HomeForretter Asparges med parmesan og pinjekjerner

Asparges med parmesan og pinjekjerner

Posted in : Forretter, Grønnsaker on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Asparges er en vårgrønn godsak som alle liker. Den ble dyrket allerede av oldtidens romere og egyptere og har alltid vært regnet som en delikatesse. Sunn og kalorifattig er den også, i tillegg til at den har et høyt innhold av kostfiber og K-vitamin og inneholder både folat og jern. Altså både sunn og god og bare til å spise masse av.

Siden mai har mange festdager, både de faste offentlige og kanskje noen private, får du her oppskrift på en forrett som egner seg veldig godt til det: den har få ingredienser, er rask å tilberede og kan gjøres istand 2-3 timer før den skal serveres. Husk bare å dekke den godt til med plastfolie. Du må gjerne sette den i kjøleskapet, men ta den ut minst 15 minutter før servering, slik at den rekker å bli temperert. Da kommer alle smakene bedre frem.

Enda en god ting med denne forretten, er at den passer nesten uansett hvilken hovedrett du skal ha etterpå, enten det er kjøtt eller fisk. Dessuten gjør den seg også som en egen salat på et buffébord. Noe å tenke på til 17. mai, kanskje?

 

 

ASPARGES MED PARMESAN OG PINJEKJERNER

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

DSC_8710

 

  • 1 bunt grønne asparges
  • 8 ss revet parmesan
  • 4 ss ristede pinjekjerner
  • En god extra virgin olivenolje
  • Havsalt fra kvern eller fingersalt
  • Nykvernet, sort pepper

 

Slik gjør du:

Start med å forvelle aspargesen (se TIPS nedenfor).

Skråskjær de forvellede aspargesene i passe biter. Legg toppene til side, dem skal du pynte med.

Så skal pinjekjernene ristes: Varm opp en jernpanne til godt over middels varme og legg pinjekjernene i. Rør rundt så de blir jevnt brunet, det tar 1/2-1 minutt. Legg et stykke kjøkkenpapir på en asjett og tøm pinjekjernene over på den når de er passe brune. La dem avkjøles.

Riv parmesan på et grovt rivjern.

 

DSC_8715

 

Fordel aspargesbitene på 4 forrettstallerkener. Ringle over litt god olivenolje. Strø 1 1/2 ss revet parmesan og 1/2 ss pinjekjerner på hver tallerken og kvern over litt havsalt og sort pepper. Pynt med aspargestoppene og ringle igjen over litt olivenolje.

Sett resten av parmesanen og pinjekjernene sammen med pepperkvern, fingersalt og olje på bordet, slik at hver og en kan etterfylle på egen tallerken om de ønsker det.

 

 

Vel bekomme!

 

DSC_8720

 

 

TIPS: Slik forveller du asparges:

Start med å brekke av den nederste, seige delen av aspargesen. Det gjør du ved å holde aspargesen i venstre hånd mens du brekker av den nederste delen av stilken med høyre. Når du gjør det slik vil den naturlig brekkes av der den seige delen slutter.

 

DSC_8638

 

Grønn asparges må ikke skrelles, men er det tykke stengler kan du skrelle den nederste delen.

Kok opp nok vann i en kasserolle til at det vil dekke aspargesen. Ha i 1 ts sukker og 1 ts salt og la det løses opp. Sukker og salt får frem den naturlige sødmen i aspargesen. Ha aspargesen i vannet og la den ligge i 15 sekunder. Tøm av vannet og skyll aspargesen i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen, og så er den klar for videre tilberedning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *