HomeIngredienser fra naturen Marinerte kantareller

Marinerte kantareller

Posted in : Ingredienser fra naturen, Sopp, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , ,

Høst er høstetid, og er du så heldig at du har funnet så mye kantareller at du lurer på hva du skal gjøre med alt sammen, kan det være en god idé å marinere endel av dem. Greit å ty til ut på vinteren når du har lyst på noe ekstra godt tilbehør til en hovedrett, eller om du vil overraske med noe nytt og annerledes på tapasbordet. Plukk ut noen fine eksemplarer og legg dem på glass, så har du noe å glede deg over senere!

Om du ikke har kantareller, kan du også marinere annen sopp på denne måten. Prøv med steinsopp, piggsopp eller fåresopp, om du har funnet det.

 

 

MARINERTE KANTARELLER

 

Nok til 2 små glass

 

Du trenger:

 

DSC_9256

 

  • 500 gr ferske, rensede kantareller
  • 2,5 dl hvitvinseddik
  • 2,5 dl tørr hvitvin
  • 2 små eller ett stort laurbærblad
  • 5 hele hvite pepperkorn
  • God, extra virgin olivenolje
  • Ca. 1/2 ts salt
  • 10-15 blader frisk mynte (her har Tantemat brukt ananasmynte, men du kan like gjerne bruke vanlig mynte som du får kjøpt i butikken)

 

 

Slik gjør du:

Skyll de ferdig rensede kantarellene godt.

Ha eddik, vin, pepperkorn og laurbærblad i en kasserolle og la det koke opp. Ha i soppen og la den småkoke i 10 minutter. Rør av og til.

Bruk en hullsleiv og legg soppen over på et rent og tørt kjøkkenhåndkle eller på kjøkkenpapir og la dem renne godt av.

 

DSC_9261

 

Legg soppen over i kokte glass (se TIPS 1 til slutt i dette innlegget angående helt rene glass og TIPS 2 angående håndtering av den ferdig kokte soppen. Renslighet er veldig viktig når man behandler sopp!).

Strø over litt salt og legg godt skylte mynteblader innimellom soppen. Hell over så mye olje at det dekker soppen med minst 0,5 cm. (Oljen fungerer som holdbarhetsmiddel for soppen, og du må derfor alltid når du har forsynt deg sørge for at oljen fremdeles dekker soppen. Etterfyll med olje om nødvendig).  Bruk en skje og trykk soppen ned i oljen for å få opp eventuelle luftbobler.

 

DSC_9263

 

Skru på lokk og la soppen stå kjølig en måneds tid før du bruker den.

 

Deilig tilbehør til kjøtt, fisk eller som tapas! Og husk at du også må bruke den gode oljen som soppen har ligget i! For eksempel til å dyppe brød i eller når du skal ha en skvett olje til å varme noen fiskekaker eller annet i.

 

Vel bekomme!

 

DSC_9270

 

 

TIPS 1: Soppen må legges i helt rene glass, og det får du ved å koke opp både glassene som soppen skal legges i, og lokkene. Bruk en kasserolle som er stor nok til å legge ett eller begge glassene i om gangen. En pølseklype er praktisk til å ta glass og lokk opp av det varme vannet med, slik at du unngår å brenne deg.

 

TIPS 2: Når man skal tilberede sopp for lang tids oppbevaring, er det veldig viktig med renslighet og at du unngår å berøre soppen med hendene. Dypp heller et par spiseskjeer i vannet som glassene har vært kokt i til å legge soppen i glassene med og til å trykke soppen ned i glassene for å unngå luftbobler, som heller ikke er bra for holdbarheten.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *