HomeIngredienser fra naturen Blomster og blader Ovnsbakt laksefilet med fløtesaus og gjøksyre

Ovnsbakt laksefilet med fløtesaus og gjøksyre

Posted in : Blomster og blader, Fisk, Hovedretter, Ingredienser fra naturen on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

Noe av det beste som våren har å by på, er gjøksyre. Den har en nydelig, forsiktig syresmak og tar seg veldig godt ut på en hvilken som helst matrett med sin sarte grønnfarge. Plukker du den tidlig, kan du ta med blomstene også, de smaker like godt som bladene og pynter fint på fatet.  Senere, når den er avblomstret, bruker du bare bladene. Helt til slutt i dette innlegget kan du se bilder av gjøksyre. Husk å plukke rikelig, skyll og rist den godt eller kjør den i en salatslynge for å få fjernet mest mulig av vannet. Det er ekstra godt med mye frisk gjøksyre til pynt på denne retten. Da får du virkelig kjenne den deilige syresmaken! (Se TIPS 1 nedenfor angående oppbevaring av gjøksyre).

Denne lakseretten er enkel å lage, men du trenger likevel ca. 1 times tid på grunn av at sausen skal kokes inn i to omganger. Start med sausen, og mens du holder på med den kan du samtidig bake laksen i ovnen og koke ris til. Et tips til deg er å gjøre sausen klar frem til smør og gjøksyre skal tilsettes, slik at når risen er kokt og laksen ferdig bakt tilsetter du smør og gjøksyre i siste liten, og så er alt klart for servering!

Tantemat synes det passer best med hvit ris til denne retten, og da helst basmati- eller jasminris. Kok den i henhold til pakningen.

 

Først får du oppskrift på fløtesausen, deretter hvordan du ovnsbaker laksefileten.

 

 

OVNSBAKT LAKSEFILET MED FLØTESAUS OG GJØKSYRE

 

Til 4 personer:

 

FLØTESAUS MED GJØKSYRE:

 

Du trenger:

 

DSC_8797

 

 • 2 sjalottløk
 • 1 dl vann
 • 1 ss fiskefond (eventuelt 1/2 fiskebuljongterning)
 • 0,5 dl tørr vermut (for eksempel Tio Pepe)
 • 1,5 dl tørr hvitvin
 • 4 dl kremfløte
 • 20 gr smør (kjøleskapskaldt)
 • 2 ss sitronsaft
 • 1-1 1/2 ts salt
 • 1/2-1 ts pepper
 • 1 knivsodd kajennepepper (se TIPS 2 nedenfor)
 • 15 gr gjøksyre (en liten neve) eller mer (+ minst 4 håndfuller til å pynte med)

 

Slik gjør du:

Finhakk sjalottløken. Ha sjalottløk, vann, fiskefond, vermut og hvitvin i en kasserolle og la det koke inn til det nesten ikke er væske igjen. Hell i fløten og la det småkoke forsiktig til sausen har fått passe sausekonsistens. Det kan ta 15-20 minutter, avhengig av hvor tykk du ønsker den. Smak til med salt, pepper, kajennepepper og sitronsaft. Ta kasserollen av platen og visp inn smøret (som må være kjøleskapskaldt) i små terninger om gangen. Like før du skal servere sausen, rører du inn gjøksyrebladene. Tantemat har i denne oppskriften brukt 15 gram gjøksyre, men du kan godt bruke mer, hvis du ønsker det, for mer smak. Sausen må ikke koke etter dette.

 

 

OVNSBAKT LAKS

 

Du trenger:

 

 • Ca. 800 gr laksefilet uten skinn og ben (ca. 200 gr pr. person)
 • Olivenolje
 • Salt
 • Pepper (gjerne sitronpepper)

 

 

DSC_8804

 

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 200ºC.

Pensle filetene med olje og kvern over salt og pepper. Legg filetene på bakepapir på en ovnsplate og bak dem på midterste rille i ovnen i 10 minutter. De kan gjerne ha en rå kjerne, for ikke å bli tørre.

 

Anrett laks, ris og saus på tallerkenen og pynt med masse gjøksyre.  Klipp persille over risen. Sett salt- og pepperkvern på bordet så alle kan etterkrydre på tallerkenen om de ønsker det, og sett  også gjerne frem ekstra gjøksyre. Tantemats erfaring er at gjøksyrens fine smak er noe de fleste vil ha mer av!

 

Vel bekomme!

 

DSC_8823

 

 

 

TIPS 1: Når du har plukket gjøksyre må du skylle den godt og enten riste av vannet eller kjøre den i en salatslynge. Gå også nøye gjennom det du har plukket og forsikre deg om at du ikke har fått med deg annet enn gjøksyreblader. (Det er mye spiselig å finne i naturen, men det er også kjempeviktig at en ikke får med seg noe annet som kan være uspiselig eller til og med giftig!). Ha gjøksyren i en ren og hel plastpose, blås den opp og lukk den med en klemme, slik du ser på bildet under. Pakket på denne måten kan den holde seg frisk flere dager i kjøleskapet. Tantemat har hatt gjøksyre liggende fire dager i kjøleskapet på denne måten. Det betyr at du kan plukke gjøksyren i god tid før du skal bruke den!

 

DSC_8789

 

 

TIPS 2: Kajennepepper er et sterkt krydder og skal brukes i små mengder. I denne oppskriften bruker Tantemat 1 knivsodd, som betyr kun en liten klype, for å «avslutte» sausen.  Tantemat synes sauser med mye kremfløte i trenger både syre fra sitronsaft og litt kajenne for at de ikke skal bli «tunge».

 

 

Under ser du et bilde av gjøksyre med blomster. Planten vokser ofte i barskog, på tørr bunn, fra tidlig i mai og utover. Den smaker aller best tidlig i sesongen, og tar seg godt ut med blomster når du skal bruke den.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *