30 juni, 2016
Kokte råreker
Posted in : Forretter, Hovedretter, Lunsjretter, Skalldyr, Skalldyr, Skalldyr on by : tantemat Stikkord: brygga, fersk loff, fiskebåt, fiskere, forrett, grovt havsalt, hovedrett, lunsj, majones, råreker, sitronbåter
Reker hører sommeren til, og er både lettvint og god mat. Faktisk sommerens enkleste middag, spør du Tantemat. Men selvfølgelig kan du også spise reker til lunsj eller som en forrett. Isåfall er denne oppskriften nok til henholdsvis 4 personer eller 6-8. De fleste kjøper ferdig kokte reker, men visste du at du kan kjøpe råreker og koke dem selv? Ferskere og mørere får du dem ikke! Dessuten er det lurt å bruke råreker i oppskrifter der reker skal varmebehandles, for da unngår du at rekene blir overkokte og seige, noe som fort kan skje om man bruker ferdigkokte.
Tantemat bestiller råreker fra en av båtene på brygga i Oslo dagen før, og henter neste morgen. Grunnen til at det er lurt å bestille på forhånd, er at råreker er spesielt populært hos våre asiatiske venner, og de er i absolutt flertall av fiskebåtenes kunder. Har du ikke forhåndsbestilt, risikerer du å måtte stå og se på at rårekene bare «forsvinner», og så må du «nøye deg med» de ferdig kokte, om du i det hele tatt får kjøpt noen. Søk på «fersk fisk og skalldyr…» på facebook, så får du opp fiskebåtene og ser hva de har å by på. Kanskje har de også noe annet godt som du kunne tenkt deg?
Nederst i dette innlegget kan du se bilde av både fiskeren og fiskebåten som Tantemat handlet med denne gangen.
KOKTE RÅREKER
Til 2 personer som middag/4 personer som lunsj/6-8 personer som forrett
Du trenger:
- 2 liter råreker (1 kg)
- Vann
- Grovt havsalt
Slik gjør du:
Kok opp rikelig med vann i en stor kasserolle. Ha i et par never grovt havsalt og rør til det er oppløst. Skyll rekene i et dørslag og ha dem i det kokende vannet.
La rekene få et godt oppkok (vannet blir avkjølt når du har i alle rekene samtidig, så det kan ta noen minutter før det koker opp igjen), tøm av vannet og la rekene avkjøles før servering. (Rekene vil fortsette å «koke» litt etter at vannet er tømt av, så når de er avkjølt er de helt perfekte).
Spis de nykokte rekene med fersk loff, majones og sitronbåter. Og kanskje et glass rosévin eller hvitvin? Så er det bare å nyte sommermåltidet!
Er du av dem som liker litt mer smak, kan du servere Tantemats chilimarmelade til.
Vel bekomme!
Tantemat kjøpte råreker av Philip Rasmussen på Fjordgutt, og som du ser på bildet under, så har han også mye annet godt fra havet å by på.