HomeForretter Fisk Granskuddgravet laks med sennepssaus

Granskuddgravet laks med sennepssaus

Comments : 2 Posted in : Fisk, Fisk, Forretter, Hovedretter, Ingredienser fra naturen on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

Når granene står med de lysegrønne, spede skuddene om våren, bør du benytte sjansen til å plukke noen og bruke i matlagingen. Granskudd inneholder mye vitamin C, slik en kan kjenne på den lett syrlige smaken, og det kan vi jo alltids ha god nytte av. Ifølge Urtekildens planteleksikon på nettet ble granskudd tidligere brukt mot skjørbuk på grunn av det høye C-vitamininnholdet, og ble i folkemedisinen ansett som både blodrensende, styrkende og beroligende. Altså ingen grunn til ikke å spise denne gode «grønnsaken» fra naturen.

Tantemat liker godt granskuddenes lett syrlige og karakteristiske smak og bruker dem på flere måter, som du kan se hvis du søker på granskudd på bloggen. Her får du oppskrift på granskuddgravet laks samt en sennepssaus til å servere ved siden av. Retten er enkel å lage, og du trenger ikke plukke veldig mye granskudd, kun 2 små never til gravingen samt litt ekstra til pynt ved servering. Og blir du revet med og plukker mye mer, kan du under TIPS nedenfor se den beste måten å oppbevare dem i kjøleskapet på. Tantemat har hatt granskudd liggende i kjøleskapet i 4 dager, og de holdt seg helt fine! Plukk dem når de er 1 1/2-2 cm lange, da er de fremdeles myke og har en fin, syrlig smak.

Denne retten er i seg selv enkel å lage, men laksen trenger 2-3 dager i kjøleskapet for graving. Husk også at laksen må ha vært frosset i minst 1 døgn før du kan bruke den til graving, og så bør den tines sakte i opptil 1 døgn i kjøleskapet før bruk! Det betyr at du må planlegge denne retten 4-5 døgn før du skal servere den.

Sennepssausen kan godt lages i stand minst et par dager i forveien, den har bare godt av å stå og utvikle smak. Når du da skal servere, er det enkelt å ta frem laksen og skjære opp og servere sennepssaus samt lettkokte poteter og spisskål ved siden av.

Granskuddgravet laks passer godt å servere som hovedrett, som Tantemat gjør her, men du kan også servere den som forrett. Da rekker den til dobbelt så mange, og du kan servere den med sennepssausen, en grønn salat og tynne toast.

 

Først får du oppskrift på granskuddgravet laks, deretter oppskrift på sennepssausen og hvordan du koker spisskålen, delt opp i båter.

 

 

GRANSKUDDGRAVET LAKS MED SENNEPSSAUS

 

Til 4 personer som hovedrett/til 8 personer som forrett

 

GRANSKUDDGRAVET LAKS:

 

Du trenger:

 • 800 gr laksefilet med skinn, uten ben (2 fileter à 400 gr). (Husk at den skal ha vært frosset i minst 1 døgn først!)
 • 2 ss salt
 • 2 ss sukker
 • 2 ts grovknust pepperblanding (rød, hvit og sort pepper)
 • 30 gr granskudd (2 små never)

 

Slik gjør du:

Laksefileten bør være fra den tykkeste og bredeste delen øverst på laksen. Pass på å fjerne alle de små bena som sitter midt i den tykkeste delen av fileten.

Bland sammen salt og sukker. Gni kjøttsiden av laksefiletene inn med grovknust pepperblanding. Legg den ene laksefileten med kjøttsiden opp i en plastpose. Tøm over sukker- og saltblandingen og ha granskuddene oppå, slik du ser på bildet under.

 

DSC_8809

 

Legg den andre laksefileten over, med den tykke delen mot den tynne delen av den som ligger i posen, med skinnsiden opp. Press dem mot hverandre og trykk mest mulig luft ut av posen før du lukker den med en klemme. Legg denne «pakken» inn i enda en plastpose, trykk ut mest mulig luft og lukk den med en klemme, slik du ser på bildet under.

 

DSC_8829

 

Legg posen opp ned i kjøleskapet. Snu den morgen og kveld. Det vil danne seg væske i plastposen, slik at laksen blir liggende i en lake. Laksen bør graves i 2-3 dager. Husk å snu den jevnlig, som nevnt over.

 

 

 

SENNEPSSAUS

 

Du trenger:

 

 

DSC_8872

 

 • 9 ss sennep (Dijon)
 • 9 ss honning
 • 6 ss hvitvinseddik
 • 3 dl god extra virgin olivenolje
 • 6 ss hakket fersk dill eller 6 ts tørket dill
 • 1 liten klype salt
 • Litt nykvernet hvitpepper

 

Slik gjør du:

Visp sammen sennep, honning og hvitvinseddik. Visp inn oljen sakte i en tynn stråle (for å få riktig konsistens og for at den ikke skal skille seg), og bland inn dill, litt salt og hvitpepper til slutt. Smak om du vil ha i mer av noe. Tantemat liker sausen mild, men med en viss skarphet i avslutningen, så den harmonerer med den milde laksen. Som nevnt ovenfor kan sausen godt lages i stand i god tid, slik at smakene får utviklet seg. Sett den godt tildekket i kjøleskapet til du skal bruke den.

 

DSC_8880

 

 

Når laksen er ferdig gravet, tar du den ut av kjøleskapet og tømmer vekk laken som har dannet seg. Fjern også mesteparten av granskuddene.

Skjær opp laksen i tynne skiver (2-3 mm) til servering.

 

DSC_8874

 

 

KOKT SPISSKÅL:

 

Du trenger:

 • 1 spisskål
 • 2 ss smør

 

Slik gjør du:

Del spisskålen i 4 båter. Ha så mye vann at det dekker bunnen i en vid panne med lokk, og ha i smøret. Kok opp, slik at smøret smelter. Legg i kålbitene, legg på lokk og kok i 2 minutter. Snu kålbitene og kok dem i 2 minutter på den andre siden. Kålen bør kokes like før servering og serveres varm.

 

Legg opp lakseskiver og kokt spisskål på et fat, strø over noen ferske granskudd og pynt med båter av små, søte tomater og agurkskiver. Server kokte poteter til. Øl og dram til, om du har lyst!

 

Vel bekomme!

 

DSC_8885

 

 

DSC_8888

 

 

TIPS: Slik oppbevarer du granskudd i kjøleskapet:

Plukk granskuddene når de er 1 1/2-2 cm lange. Skyll dem godt og rist av dem mesteparten av vannet eller kjør dem i en salatslynge. Ha dem i en tett plastpose, blås den opp og sett på en klype. På denne måten kan granskuddene holde seg minst 4 dager i kjøleskapet.

 

DSC_8793

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Philip Steiner
  september 10, 2022 at 4:17 pm

  GRANSKUDDGRAVET LAKS:
  Dette må jeg prøve til våren. Jeg kjenner allerede smaken.

  • tantemat
   september 12, 2022 at 7:58 am

   Hei, Philip! Godt å ha noe å se frem til! Håper resultatet svarer til forventningene! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *