HomeIngredienser fra naturen Blomster og blader Stekt laks med varme jordbær og salat med blomster

Stekt laks med varme jordbær og salat med blomster

Posted in : Blomster og blader, Fisk, Hovedretter, Ingredienser fra naturen, Laks og ørret on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

I jordbærsesongen er det om å gjøre å få i seg mest mulig av de gode og sunne, norske bærene. Og å utvide bruken av dem til noe mer enn bare dessert, er fullt mulig! Tantemat synes smaken harmonerer veldig godt med norsk laks. De deilige jordbærene har både syre og sødme, og går aldeles utmerket til laksen med sitt innhold av sunne fettsyrer. Her får du derfor oppskrift på stekt laks med varme jordbær som tilbehør. Server sammen med en salat med blomster og blader fra terrassen, hagen eller naturen, så har du en skikkelig norsk sommermiddag!

 

Først kommer oppskriften på stekt laks og jordbær, deretter dressing og salat med blomster. Pasta passer godt til denne retten. Husk bare å tilpasse kokingen av den slik at den er klar når resten av middagen er ferdig! Å sette den til koking når laksen er satt inn i stekeovnen kan være et passe tidspunkt.

 

 

 

 

STEKT LAKS MED VARME JORDBÆR OG SALAT MED BLOMSTER

 

Til 4 personer:

 

 

STEKT LAKS OG JORDBÆR

 

Du trenger:

 

DSC_9087

 

 • 800 gr laksefilet uten skinn og ben (= 200 gr pr. person)
 • Salt
 • Sort pepper eller sitronpepper
 • 800 gr ferske jordbær
 • 2 + 2 ss smør til å steke i

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 80ºC.

Krydre laksefiletene på begge sider med salt og pepper. Smelt 2 ss smør i en jernpanne på god varme og stek laksefiletene på begge sider, ca. 1 minutt på hver side. Pass godt på: de skal få en god stekeflate, men ikke bli brent! Legg laksefiletene over på et ildfast fat og hold dem varm i stekeovnen.

Trekk stekepannen fra platen og ha i 2 ss smør. Like før middagen er klar til å serveres skal stekepannen varmes opp og jordbær, skyllet, renset for hams og delt i to, skal varmes raskt i smøret før de legges ved siden av den ferdig stekte laksen. De skal kun varmebehandles i 8-10 sekunder før servering, for å beholde konsistensen. Hell smøret fra stekepannen over når du serverer.

Mens laksen står i ovnen kan du gjøre klar dressingen og salaten og sette pastaen til koking.

Når det gjelder salaten, er det fullt mulig å plukke, skylle og oppbevare både blader og blomster inntil to dager før du skal bruke dem. Se TIPS nederst i dette innlegget.

 

 

DRESSING

Nok til 2 gangers bruk.

 

Du trenger:

 

DSC_9078

 

 • 3 ss extra virgin olivenolje
 • 1 ss mangoeddik (evt. bringebæreddik eller annen bæreddik)
 • 1 ss hvitvinseddik
 • 1/8 ts salt fra kvern
 • 1/4 ts sort pepper fra kvern

 

Slik gjør du:

 

Visp olivenolje og eddik godt sammen og smak til med salt og pepper. Dressingen skal ha en litt skarp avslutning, men også sødme fra mango- eller bæreddik. Smak eventuelt til med en klype sukker eller litt honning.

Denne dressingen er nok til to gangers bruk. Ha det du ikke bruker i et glass med lokk og oppbevar i kjøleskap. Ved senere bruk er det viktig å ta den ut av kjøleskapet 1/2 time før du skal bruke den, slik at oljen blir flytende og dressingen kan blandes godt igjen.

 

 

SALAT MED BLOMSTER

 

Du trenger:

 • 2 hoder Crispi-salat eller annen sprø salat
 • 1 hjertesalat
 • 1 pose (ca. 170 gr) blandede, små salatblader
 • Det du måtte ha av blader fra terrassen, hagen eller naturen, for eksempel blader av blomkarse, ringblomster, sitronmelisse, persille, løvetann, ryllik, groblad, vassarve.
 • Blomster fra planter på terrassen, i hagen eller naturen, for eksempel fra blomkarse, ringblomster, blåklokke, rødkløver, hvitkløver, prestekrage, geitrams, mjødurt. Se TIPS nederst i innlegget, med bilder av planter du kan bruke i salaten, samt forslag til hvordan du kan oppbevare dem best mulig i kjøleskap.

 

 

Slik gjør du:

Skyll alle salatbladene godt og kjør dem i en salatslynge eller rist av mest mulig av vannet. Riv større blader i mindre biter og la de små være hele.

Skyll alle blomstene og rist av vannet. Blomstene tåler mindre behandling enn bladene, så vær forsiktig så de ikke går i stykker. Blomkarse, geitramsblomster og blåklokke bør være hele. Når det gjelder ringblomster, prestekrage og kløver kan du velge om du vil ha hele blomsterhodet eller om du vil rive av kronbladene og bare bruke dem. Tantemat bruker stort sett alle blomstene hele, men det er en smakssak.

Ha kun salatbladene i en bolle og bland med 2-3 ss av dressingen. Legg salaten på et fint fat og bruk blomstene til å pynte med. Husk at salatbladene bør blandes med dressingen kun kort tid før servering for å beholde friskheten og utseendet, ellers kan de bli stygge og slappe.

 

 

Blomstersalat1

 

 

 

Når pastaen er kokt og salaten klar steker du jordbærene i siste liten, som forklart over, og så er maten klar for servering. Husk å få med smøret som jordbærene er stekt i, så fungerer det som en saus!

Sett frem salt- og pepperkvern samt en god olivenolje, så hver enkelt kan ha over retten om de ønsker det! Basilikumpesto smaker også godt til denne retten.

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS: 

Blomster og blader til salaten:

På bildet under ser du blader og blomster fra terrassen, hagen eller naturen som Tantemat bruker i en salat.

I øverste rad, fra venstre mot høyre: persilleblader, ringblomster og -blader, blader fra sitronmelisse.

I raden nedenfor, fra venstre mot høyre: blader (runde) fra blomkarse, spisse, finflikete blader fra ryllik, blåklokke, prestekrage.

I raden nederst, fra venstre mot høyre: blader fra groblad, rødkløver, hvitkløver, vassarve, spisse, flikete blader fra løvetann.

 

DSC_8988

 

På bildet under ser du geitrams (lilla) og mjødurt). Tantemat bruker bare blomstene i en salat, men bladene hos begge artene kan tørkes og brukes til te.

NB! Både geitrams og mjødurt visner veldig fort etter plukking, så disse to plantene må plukkes like før de skal brukes og egner seg derfor heller ikke til oppbevaring i kjøleskapet, som de andre plantene omtalt her.

 

DSC_8993

 

Når Tantemat bruker blomster som for eksempel ringblomst, kløver og prestekrage, brukes hele blomsten, både kronblader og blomsterbunn, men om du ønsker det kan du rive av kronbladene og bare bruke dem til å strø i salaten. Enkelte anbefaler at man fjerner støvbærerne, men det pleier Tantemat ikke å gjøre.

NB! Ikke server blomster til personer som er allergiske!

Når man plukker ville blomster og blader til salat, så husk at de skal være feilfrie, friske og helst nyutsprungne. Og som alltid er det VELDIG VIKTIG at du vet at du plukker riktig plante. Skaff deg en god bok om spiselige vekster og bruk den, så er du sikker på at du ikke tar feil!

En god måte å oppbevare de ferdig skyllede bladene og blomstene på, er å legge dem i en plastpose, blåse den opp og sette på en klemme slik at den blir helt tett. På denne måten kan plantene holde seg minst 2 dager i kjøleskapet!

 

DSC_8996

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *