HomeIngredienser fra naturen Kryddersyltet fåresopp

Kryddersyltet fåresopp

Comments : 6 Posted in : Ingredienser fra naturen, Sopp, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Etter en sommer med jevnlige regnbyger og god varme, dukker forskjellige typer sopp opp i mengder i skogen. Fåresoppen kommer vanligvis i begynnelsen av august – litt avhengig av året og hvor du befinner deg i vårt langstrakte land – og er å finne i noen uker fremover. Da er det bare å ta med seg en kurv og komme seg ut og plukke disse godsakene som naturen byr på. Fåresopp – også kalt sauesopp – kan brukes på flere måter, men Tantemat synes at den egner seg aller best til kryddersylting, det vil si at den kokes i eddikklake med krydder og oppbevares i olje. Er du veldig nøye med rensligheten under tillagingen (se TIPS 1 nederst i innlegget) kan soppen holde seg i mange måneder i kjøleskapet på denne måten. Kryddersyltet fåresopp kan nytes som tilbehør til både stek og karbonader, men den kan også spises som tapas, sammen med for eksempel skinke, ost, oliven eller annet. Det er bare å prøve seg frem, og kanskje finner du en helt annen måte å bruke den på enn det Tantemat her foreslår? Har du først fått smaken på kryddersyltet fåresopp, er jeg sikker på at du stadig vil vende tilbake til denne oppskriften!

 

NB! Som alltid når det gjelder sopp, er det veldig viktig å være sikker på at du plukker den riktige! Gå på kurs eller lær av gode venner, og ta uansett alltid med deg en god soppbok når du er ute og plukker! Du kan også se bilder av fåresopp i Tantemats innlegg Fåresopp, forvelling og bruk, så får du også forklart hvordan du forveller den og forslag til andre måter å bruke den på. Når du skal lage kryddersyltet fåresopp, er det ikke nødvendig å forvelle soppen først, siden den skal kokes i eddiklake.

 

 

KRYDDERSYLTET FÅRESOPP

 

Nok til 4 mellomstore glass

 

Du trenger:

 

DSC_9141

 

 • 1,5 kg ferdig renset, fersk fåresopp
 • 1,5 dl hvitvinseddik
 • 2 dl eplesidereddik
 • 1 l vann
 • 0,5 dl salt
 • 8 laurbærblad
 • 1/2 ss korianderfrø
 • 10 hele nellik
 • 1/2 ss hel sort pepper
 • 2 røde chilipepper (1/2 i hvert glass)
 • ca. 0,5 l god extra virgin olivenolje

 

 

Slik gjør du:

 

Børst soppen fri for jord og rusk og skjær bort stygge, bløte og skadde deler og alt som er markspist. Del den opp i mindre biter.

Kok opp eddik, vann, salt og krydder, tilsett soppen og la den småkoke i 15-20 minutter. (Vanligvis vil fåresopp skifte farge til gult når den forvelles, men ikke i særlig grad her, når den kokes i krydderlake). Ta den opp med hullsleiv ….

 

DSC_9146

 

og la den renne av på et rent håndkle eller papirhåndklær. Legg soppen i helt rene glass (se TIPS 1 nedenfor).

 

DSC_9148

 

Du trenger ikke få med alt krydderet, men la et laurbærblad følge med i hvert glass, og legg også 1/2 rød chili, renset for frø, i hvert glass. NB! Chilien bør ligge 1/2 minutt i den varme krydderlaken før du legger den i glasset sammen med soppen! (Krydderlaken kan kastes etter at soppen er kokt og chilien er varmebehandlet i den). Pakk soppen godt sammen og fyll opp glasset med olivenolje slik at det står minst 0,5 cm over soppen. Legg gjerne et plast-«gitter» (se TIPS 2 nedenfor) på toppen, slik at soppen holder seg nedi oljen. NB! Dette plast-«gitteret» bør dyppes i kokende vann før det legges oppå soppen!

 

DSC_9154

 

Legg på lokk og oppbevar glassene i kjøleskap.

Før bruk bør glassene tas ut av kjøleskapet 15-20 minutter på forhånd, slik at oljen får tilnærmet romtemperatur og blir flytende. Når soppen er romtemperert vil smaken komme bedre frem.

 

Bruk kryddersyltet fåresopp som tilbehør til stek eller karbonader, for eksempel karbonadene som du finner oppskrift på i Rødbetesalat med blåmuggost til onkels «hotte» karbonadekaker, eller server den som tapas. Den gode oljen som blir igjen i glasset når du har spist soppen, kan du senere bruke til å dyppe brød i eller til å varme karbonade- eller kjøttkaker i. Pass på at oljen alltid står over soppen, det gjør at soppen holder seg! Etterfyll, om nødvendig, med mer olje.

 

 

Vel bekomme!

 

DSC_9161

 

 

 

TIPS 1: Når du skal tilberede sopp for lagring er det veldig viktig å være så renslig som overhodet mulig, ellers risikerer du at soppen kan begynne å gjære og bli ødelagt, og det ville jo være synd når du har brukt så mye tid på både å plukke, rense og tilberede den. Glassene som du skal legge soppen i bør ha fått et opphold i kokende vann før du skal fylle dem: Ta lokket av glassene og legg både glassene og lokkene i kaldt vann så det dekker dem i en kasserolle. Kok opp vannet og trekk kasserollen til side. La glassene ligge i vannet til du skal fylle dem. Bruk for eksempel en pølseklype til å ta dem opp av det varme vannet med, så unngår du å brenne deg.

Du bør unngå å berøre soppen med fingrene etter at den er kokt i krydderlaken. Bruk for eksempel to spiseskjeer, dyppet i kokende vann først, til å legge soppen i glassene med.

 

TIPS 2: Det kan være lurt å ta vare på plast-«gitteret» som ligger på toppen i for eksempel sildeglass, så kan du bruke disse når du skal lage kryddersyltet fåresopp. Vask dem godt for å få bort sildelukten. Husk at du må dyppe dem i kokende vann (for eksempel det kokende vannet som glassene og lokkene har ligget i) før du legger dem oppå soppen.

6s COMMENTS

6 thoughts

 • Aud Thorvaldsen
  august 23, 2016 at 7:23 pm

  Hurra for tantemat, dette ser godt ut. ?
  Da er det bare å komme seg ut og lete etter soppen ?

  • tantemat
   august 25, 2016 at 11:44 am

   Helt enig! En fin tur i marka og så noe høstgodt i kurven, det er tingen! 🙂

 • september 4, 2017 at 6:37 pm

  Da har jeg fulgt oppskriften din, og to glass snart i kjøleskapet. Veldig spent på resultatet. Må vel gå greit til hjortesteken til helga?

  • tantemat
   september 5, 2017 at 11:19 am

   Hei, Liss! Håper du blir fornøyd med resultatet. Ja, de burde absolutt gå fint til en hjortestek. De blir litt syrlige og går dermed godt til kjøtt og gjerne en fet saus. Gi meg gjerne en tilbakemelding etterpå om hva du synes. Hilsen Tantemat

 • Anne
  oktober 16, 2022 at 6:34 pm

  Hvor lenge kan det oppbevares før glasset åpnes? Og hvor lenge etter åpning?

  • tantemat
   oktober 29, 2022 at 2:57 am

   Hei, Anne!

   Beklager sent svar, Tantemat har vært på reise og har hatt liten tilgang til nettet. Tantemat oppbevarer kryddersyltet fåresopp i kjøleskapet og opplever at soppen fremdeles er like god etter å ha stått i to år uåpnet. Etter å ha vært åpnet holder den seg fremdeles godt i lang tid, men forutsetningen er at du heller på olje slik at den alltid står over soppen etter at du har forsynt deg av glasset, ellers vil det som stikker opp over oljen kunne begynne å mugne. Og selvfølgelig er det veldig viktig å være nøye med å koke glass, lokk og redskapene du bruker når du lager kryddersyltet fåresopp, slik at du har de beste forutsetninger for å kunne nyte den lenge etter at den er laget.

   Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *