HomeIngredienser fra naturen Mangosalat med granskudd

Mangosalat med granskudd

Posted in : Ingredienser fra naturen, Salater, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , , ,

Når granene står med sine friske og lysegrønne skudd om våren og forsommeren, bør en benytte sjansen til å plukke og spise disse deilige «grønnsakene». Tantemat synes de er aller best når de er 1 1/2-2 cm lange, da er de fremdeles myke og har en mild og samtidig litt syrlig smak. Som syrligheten antyder inneholder granskudd mye vitamin C, og det kan det jo være greit å få i seg på vårparten! Søker man på nettet vil man se at granskudd har vært brukt i folkemedisinen mot mange sykdommer og tilstander, blant annet mot skjørbuk, og de ble også ansett som blodrensende. Altså er de både gode og nyttige for oss! Dessuten er det alltid hyggelig å kunne gå en tur ut i fint vær og plukke med seg noe grønt og sunt å spise. De kan plukkes noen dager før du skal bruke dem. Se under TIPS nederst i dette innlegget hvordan du på beste måte kan oppbevare dem i kjøleskap.

Tantemat synes granskuddenes karakteristiske smak harmonerer godt med mango, og har derfor komponert en salat med mango som basis og granskudd som «krydder». Salaten passer godt til hjemmelagede lakseburgere, som vist her, men hvorfor ikke også prøve den til rød fisk tilberedt på annen måte: for eksempel rå eller ovnsbakt, eller kanskje til grillet eller stekt makrell? Det er bare å utforske mulighetene! Salaten egner seg godt til å sette frem på en buffé, siden den kan passe til mye forskjellig.

Det trenges ikke veldig mye granskudd i denne oppskriften, kun en håndfull, så det er fort gjort å plukke det du trenger. Skyll dem godt og rist av vannet eller kjør dem i en salatslynge før bruk.

 

Oppskriften er beregnet til 2 personer, men skal du servere til flere er det bare å skalere den opp!

 

 

MANGOSALAT MED GRANSKUDD

 

Til 2 personer

 

Du trenger:

 

DSC_8838

 

 • 1 mango
 • 1 rød spisspaprika
 • 2-3 små vårløk
 • 1 avocado
 • 1 liten rødløk
 • 1 rød chili
 • 2-3 ss granskudd (= 15 gr)
 • 4 ss nypresset limesaft
 • 4 ss god olivenolje
 • 1 ts sitronpepper
 • Ca. 1 ts salt (helst havsalt fra kvern)

 

Slik gjør du:

Skrell mango og del i mindre biter (se hvordan under lenken Hvordan skrelle mango på en enkel måte). Fjern frø fra spisspaprika og del opp i biter. Rens vårløk og rødløk og del opp i mindre biter. Rens chili for frø og del opp i tynne strimler. Ha alt dette i en stor bolle sammen med sitronpepper, olivenolje og nypresset limesaft og ….

 

DSC_8845

 

bland godt. (Avocado, granskudd og salt skal ikke tilsettes før like før servering, se litt lenger ut i oppskriften).

 

Så langt kan salaten gjøres istand 2-3 timer før du skal servere den. Dekk bollen med plastfolie og sett den i kjøleskapet.

Like før servering tilsettes avocado delt i biter (se lenken Hvordan skrelle avocado på en enkel måte for forklaring) samt granskuddene. Kvern over havsalt og bland forsiktig så avocadobitene og granskuddene holder seg hele og pene. Smak om du vil tilsette mer limesaft, olivenolje, salt eller pepper.

 

DSC_8854

 

Server salaten kald, rett fra kjøleskapet. Sett frem olivenolje, salt- og pepperkvern så hver enkelt kan forsyne seg etter eget ønske.

 

Vel bekomme!

 

DSC_8864

 

 

 

TIPS: Slik oppbevarer du granskudd i kjøleskapet:

Plukk granskuddene når de er 1 1/2-2 cm lange (eller mens de fremdeles er myke). Skyll dem godt og rist av mesteparten av vannet eller kjør dem i en salatslynge. Ha dem i en tett plastpose, blås den opp og sett på en klype. På denne måten kan granskuddene holde seg minst 4 dager i kjøleskapet.

 

DSC_8793

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *