11 august, 2016
Laksesalat med appelsin og kiwi
Posted in : Fisk, Hovedretter, Laks og ørret, Salater on by : tantemat Stikkord: appelsin, blomkarse, estragoneddik, kinesisk hvitløk, kiwi, laksefilet, pesto, Salmalaks, skrelle avocado, sødme, søster, sukkererter, svigerinne
En laksesalat er et raskt og lettlaget måltid, enten du vil servere noe enkelt på en varm sommerdag eller kommer sulten hjem fra jobben og trenger mat fort! I sommer fikk Tantemat servert laks med appelsin av svigerinne Ingrid og en grønn salat med kiwi av søster Annelise, og ble dermed inspirert til å lage en laksesalat med disse fruktene i. Tantemat synes frukt som har både syre og sødme smaksmessig passer veldig godt til laks, og det er jo alltid morsomt å kunne variere ingrediensene. Resultatet er den salaten som du nå får oppskrift på her.
Server laksesalaten som den er, tilsett kokt pasta eller spis den med ferske baguetter og smør til! Pesto smaker også godt ved siden av.
Først får du oppskrift på salaten, deretter dressingen, og til slutt et forslag til hvordan du kan anrette salaten.
LAKSESALAT MED APPELSIN OG KIWI
Til 4 personer
SALAT:
Du trenger:
- 800 gr skinn- og benfri laksefilét (gjerne Salmalaks eller lignende)
- 1/2-1 ts kvernet pepper, sort eller hvit
- 1/2-1 ts salt
- 1/2 ts tørket, knust estragon
- 1 crispisalat eller en liten isbergsalat
- 1 pose blandet salat (ca. 65 gr), for eksempel Feldsalat-mix
- 1 søt appelsin
- 2 kiwi
- 1-2 røde chili
- 1 rød paprika
- 1 avocado
- 5 cm slangeagurk
- 10 små, søte tomater
- 1 pk sukkererter
- 1 kinesisk hvitløk eller 2 fedd vanlig hvitløk
- 1 klype sukker (se TIPS 1 nedenfor)
- 2 ss smør
Slik gjør du:
Skjær laksefiléten i ca. 1 cm tykke skiver og krydre dem godt på begge sider med salt, pepper og estragon.
Skyll alle salatblader godt og rist av vannet eller kjør dem i salatslynge. Riv store blader i mindre biter.
Vask appelsinen grundig i lunkent vann, tørk den og del den i 4 båter som igjen skjæres opp i ca. 3 mm tykke skiver.
Skrell kiwiene og del dem opp i 4 båter som igjen skjæres opp i ca. 3 mm tykke skiver.
Rens paprikaen for frø og del opp i mindre biter. Rens chilien for frø og del opp i tynne strimler.
Skyll tomatene og del dem i to.
Fjern skall og sten fra avocadoen (se TIPS 2 nedenfor om hvordan du enkelt kan gjøre det) og del den opp i 4 båter som du igjen deler opp i ca. 3 mm tynne skiver. Press litt sitronsaft over for å unngå at de blir brune.
Del agurken i to på langs og del opp i ca. 3 mm tynne skiver.
Skyll sukkerertene og fjern den seige tråden. Rens hvitløken og skjær den opp i tynne skiver.
Smelt smøret i stekepannen og stek de krydrede lakseskivene raskt på begge sider på god varme. De trenger ikke mer enn ca. 10 sekunder på hver side, ellers blir de tørre og gjennomstekte. Legg dem over på et fat og la dem avkjøles noe før du har dem i salaten.
Stek sukkererter, hvitløk og en klype sukker på god varme i fettet som er igjen i pannen etter at du har stekt laksen. Ertene skal beholde sprøheten og trenger ikke mer enn 15-20 sekunder. Rør hele tiden mens det stekes. Ha dem over på et fat og la dem avkjøles noe før du skal legge dem på salaten. Ta vare på fettet som er igjen i stekepannen, det skal du ha over salaten til slutt.
DRESSING:
- 1 ss hvitvinseddik (gjerne estragoneddik) eller sherryeddik
- 2-3 ss extra virgin olivenolje
- Salt
- Nykvernet pepper
- 1 klype knust estragon
Slik gjør du:
Visp eddik og olje godt sammen og smak til med salt, pepper og estragon.
SLIK LEGGER DU OPP SALATEN:
Bland kun salatbladene med dressingen og legg dem utover et salatfat. Legg over alle de andre ingrediensene slik at det blir lett blandet og ser pent ut.
Legg på lakseskiver og sukkererter til slutt, og fordel det avkjølte fettet som er igjen i stekepannen over salaten.
Pynt med blomster, for eksempel blomkarse, om du har tilgjengelig, og så er salaten klar for servering! Server gjerne en pesto ved siden av. På Tantemat finner du oppskrift på flere typer pesto, både basilikumpesto, løpstikkepesto og flere til.
Vel bekomme!
TIPS 1: Tantemat bruker ofte en klype sukker på sukkererter med kinesisk hvitløk til salater, fordi det fremhever sødmen i både ertene og hvitløken.
TIPS 2: Del avocadoen i to og vri av den øverste delen. Så «hogger» du kniven fast i avocadostenen og vrir rundt, slik at du får løftet stenen ut. Avocadostenen kan være glatt, så vær forsiktig så du ikke skader deg med kniven.
Ta en spiseskje og vri den under og rundt fruktkjøttet til det er helt løst og løft det ut av skallet, som vist på bildet.
Skjær avocadokjøttet i passende båter eller skiver.