HomeIngredienser fra naturen Bær Blåbærpai med vaniljekrem

Blåbærpai med vaniljekrem

Posted in : Bær, Ingredienser fra naturen, Kaker og desserter on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

I juli og august bugner det i skogen av søte blåbær, så hvorfor ikke benytte anledningen til å lage en deilig pai av de sunne smaksbombene? Et tynt og mørt paiskall med fyldig vaniljekrem og friskt blåbærfyll, toppet med skiver av marsipan, vil garantert gjøre lykke! Og i tillegg til gleden ved å servere en pai med selvplukkede blåbær, får du en fin tur i skogen. Dessuten vet du sikkert allerede at blåbær inneholder stoffer som er bra for synet? Server paien lun med en god vaniljeis til, gjerne som dessert.

Oppskriften du får her er stor, nok til 12 personer, men om du ønsker å lage en mindre pai kan du ta en titt på TIPS 1 nederst i innlegget, så ser du hvordan du enkelt kan gjøre det og hvordan du kan varme opp eventuelle rester.

En fordel med denne paien er at deigen kan gjøres istand opptil tre dager på forhånd og fyllet én til to dager før. På den måten sparer du mye tid den dagen du skal servere den, om det er nødvendig. Se forklaring underveis i oppskriften. Tantemat gir deg også oppskrift på to forskjellige måter å lageblåbærfyllet på. Blåbærfyll I er den «riktige» måten å gjøre det på, der du koker inn fyllet og kanskje ikke trenger jevning i, mens blåbærfyll II er raskere fordi du bare gir bærene et oppkok og så jevner det.

 

Oppskriftene på de forskjellige elementene i blåbærpaien kommer i rekkefølgen paideig, blåbærfyll og vaniljekrem, og Tantemat anbefaler at du tilbereder dem i samme rekkefølge.

 

 

BLÅBÆRPAI MED VANILJEKREM

 

Til 12 personer

Passer til en ringform med diameter 25-27 cm.

 

PAIDEIG

 

Du trenger:

 

DSC_9088

 

 • 3,5 dl hvetemel
 • 2 ss sukker
 • 150 gr smør (kjøleskapskaldt)
 • Smør til å smøre kakeformen (bruk en kakeform med avtagbar ring)

 

Slik gjør du:

Bland hvetemel og sukker og tøm ut på bakebordet. Legg kjøleskapskaldt smør oppå, del det opp i små biter med kniv…

 

DSC_9096

 

og bruk fingrene til å smuldre det  sammen til en fast deig. Form deigen som en tykk pølse, pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst 1 time for avkjøling. Grunnen til at smøret i utgangspunktet skal være kjøleskapskaldt, er at deigen ikke skal bli klissete når du blander den sammen og jobber med den.

Paideigen kan godt lages i stand opptil 3 dager på forhånd og ligge ferdig innpakket i plast, eller du kan fordele den i formen slik at paiskallet er helt klart. Dekk isåfall toppen av ringformen godt til med aluminiumsfolie, trekk en plastpose utenpå det hele og oppbevar den i kjøleskapet.

 

 

BLÅBÆRFYLL I og II

 

Du trenger:

 

DSC_9093

 

 

Til Blåbærfyll I:

 • 600 gr rensede blåbær (du kan også bruke frosne bær)
 • 7 ss sukker
 • 1 ss nypresset sitronsaft

 

Eventuelt for jevning til slutt:

 • 1 ts potetmel
 • 0,5-1 dl vann

 

Slik gjør du:

Ha blåbær, sukker og sitronsaft i en kasserolle. Kok opp og la det småkoke til det har fått marmeladekonsistens. Det kan ta tid, opptil 45 minutter, avhengig av hvor mye fuktighet det er i bærene. Rør med jevne mellomrom.

Smak til om du vil ha mer sukker eller sitronsaft i fyllet. Det skal smake friskt og syrlig og ikke være for søtt.

Hvis fyllet ikke blir tykt nok kan du bruke jevning: Rør potetmelet ut i vannet og bland dette i det kokende fyllet, litt om gangen, mens du hele tiden rører. Bland inn til du synes blåbærfyllet har fått passende marmeladekonsistens. Det er ikke sikkert du trenger all jevningen. Med marmeladekonsistens menes at fyllet skal være tyktflytende, slik at det holder seg sånn noenlunde «på plass» når du skjærer opp paien. Men det vil nok uansett flyte litt utover når du serverer paien lun.

La fyllet avkjøles. Det kan godt lages en dag eller to på forhånd. Dekk det i så fall godt til og sett det i kjøleskapet til du skal bruke det.

 

Til Blåbærfyll II:

Du trenger:

 • 400 gr ferske, rensede blåbær (du kan også bruke frosne bær)
 • 70-100 gr sukker
 • 1-3 ss nypresset sitronsaft

Til jevning:

 • 1,5-2 ss potetmel
 • 0,5-1 dl vann

 

Slik gjør du:

Ha blåbær og sukker i en kasserolle. Start med 70 gr sukker, og tilsett eventuelt mer etterpå, når du skal smake til.

Kok opp under omrøring så ikke sukkeret setter seg fast i bunnen, og la koke i 5 minutter. Smak til med sitronsaft og eventuelt mer sukker. Blåbærfyllet skal være syrlig og ikke alt for søtt.

Bland potetmel og vann til jevning og ha det i det kokende blåbærfyllet mens du samtidig rører slik at fyllet blir jevnt tykt.  Det er ikke sikkert du trenger all jevningen, så ha i litt om gangen, til fyllet er blitt ganske fast. Tenkt på at det er meningen at det skal holde seg på plass og ikke flyte altfor mye utover når du skal skjære opp stykker av den lune blåbærpaien.

 

 

VANILJEKREM

 

Du trenger:

 

DSC_9106

 

 • 2 pakker Freia vaniljesaus til koking
 • 5,5 dl matfløte eller helmelk
 • 6 ss sukker

 

Bland pulveret fra posene med sukker i en kasserolle. Tøm i matfløten/melken og la dette få et oppkok. NB! Rør hele tiden, ellers risikerer du at vaniljekremen blir klumpete! Legg lokk på kasserollen og la vaniljekremen avkjøles. Rør i den med jevne mellomrom mens den står til avkjøling, så unngår du å få snerk på toppen. Vaniljekremen kan også lages i stand en til to dager før du skal bruke den. Dekk den isåfall godt til og la den stå i kjøleskapet til du skal bruke den.

 

 

STEKING AV PAIEN

 

Sett stekeovnen på 175ºC.

Smør bunnen og sidene til en ringform med avtagbar bunn, ca. 25-27 cm i diameter.

Når paideigen skal i kakeformen synes Tantemat at den enkleste måten å gjøre det på er å skjære paideigen i skiver og fordele i formen fremfor å kjevle den ut, siden deigen så lett går i stykker.

Ta paideigen ut av kjøleskapet, fjern plasten og skjær deigrullen i ca. 3 mm tykke skiver, som vist på bildet under.

 

DSC_9108

 

Lag paiskallet ved å fordele skivene utover bunnen og opp på sidene (3-3,5 cm oppover) av formen og fyll i mellomrommene med mindre biter av deigen, som vist på bildet under.

 

DSC_9110

 

Press deigen sammen slik at det ikke er huller noe sted og slik at du får et fint og jevnt paiskall. Se bildet under.

 

DSC_9112

 

Når du har formet ferdig paiskallet fordeler du vaniljekremen jevnt utover. Deretter legger du blåbærfyllet jevnt utover oppå vaniljekremen med en skje. På bildet under ser du at paien er fylt med vaniljekrem nederst og at blåbærfyllet er i ferd med å bli lagt over.

 

DSC_9117

 

Når du er ferdig med å legge på blåbærfyllet, skjærer du marsipanrullen i ca. 2 mm tykke skiver, ca. 14 stykker. Du må gjerne bruke den billige typen. Tantemat synes den passer best, siden den har den riktige søtsmaken til dette formålet. (Se TIPS 2 om hvordan du kan oppbevare restene av marsipanrullen).

Fordel skivene jevnt utover på toppen.

 

DSC_9121

 

Stek paien på midterste rille i ovnen (175ºC) i ca. 45 min. Pass på mot slutten så ikke marsipanskivene blir brent. Eventuelt kan du legge et bakepapir over formen de siste 5-10 minuttene.

 

Ta paien ut av ovnen og la den avkjøles i 20-30 minutter før servering. Bruk en spiss kniv til å løsne paien fra formen på sidene og ta ringen forsiktig av. Siden paien er lun og paiskallet veldig mørt, bør du istedenfor å fjerne bunnen av formen plassere kaken med kakeformbunnen direkte på serveringsfatet, men legg et stykke fuktig kjøkkenpapir på fatet først, slik at ikke kaken sklir på fatet.

 

Så er det bare å nyte blåbærpaien med en god vaniljeis ved siden av. Det er en fordel om vaniljeisen har fått stå i kjøleskapet en halv time før servering. Da er den enklere å forsyne seg av, og smaken er bedre når den ikke er helt iskald!

 

Vel bekomme!

 

 

DSC_9133

 

 

 

TIPS 1: Dette er en stor oppskrift som er nok til 12 personer. Om du ønsker det kan du lage paien bare halvparten så stor. Lag selve paideigen like stor som i oppskriften over, men frys ned halvparten, så har du en ferdig deig liggende klar til neste gang du skal lage pai. Bare husk å merke den godt, sånn at den er enkel å finne når du siden skal bruke den. Denne deigen kan også brukes til andre søte paier, se for eksempel Tantemats oppskrift på rabarbrapai med vaniljekrem.

Så lager du bare halvparten så stor porsjon av vaniljekrem og blåbærfyll. Husk at du må bruke en mindre paiform (ca. 22 cm) når du lager halv porsjon!

Om paien ikke blir spist opp, kan restene oppbevares i kjøleskapet. Fest ringen på igjen, dekk tett til med aluminiumsfolie på toppen og trekk en plastpose over det hele. Hvis du ønsker det kan du varme paien forsiktig før servering. Ta av plastposen og sett kakeformen med aluminiumsfolien på inn i kald stekeovn, på midterste rille. Sett stekeovnen på 150ºC og la paien stå til ovnen har blitt varm, 15-25 minutter.

 

 

TIPS 2: Du trenger ikke hele marsipanrullen når du skal legge skiver på toppen, så det som er igjen kan du pakke godt inn i plast og legge i fryseren. Tin den over natten i kjøleskapet før du skal bruke den igjen. Ved å fryse marsipanen unngår du at den blir tørr og hard.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *