HomeIngredienser fra naturen Blomster og blader Brenneslesuppe – vårens beste!

Brenneslesuppe – vårens beste!

Posted in : Blomster og blader, Forretter, Hovedretter, Ingredienser fra naturen, Suppe, Supper on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

Våren er en fin tid for å komme seg ut i naturen og plukke noe friskt og nyspiret til å spise, og brennesle kan så absolutt anbefales. Den er en av våre mest næringsrike planter og inneholder både mineraler (blant annet jern, kalium, kalsium, fosfor, kisel og magnesium) og vitaminer (A, B og D), og gir en nydelig suppe med en herlig grønnfarge. Og er du litt vårslapp er det godt å komme seg en tur ut i sol og frisk luft først, og så lage en deilig suppe å kose seg med etterpå!

Brennesle kan plukkes fra de tidligste skuddene kommer og til langt ut på sommeren, men den er best og mest næringsrik før midtsommer. Tidlig på våren plukker du toppskuddene eller hele små planter, som vist her, og senere, når brenneslene blir større, tar du kun fine blad. (Se TIPS 1 nedenfor angående plukking, rensing og skylling).

 

 

Mange mennesker unngår gluten, og en god ting med suppen som du får oppskrift på her, er at den er glutenfri, fordi Tantemat bruker poteter som jevning.

 

 

BRENNESLESUPPE:

Dette er en stor porsjon som gir ca. 3 liter suppe. Som forrett beregner du 1,5-2 dl pr. person, og mer om den skal spises som hovedrett. Ønsker du ikke å lage så stor porsjon, er det selvfølgelig bare å halvere oppskriften eller gjøre den enda mindre. Suppen tåler godt å fryses.

 

Du trenger:

 

DSC_8768

 

  • 3 liter rensede og skyllede brennesler (lett sammenpresset)
  • 2 liter buljong (2 liter vann og 2 terninger av hver av hønse-, kylling- og grønnsaksbuljong. (Se TIPS 2 nedenfor ang. mengde vann))
  • 300 gr skrelte mandelpoteter delt opp i mindre biter

 

 

Slik gjør du:

Ha alle ingrediensene i en stor kasserolle. Kok opp og la småkoke under lokk i 20-30 minutter (det er ferdig når potetbitene er mørkokte og lett å knuse med en gaffel).

Ha alt i en blender eller bruk stavmikser og kjør til en glatt suppe. Smak eventuelt til med salt og pepper.

Server med et halvt, hardkokt egg og pynt med gressløk eller annet grønt. Det vil også smake godt med noen strimler røkelaks i stedet for, eller i tillegg til, det halve egget.

 

 

Vel bekomme!

 

DSC_8784

 

 

 

TIPS 1: Slik plukker du brennesle:

Ta på deg gummihansker, så unngår du å brenne deg. Det er ikke farlig, men kan være ubehagelig. Med gummihansker kan du ta på planten direkte, både når du plukker og når du vel hjemme skal rense og skylle dem. (Tantemat er herdet etter mange års sanking av brennesler og har ikke på seg hansker under plukking, men må absolutt ha det når de skal renses og skylles).

Bruk en saks og klipp hele små planter eller toppskuddet pluss enda et par bladpar nedenfor av større planter (ca. 8-10 cm av planten).

NB! Brennesle vokser innimellom andre planter, så vær nøye med at du ikke får med deg annet enn brennesle! Gå nøye gjennom det du har plukket når du kommer hjem!

 

DSC_8758

 

Plukk minst 4-5 liter til denne oppskriften. Under rensingen forsvinner det endel volum, og dessuten skal brenneslene presses litt sammen når du skal måle dem opp før bruk.

 

DSC_8762

 

Når brenneslene skal renses tar du av toppskuddet og det øverste bladparet. Stilken nedenfor (den som ligger i midten på bildet under) er ganske grov, så den kan du kaste, men ta vare på fine, uskadede blader lenger ned på planten.

 

DSC_8763

 

Etter å ha fjernet rusk og rask, stygge blader og grove stilker, skal du skylle brenneslene i flere vann. De kan være veldig støvete. Vannet kan bli farget mørkt på grunn av at brenneslene inneholder mye fargestoff, men det gjør ingen ting, så lenge du har fått skyllet dem rene for støv og rusk. Rist av så mye vann som mulig, eller kjør dem i salatslynge.

Etter denne renseprosessen er brenneslene klar til bruk.

 

 

TIPS 2: Det kan være at du trenger å spe suppen med mer vann, siden tykkelsen på suppen kan variere. Det avhenger nemlig av hvor mye du presser sammen brenneslene ved måling, og hvor stivelsesholdig potetene er. Jo mer stivelse, jo tykkere blir suppen. Spe suppen til den konsistensen du selv synes er behagelig, og smak eventuelt til med mer buljongterning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *