HomeTilbehør Sauser Sitronmelissepesto

Sitronmelissepesto

Posted in : Sauser, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Har du sitronmelisse stående i hagen eller i en krukke på terrassen, har du et godt utgangspunkt for en deilig pesto. Tantemat dyrker selv sitronmelisse på terrassen hvert år, og bruker den både til pesto og andre ting. For eksempel er den nydelig i en grønn salat. Sitronmelissen trives og vokser godt, og som med alle urter er det slik at desto mer du bruker av den, desto mer får du. Men om du ikke har sitronmelisse hverken i hagen eller på terrassen, får du kjøpt den i butikken. Litt avhengig av størrelsen, trenger du 1-2 potter til denne oppskriften. Nederst i dette innlegget finner du et bilde av planten.

Som alltid når man lager pesto, er det viktig å bruke en god olivenolje. Bruk gjerne en extra virgin olje med gressaktig smak og en pepperaktig ettersmak. Eller bruk den oljen du selv liker best! Dessuten må pestoen ha nok salt til at smaken på ingrediensene fremheves, ellers kan den bli «tam».

Pesto av sitronmelisse kan du bruke til både kjøtt og fisk, og den er også nydelig som tilbehør til en salat eller på en bruscetta (landbrød stekt i olivenolje). Husk å ta den ut av kjøleskapet en halv time før du skal bruke den, slik at konsistensen blir mykere. Smaken kommer også bedre frem når pestoen er temperert og ikke kjøleskapskald.

 

 

SITRONMELISSEPESTO

 

Ca. 4 dl, nok til 6-8 personer

 

Du trenger:

 

DSC_8911

 

  • 50 gr sitronmelisseblader
  • 50 gr valnøtter (eller bruk 20 gr valnøtter og 30 gr pinjenøtter)
  • 2-4 hvitløksbåter
  • 50 gr parmesanost
  • 1,5-2 dl extra virgin olivenolje + litt ekstra til å ha på toppen
  • 1-2 ts kvernet havsalt
  • 1/2-1 ts kvernet sort pepper

 

Slik gjør du:

 

Plukk bladene av sitronmelissen og ha dem i en blender. Hvis de fyller opp blenderen, så kjør dem litt for å få redusert volumet. (Du må sikkert åpne blenderen og stappe ned bladene innimellom). Ha så i valnøtter, rensede og oppdelte hvitløksbåter og parmesanost delt opp i små biter. Kvern over salt og pepper.

 

DSC_8917

 

 

Kjør det til en grov masse og ha i olivenoljen. Kjør til du får en jevn masse og smak til om du vil ha i mer salt og/eller pepper. Hvis du synes massen er for tykk kan du ha i litt mer olje.

Fyll i et rent glass, jevn ut overflaten og tøm over olivenolje slik at den dekker godt. Oljelaget på toppen fungerer som «holdbarhetsmiddel». Og hver gang du har brukt av pestoen bør du skrape godt ned av kantene i glasset, jevne overflaten og tømme over olivenolje igjen slik at den dekker helt. På denne måten holder pestoen seg lenger og du unngår at den mugner.

Det går også godt an å fryse pesto, og da er det ikke nødvendig å fylle olje på toppen før innfrysing. La den tine i kjøleskapet natten over før bruk, så vil den smake som nylaget! Blir det noe til overs etter bruk, bør det fylles olje på toppen, som forklart over.

Spis sitronmelissepesto til fisk, kjøtt, salater eller på bruscetta! Den passer til det aller meste!

 

Vel bekomme!

 

DSC_8924

 

 

På bildet under ser du sitronmelisse! Frisk, grønn og med en liten smak av sitrus.

 

DSC_8895

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *