HomeIngredienser fra naturen Fåresopp, forvelling og bruk

Fåresopp, forvelling og bruk

Comments : 8 Posted in : Ingredienser fra naturen, Sopp on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Fåresopp er en fast sopp som er å finne fra begynnelsen av august og noen uker fremover, litt avhengig av hvordan sommeren har vært og hvor du bor i landet. Fargen på hatten varierer, fra hvit til lys brun og mørkere brun og lillaaktig, mens resten av soppen er hvit. Ifølge Tantemat smaker den aller best når den er kryddersyltet, se for eksempel oppskriften kryddersyltet fåresopp, men den kan også brukes på andre måter, slik du kan se litt lenger ned i dette innlegget. Helt til slutt i innlegget kan du se flere bilder av fåresopp.

Fåresopp kan forveksles med franskbrødsopp, som er veldig lik fåresopp og som ofte vokser på samme sted og til samme tid. Den er spiselig etter forvelling, men har en dårligere smak enn fåresoppen og bør helst få stå i fred på vokseplassen, ifølge Tantemats soppbok. Den heter «Sopp i naturen», og er skrevet av Bo Mossberg, Sven Nilsson og Olle Persson. Tantemat har mange soppbøker, men synes denne er den aller beste til å forklare både de forskjellige soppene og deres eventuelle forvekslingssopper. NB! Husk at sopp kan være farlig og at du ALLTID må være 100 prosent sikker på at du har plukket riktig type før du bruker sopp som mat!

Dette innlegget er kun en overfladisk beskrivelse av fåresopp, så for å være sikker bør du gå på kurs eller lære av venner før du gir deg i kast med å bruke den, med mindre du kjenner godt til den fra før!

 

PLUKKING OG FORVELLING

Plukk fine eksemplarer, børst dem fri for rusk og rask og skjær bort alt som er skadet, bløtt eller markspist. Skjær dem i mindre biter og forvell dem. Det gjør du ved å legge bitene i en kald stekepanne eller kasserolle, sette den på platen og slå platen på full styrke. Når det kommer vann ut av soppen kan du senke varmen et par hakk og vente til vannet har fordampet. Rør litt i soppen innimellom. Tøm soppen over på et fat og la den avkjøles. Den er nå klar for videre bruk.

Noe som er typisk for fåresoppen, er at den vil skifte farge fra hvit, som fersk, til gul eller grønngul når den er forvellet. På bildet under ser du den fine gulfargen. Når den fryses og senere brukes vil den bli mørkfarget, nesten sort.

 

DSC_9162

 

 

 

BRUK AV FÅRESOPP:

Tantemat beregner 150-200 gr ferdig renset, fersk sopp pr. person. Under forvelling taper soppen ca. halvparten av vekten, slik at du sitter igjen med 75-100 gr ferdig forvellet sopp.

 

TIL LAMMESTEK ELLER LAMMEKOTELETTER

Stek forvellet fåresopp noen minutter i smør til de er gjennomvarme, krydre med salt og pepper og smak til med noen dråper sitronsaft. Rør gjerne inn et par spiseskjeer hakket kryddergrønt, for eksempel persille, til slutt.

Om du ønsker det, kan du også bruke 1 hakket sjalottløk og 1 fedd finhakket hvitløk til 2 porsjoner sopp. Da steker du løk og hvitløk i smør på middels varme til det blir blankt, før du har i soppen, lar det surre i noen minutter og smaker til med salt, pepper og sitronsaft og eventuelt har i et par spiseskjeer hakket kryddergrønt til slutt.

Serveres varmt.

 

 

TIL PASTA MED SOPP

Hakk sjalottløk og hvitløk og la det surre i smør på middels varme til det blir blankt. Ha i forvellet fåresopp, krydre med salt og pepper og smak til med noen dråper sitron. For mer smak kan du ha i hakket kryddergrønt og/eller en finhakket chili.

Serveres til pasta, for eksempel båndspaghetti, som lunsj. Se for eksempel Tantemats oppskrift på pasta med skogsopp.

 

SOM ERSTATNING FOR KARBONADE- ELLER KJØTTDEIG

Kvern forvellet fåresopp eller kjør den i matmølle til den er findelt. Du kan bytte ut endel av kjøttdeigen eller karbonadedeigen i en rett med denne findelte fåresoppen. Spe og krydre som vanlig. Tantemat har byttet ut inntil 25% av kjøtt- eller karbonadedeigen med findelt fåresopp. Det ferdige resultatet vil bli noe fastere i konsistensen med kvernet fåresopp som erstatning.

 

 

Nedenfor ser du bilder av fåresopp.

På dette bildet ser du oversiden av en fåresopp. Den er her ganske lys, men kan også være mørkere brun og gå mot lilla.

 

Fåresopp3

 

 

På bildet under ser du fåresoppen fra undersiden. Det er en poresopp, så den er nesten helt glatt, det vil si at den hverken har skiver, rørlag, pigger eller riller. Som du ser på bildet, er denne spist på av snegler. Det har ingenting å si for soppens smak, men skjær det bort når du renser den, så ser den mer delikat ut. Det hender man kan finne helt feilfri sopp, men det er ikke ofte, og kan variere fra sted til sted og fra år til år.

 

Fåresopp4

 

 

Som du ser  på bildet under, vokser fåresoppen oftest i klynger, og helst i skrånende terreng.

 

Fåresopp5

 

 

8s COMMENTS

8 thoughts

 • Idun Hovelsrud
  september 4, 2017 at 6:40 pm

  Hei . Jeg har plukket og forvellet (i stekepanna) mye fåresopp. Den skiftet farge så jeg er sikker på denne. Mild og fin i smak. Men noen sier jeg skulle ha skrapt vekk porene på undersiden før bruk. Er det nødvendig? Du sier ikke noe om det. Kan jeg spise alt det jeg har fryst ned selv om jeg ikke har skrapt vekk porene? Eller må alt kastes?? Er det farlig og spise de porene??

  • tantemat
   september 5, 2017 at 11:29 am

   Hei, Idun! Fint at du ser at de har skiftet farge (til gult, antar jeg), og at smaken er mild, som du sier. Det er ingen grunn til å skrape vekk det tynne porelaget på undersiden, så du kan spise alt du har fryst ned. Det er ikke farlig å spise porene på fåresoppen. Hilsen Tantemat

 • Erik
  september 13, 2018 at 4:39 pm

  Hei. Det jeg har hørt er at porelaget blir gulgrønt ved skraping, så det er en måte å teste at det er fåresopp. Vet du om det stemmer?
  Mvh Erik Amundsen

  • tantemat
   september 14, 2018 at 9:01 am

   Hei, Erik! Det stemmer! Dessuten blir fåresoppen gul/gulgrønn når du forveller den. Fåresopp kan lett forveksles med franskbrødsopp, men den skifter ikke farge. Franskbrødsopp er ikke giftig, men regnes som en mindreverdig sopp, dvs. at den ikke har noe særlig smak og kun blir betraktet som «fyllstoff» sammen med annen sopp. Vil nevne at fåresopp var den første soppen Tantemat lærte seg, og bekreftelsen på at det var fåresopp var nettopp det at den skiftet farge til gul/gulgrønn ved skraping/trykk og forvelling. MEN: For alle tilfelles skyld, jeg håper at du har en god soppbok og at du studerer den nøye når du plukker sopp. Det kan være en farlig hobby!! Lykke til! Hilsen Tantemat

 • Torunn Ramsem Strand
  oktober 3, 2021 at 12:13 pm

  Du skriver august-og noen uker fremover. Hvis man finner fåresopp i oktober for den saks skyld og kun tar de minste fineste eksemplarene kan de vel også spises? MvH Torunn

  • tantemat
   oktober 9, 2021 at 2:28 pm

   Hei, Torunn!

   Beklager sent svar, jeg har vært ute og reist. Så lenge du finner fåresopp og den er helt fin, er det i orden å bruke og spise den. Det jeg angir som høstetid er basert på min soppbok, men hvor lenge det er mulig å finne og plukke sopp kan variere ut fra hvor i landet man befinner seg.

   Hilsen Tantemat

 • september 1, 2023 at 8:48 pm

  Hei.kan jeg putte fåresopp fersk i fryseren?hvordan reagerer den på det?

  • tantemat
   september 6, 2023 at 12:07 pm

   Hei, Elsa!

   Beklager sent svar! Tantemat har selv aldri puttet fersk sopp i fryseren, selv om noen mener at det går fint. Isåfall bør soppen være renset og delt opp slik at den er klar til bruk, synes jeg. Uansett ville Tantemat alltid foretrukket å legge ferdig renset og forvellet/samkokt sopp i fryseren, da er den enklere å ta i bruk etterpå. Har du forresten forsøkt å google det?
   Håper du finner ut av det!

   Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *