HomeForretter Fisk Laks med sterk, sursøt saus og grønn salat

Laks med sterk, sursøt saus og grønn salat

Posted in : Fisk, Forretter, Laks og ørret on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

Denne lakseforretten er for dere som liker det sterkt! Det er både fersk ingefær og chili i sausen, så her er det mye smak, og smaksbildet går mot det asiatiske. Laks tåler det meste av tilbehør, og i denne oppskriften får den et ekstra piff av den sterke og sursøte sausen, samtidig som den grønne salaten balanserer det hele.

Det er flere elementer i denne oppskriften: først kommer oppskriften på den sterke og sursøte sausen, som gjerne kan stå og trekke litt, deretter laksen, som skal ha en rask tur i stekepannen, og til sist den grønne salaten med dressing (som også kan lages litt i forveien og stå og trekke).

 

 

LAKS MED STERK, SURSØT SAUS OG GRØNN SALAT

 

Til 4 personer:

 

STERK, SURSØT SAUS

 

Du trenger:

 

DSC_8729

 

 • 30 gr ferdig skrellet ingefær
 • 15 gr chilimarmelade (se chilimarmelade) eller sambal oelek
 • 4 ss ferskpresset sitronsaft
 • 1 ss flytende honning

 

Slik gjør du:

Start med å skrelle og finkutte ingefær (klikk på lenken Hvordan skrelle og finkutte ingefær på en enkel måte angående hvordan du enklest kan gjøre det).

Bland sammen finkuttet ingefær, chilimarmelade/sambal oelek, sitronsaft og honning. Smak på sausen og juster den eventuelt. Den skal være sterk av ingefær og chili, og samtidig ha både syre fra sitronen og litt balanserende sødme fra honningen.  Sett til side og la den trekke seg.

 

DSC_8746

 

 

LAKSEN:

 

Du trenger:

 

DSC_8732

 

 • 400 gr lakseloin eller laksefilet uten skinn og ben (100 gr pr. person)
 • Salt
 • Nykvernet pepper

 

Slik gjør du:

Krydre laksen godt på alle sider med salt og nykvernet pepper.

Varm en jernpanne (se TIPS 1) til sterk varme.

Stek laksefileten raskt i stekepannen, 2-3 sekunder på hver side. Den skal kun ha en varmebehandlet overflate, ikke være stekt innover i kjøttet, for da vil skivene den skal skjæres i bli «frynsete» i kanten.

Legg laksen over på en fjøl og la den avkjøles helt før du skjærer den i så tynne skiver som du klarer.

 

DSC_8742

 

 

 

GRØNN SALAT OG DRESSING:

 

Du trenger:

 

DSC_8734

 

Til salaten:

 • 2 pakker grønn salat, for eksempel Baby leaf miks, eller lag selv en blanding av små salatblader av forskjellig type samt urteblader (sitronmelisse, dill, kjørvel, persille e.l.). Det skal tilsammen være ca. 150 gr
 • Valmuefrø til å strø over både salaten og laksen

 

Til dressingen:

 • 4 ss extra virgin olivenolje
 • 2 ss rødvinseddik
 • Salt
 • Nykvernet pepper

 

Slik gjør du:

Visp sammen olje og eddik til dressingen og smak til med litt salt og pepper.

 

Vask og skyll salaten (se TIPS 2 nedenfor). Rist av mest mulig vann eller kjør den i en salatslynge og ha den over i en skål.

 

DSC_8738

 

Dressingen skal vendes inn i salatblandingen like før den skal legges opp på tallerkenen.

 

Da er alle elementene til forretten ferdig og klar til å danderes:

 

Fordel laks i skiver på tallerkenene og legg over den sursøte sausen. Legg salatblandingen ved siden av, og pynt gjerne med blader av basilikum, kjørvel, dill eller annet du har for hånden. Strø til slutt litt valmuefrø over både salaten og laksen.

 

Vel bekomme!

 

 

DSC_8749

 

 

TIPS 1: Grunnen til at Tantemat anbefaler jernpanne, er fordi laksen her skal hurtigstekes ved sterk varme, og da egner en jernpanne seg best. Tantemat synes det er vanskelig å få stekepanner med non-stick belegg varme nok til denne prosessen.

 

 

TIPS 2: På pakkene med ferdigblandede salater står det ofte at de er ferdig vasket og klar til bruk. Tantemats erfaring er at det likevel er lurt å skylle dem først. Ofte er de støvete selv om de skal være ferdig skyllet, og dessuten får du luket ut stygge og halvvisne blader. En liten salat dandert på tallerkenen, som her, bør være mest mulig feilfri!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *