_8658

 

 

 

TIPS 1: Slik forveller du asparges:

Start med å brekke av den nederste, seige delen av aspargesen. Det gjør du ved å holde aspargesen i venstre hånd mens du brekker av den nederste delen av stilken med høyre. Når du gjør det slik vil den naturlig brekkes av der den seige delen slutter.

 

DSC_8638

 

Grønn asparges må ikke skrelles, men er det tykke stengler kan du skrelle den nederste delen.

Kok opp nok vann i en kasserolle til at det vil dekke aspargesen. Ha i 1 ts sukker og 1 ts salt og la det løses opp. Sukker og salt får frem den naturlige sødmen i aspargesen. Ha aspargesen i vannet og la den ligge i 15 sekunder. Tøm av vannet og skyll aspargesen i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen.

 

TIPS 2: Hvis du har kjøpt så mye salat at du ser du får noe til overs, kan du legge den ferdig skyllet, uten dressing, i en plastpose, blåse opp posen og sette på en klype. Legg den i kjøleskapet, og den vil holde seg fin i minst to dager.

 

DSC_8641

 

 

TIPS 3: Om quinoa:

Quinoa er frøet fra en Sør-Amerikansk plante, opprinnelig fra Peru. Inkafolket så på den som en gudegave og kalte den «Alle korns mor». Frøet er rikt på kostfiber og har et lavt innhold av mettet fett. Ifølge Bioforsk inneholder det mye protein, på nivå med egg, og mer jern enn kjøtt, egg og kumelk. Det inneholder alle de essensielle aminosyrene, det vil si de aminosyrene som kroppen ikke selv kan danne og som vi må få i oss fra maten. I tillegg er det rikt på B-vitaminer, og mineraler, særlig mangan. Og sist, men ikke minst, er quinoa glutenfri.

Quinoa dyrkes særlig i Sør-Amerika, men i Norge har en bonde på Ringsaker startet dyrking av quinoa, og den ser ut til å trives og tåle det norske klimaet godt.

Quinoa smaker godt og er like anvendelig som ris, synes Tantemat. Ukokt er quinoafrøene runde og harde, men når de kokes kommer spirene ut og de får et morsomt utseende og en fin, myk og samtidig knasende konsistens. Dessuten er det enkelt å tilberede quinoa. Den koker på 15-20 minutter, noe som er kortere koketid enn for noen typer ris.

Tantemat har selv vært i Peru og sett at de bruker quinoa i stor grad, både i supper, salater og patéer. Det er i det hele tatt et svært anvendelig frø som tåler å bli brukt mye mer, også her i Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *