HomeForretter Kantarellmousse

Kantarellmousse

Comments : 2 Posted in : Forretter, Ingredienser fra naturen, Sopp on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kantareller er vel den soppen som de fleste kjenner, plukker og liker, og sesongen kan være lang. Her i Oslo-området finner vi den noen ganger så tidlig som i slutten av juni og hele sesongen til ut i november, men det varierer fra år til år. Er du heldig, finner du kanskje så mye at du kan variere litt med måten å tilberede og servere den på. I sommer var Tantemat i Østerrike og fikk servert kantarellmousse som forrett på en gammel, fin restaurant. Det ga mersmak, og Tantemat har derfor prøvd å gjenskape den etter beste evne. Den er ganske enkel å lage, og tar seg godt ut i et fint glass og med en liten sommersalat ved siden av. Nederst i dette innlegget ser du flere bilder med forslag til hvordan du kan pynte moussen og hva du kan bruke i salaten av blomster, blader og bær. Velg det du liker, enten det er kjøpte ingredienser eller det du finner i naturen eller din egen hage!

 

 

KANTARELLMOUSSE

Til 6 personer

 

Du trenger:

 

DSC_9042

 

 • 200 gr ferdig forvellede kantareller (se TIPS om forvelling helt til slutt i innlegget)
 • 2 ss smør
 • 3 ss finhakket sjalottløk
 • 2 fedd finhakket hvitløk
 • 1,5 dl tørr hvitvin
 • 3 blad gelatin
 • 2 dl kremfløte
 • 3/4-1 ts nykvernet, sort pepper
 • 1-1 1/2 ts salt
 • 1/2 ts tørket, knust estragon
 • en knivsodd kajennepepper
 • 2 ss nypresset sitronsaft

 

 

Slik gjør du:

Surr løk og hvitløk i smør på middels varme til det blir blankt. Ha i kantareller, salt, pepper, estragon, kajennepepper og sitronsaft og la det surre et par minutter. Hell i hvitvinen og la det surre videre i 4-5 minutter. Rør rundt av og til. Hvitvinen skal ikke være helt kokt inn. Avkjøl og kjør det helt fint i en blender eller med stavmikser.

Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter.

Kok opp et par spiseskjeer vann i en liten kasserolle, klem vannet ut av gelatinplatene og smelt dem i det varme vannet. Bland dette godt og jevnt inn i den finmoste kantarellen.

Pisk fløten til en myk krem og bland den forsiktig inn i kantarellmosen.

 

DSC_9056

 

Smak om du vil ha i mer salt, krydder eller sitronsaft.

 

Fordel kantarellmoussen i 6 pene glass, dekk godt til med plast og la dem stå i kjøleskapet til de har stivnet, minst 1 time. Ta dem ut av kjøleskapet 10-15 minutter før servering, slik at moussen blir litt temperert.

 

Til servering smaker det ekstra godt å ha en teskje konjakk på toppen av kantarellmoussen. Strø over noen små biter sprøstekt bacon og pynt med en blomst eller noe grønt. Sett glasset på en fin asjett og legg en liten salat ved siden av. Se Tantemats forslag til hva du kan ha i salaten og mange bilder med forslag til pynting og servering nedenfor.

 

 

Vel bekomme!

 

DSC_9068

 

 

Med blomkarseblad og -blomst.

DSC_9059

 

Med blader og blomst fra ringblomster.

DSC_9063

 

Moussen kan også pyntes med en kvast persille eller sitronmelisse.

 

 

Nærbilde med blomkarseblomst og blant annet blader av blomkarse og ringblomst og en bit jordbær.

DSC_9074

 

 

FORSLAG TIL HVA DU KAN BRUKE I SALATEN:

Crispi-salat, ferdigkjøpt blanding av diverse «babyblader», vassarve, blader og blomster av ringblomst og blomkarse, rødkløver, sitronmelisseblader, persillekvaster, groblad, ryllikblader, friske, norske jordbær delt opp i mindre biter. Se flere forslag til salatingredienser fra naturen samt bilder av dem under TIPS 1 i Tantemats innlegg Ovnsbakt omelett med pølser, ost og kantareller og en blomstrende salat.

 

DRESSING:

Til dressing kan du blande et par spiseskjeer god, extra virgin olivenolje med en spiseskje bringebæreddik eller annen bæreddik og krydre med litt nykvernet salt og sort pepper. Dressingen skal ikke være skarp, men ha litt fruktighet.

 

 

TIPS: Forvelling av kantareller:

For kantareller og de fleste andre sopptyper gjelder det at de mister omtrent halvparten av vekten når de blir forvellet. Beregn derfor dobbelt så mye fersk sopp som den mengden som er angitt som ferdig forvellet i oppskriften!

Legg ferske, rensede kantareller i kald stekepanne og slå platen på nesten full varme. Det vil etterhvert komme fuktighet ut av kantarellene. Når denne fuktigheten er helt fordampet er kantarellene klar til å brukes i oppskriften.

 

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Ingrid Neergaard
  november 14, 2016 at 1:30 pm

  Hei tantemat. Du har gjort det enkelt for meg. Er med i en gourmetklubb og denne gangen skulle jeg servere forrett. Åpnet bloggen tantemat.no og under forretter fant jeg kantarellmousse som virket spennende. Denne falt virkelig i smak. Alle 8 deltakerne himlet og syntes dette var velsmakende og herlig. Den gode kantarellsmaken kom tydelig frem og med sprøstekt bacon og en dasj konjakk ble det en strålende start på måltidet. Takk til Tantemat.

  • tantemat
   november 15, 2016 at 8:35 am

   Hei, Ingrid! Takk for fin tilbakemelding! Er veldig glad for å høre at oppskriftene mine kan være til glede for deg og gourmetklubben din! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *