HomeHovedretter Blomkål med ostesaus og bacon

Blomkål med ostesaus og bacon

Posted in : Hovedretter, Kjøtt on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , ,

Når det er sesong for nye, norske grønnsaker bør en benytte anledningen til å la dem spille hovedrollen i middagen. Tantemat er spesielt glad i den norske, kritthvite blomkålen, og spiser den gjerne med en god ostesaus og bacon til. Har du frisk persille eller andre urter i hagen eller på terrassen er det bare å klippe over i massevis for å nyte det friske grønne også. Har du i tillegg noen fine blomster og blader å pynte med, er det prikken over i’en for denne sommermiddagen!

 

 

BLOMKÅL MED OSTESAUS OG BACON

 

Rikelig til 2 personer som hovedrett, og nok til 4 personer om du serverer en forrett først.

 

Du trenger:

 

DSC_9029

 

 • 1 stort eller 2 mindre blomkålhoder
 • 3 ss smør
 • 3 ss hvetemel
 • 4 dl helmelk
 • 1/4-1/2 ts salt
 • 1/4-1/2 ts hvit pepper
 • 1/4 ts revet muskatnøtt
 • 200 gr revet gulost
 • 200 gr bacon
 • Minst 6 ss finklippet persille eller andre urter
 • 8-10 små, søte tomater

 

 

Slik gjør du:

Start med å skjære bacon i biter og stek det sprøtt i en jernpanne. Ha det over i en mindre kasserolle og la fettet følge med. Hold baconet varmt på en plate eller på 100ºC i stekeovnen, hvis kasserollen din tåler det.

Skjær bort alt det grønne fra blomkålen og skyll den godt.

Kok så opp nok vann i en kjele til at det vil dekke blomkålen. Ha i en teskje salt pr. liter vann. Når vannet er kokt opp trekker du kjelen til side slik at den står klar til du skal koke blomkålen. I mellomtiden begynner du med ostesausen:

Smelt smøret i en kasserolle og rør inn hvetemelet. Spe med melk til en hvit saus, litt om gangen.

Vær nøye med å røre kraftig mellom hver gang, slik at du unngår klumper i sausen, den skal være helt jevn. La sausen koke forsiktig i 5 minutter for å få bort melsmaken, og rør litt underveis. Tilsett salt, pepper og revet muskatnøtt. Smak om du eventuelt vil ha i litt mer salt eller krydder. Trekk kasserollen til side, legg på lokk slik at sausen holder seg varm, og når blomkålen er ferdig kokt skal du røre inn osten, som forklart litt lenger ned.

Kok opp igjen vannet til blomkålen og legg den i. Blomkålen trenger kun 3-4 minutters koketid fra den har kokt opp. Den skal være såkalt «al dente», det vil si at den skal være kokt slik at den fremdeles har tyggemotstand. Kjenn med en spiss kniv etter 3 minutter om den er passe, og tøm av vannet når blomkålen er ferdig kokt. Trekk kasserollen av platen og legg på lokket slik at blomkålen holder seg varm mens du gjør ferdig ostesausen:

Kok opp den hvite sausen igjen og ha i den revne gulosten. Rør til osten har smeltet.

Legg den kokte blomkålen på et serveringsfat og hell over ostesausen. Fordel stekt bacon over, pynt med tomater skåret i båter og strø over hakket persille eller andre urter. På bildet under ser du at Tantemat har pyntet med blader fra blomkarse og ringblomst samt blomster fra ringblomst og rødkløver. Har du ikke tilgang til slike planter, så bruk hvilke som helst grønne salatblader og blomster som du liker og har tilgjengelig. Se TIPS til slutt i innlegget angående spiselige blomster og blader.

 

Server blomkål med ostesaus og bacon varm.

 

Vel bekomme!

 

DSC_9034

 

DSC_9038

 

 

TIPS: Å bruke blomster og blader fra egen hage eller fra naturen smaker godt og tar seg fint ut på tallerkenen, men husk at du alltid må være helt sikker på at du plukker riktig plante. På bildet over ser du en ringblomst samt blader fra blomkarse (de runde) og blader fra ringblomst (avlange). Tantemat spiser alltid hele blomsterhodet, men du kan plukke av kronbladene og bruke bare dem, om du foretrekker det. Det samme gjelder også for kløver og andre spiselige blomster, for eksempel prestekrager. Hvis du bruker blomster av blomkarse, bør du spise hele blomsten. Da får du nemlig også med deg smaken av den søte honningen som ligger i den lange «spissen» på baksiden av blomsten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *