Myntepesto

Posted in : Kalde sauser, Sauser, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Pesto i alle varianter er godt og praktisk å ha stående klart i kjøleskapet. Det er en kald saus som kan brukes til «alt», for eksempel fiskekaker, kjøttkaker, stekt eller kokt fisk eller kjøtt og alle slags salater.  Du kan også smøre den på en bruscetta (som er landbrød stekt i olje) som noe godt å «bite i» før en hovedrett. Det er kun fantasien som setter grenser, så prøv deg frem. Dessuten kan du lage pesto av ganske mye forskjellig grønt, og dermed få spesielle smaker og finne din favoritt. Tantemat har prøvd flere forskjellige varianter, og her får du nå oppskrift på myntepesto. I dette tilfellet er det brukt ananasmynte, som du ser på bildet nederst i innlegget her, men du kan like gjerne bruke andre typer mynte. Har du ikke en plante i hagen eller på terrassen, så kjøp i butikken. Etter Tantemats smak passer myntepesto godt til fisk, og spesielt laks.

Pesto er enkelt å lage, men det er viktig å bruke en god olivenolje. Tantemat synes det er best med en extra virgin olivenolje som smaker gressaktig og har en pepperaktig ettersmak, men bruk den oljen du selv liker best. Dessuten må pestoen ha nok salt: det betyr ikke at den skal smake salt, men at det er nok til å fremheve smaken på ingrediensene. Ellers kan den bli «tam».

Husk å ta pestoen ut av kjøleskapet en halv time før du skal bruke den, så konsistensen blir mykere. Smaken kommer også bedre frem når pestoen er temperert og ikke kjøleskapskald.

 

 

MYNTEPESTO

Ca. 4-5 dl, nok til 8-10 personer

 

Du trenger:

 

DSC_8903

 

  • 100 gr mynteblader (avhengig av størrelsen på planten vil det tilsvare 2-3 planter kjøpt i butikken)
  • 100 gr valnøtter (eller en blanding av 75 gr pinjenøtter og 25 gr valnøtter)
  • 4 hvitløksbåter
  • 100 gr parmesanost
  • 1,5 dl extra virgin olivenolje + litt ekstra til å ha på toppen
  • 1-1 1/2 ts kvernet havsalt
  • 1/2-1 ts kvernet sort pepper

 

 

Slik gjør du:

Plukk bladene av mynten og legg i en blender. Bladene fyller opp mye, så kjør noen runder med blenderen for å minske volumet. (Du må nok åpne blenderen og stappe ned innholdet noen ganger).

Ha så i valnøtter, rensede og oppdelte hvitløksbåter og parmesanost skåret i små biter. Kvern over salt og pepper.

 

DSC_8913

 

Kjør til det blir en grov masse. Tøm i olivenoljen og kjør videre til du har fått en jevn og fin blanding. Smak om du vil tilsette mer salt og/eller pepper.

 

Fyll pestoen i et rent glass og fyll olje på toppen slik at den dekker pestoen godt. Dette er viktig, siden oljen fungerer som et «holdbarhetsmiddel» for pestoen. Og hver gang du har brukt av pestoen bør du skrape godt ned av kantene i glasset, glatte pestoen på overflaten og fylle på olje så det dekker igjen. Pestoen kan ellers fort få mugg og bli ødelagt.

Tantemat synes myntepesto smaker aller best til fisk, spesielt laks, men prøv deg frem og finn ut hva du selv liker å bruke den til!

 

 

Vel bekomme!

 

DSC_8927

 

 

 

På bildet under ser du hvordan ananasmynte ser ut. Du kan kjøpe en liten plante på et hagesenter og dyrke den frem selv, eller du kan kjøpe vanlig mynte på butikken og bruke det istedet!

 

DSC_8894

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *