HomeIngredienser fra naturen Pasta med steinsopp

Pasta med steinsopp

Posted in : Ingredienser fra naturen, Lunsjretter, Pasta, Sopp on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Mange sopplukkere/soppelskere mener at steinsoppen, eller Karl Johan, som den også kalles, er den aller beste soppen, og Tantemat er langt på vei enig, selv om alle de spiselige soppene er gode hver på sin måte og til sitt formål. I Italia er steinsoppen mye brukt til lunsj sammen med god pasta, og Tantemat har latt seg inspirere til å lage sin egen versjon av denne supergode, men også superenkle lunsjretten. Unn deg et glass god rødvin til, gjerne fra Toscana, og du får den riktige italienske følelsen!

Oppskriften er til 2 personer, men har du vært så heldig å finne masse steinsopp slik at du kan be flere til lunsj, er det bare å skalere opp mengden!

 

 

PASTA MED STEINSOPP

 

Til 2 personer

 

Du trenger:

 

DSC_9246

 

 • Ca. 200 gr ferdig forvellet steinsopp (tilsvarer 300-400 gr fersk sopp) (se TIPS nederst i innlegget om rensing og forvelling)
 • 1 stor sjalottløk
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 ss ferskpresset sitronsaft
 • ca. 1/2 ts salt
 • ca. 1/4-1/2 ts nykvernet, sort pepper
 • 2 ss smør til å steke soppen i
 • Eventuelt 2-3 ss hakket, ferskt grønt som persille, gressløk eller annet

 

 • Pasta til 2 personer (Tantemat synes det er best med båndspaghetti, men bruk den typen du selv liker best)
 • Fersk parmesan til å rive over
 • God, extra virgin olivenolje til å ha over

 

Slik gjør du:

Hakk sjalottløken og finhakk hvitløken. Stek løk og hvitløk i smør over middels varme til den er blitt blank. Øk varmen noe og ha i den ferdig forvellede soppen. Ha i sitronsaft og strø over salt og pepper. La soppen steke til den har trukket til seg mesteparten av fuktigheten. Rør ofte under stekingen. Smak om du vil ha i mer salt, pepper og sitron. Soppen skal ha en frisk smak, men krydder og sitron skal ikke overta smaksbildet. Den fine smaken av steinsopp skal spille hovedrollen! Legg lokk på kasserollen og trekk den til side. Om du ønsker det, kan du røre inn ferskt, hakket grønt, som persille, gressløk eller annet, rett før servering.

 

Kok pasta etter anvisning på pakken. Tøm av vannet og rør inn et par spiseskjeer olivenolje så ikke pastaen kleber seg sammen.

 

Server pasta med steinsoppen fordelt over. La hver enkelt selv rive parmesan over, og sett fram salt- og pepperkvern så den enkelte kan krydre etter egen smak. Sett fram en flaske god olivenolje, så den som vil kan ha litt olje over pasta- og soppretten! Har du spiselige blomster, er det fint å pynte med. Smaker godt gjør det også!

 

 

Vel bekomme!

 

DSC_9254

 

 

TIPS: Rensing og forvelling av steinsopp:

Børst soppen fri for rusk og rask og skjær bort deler som er angrepet av mark. Del soppen i mindre biter. Ha 1 spiseskje olje i en stekepanne og ha i den oppdelte soppen. Sett på platen og varm opp til over middels varme. Etter hvert vil det komme fuktighet ut av soppen. Rør litt i den innimellom, og når fuktigheten er fordampet er soppen klar for videre tilberedning, som angitt i oppskriften ovenfor.

Ved forvelling av steinsopp vil ca. 1/3-1/2 av vekten forsvinne, så du må derfor beregne minst 1/3 mer fersk sopp enn det som står i oppskriften som ferdig forvellet.

På bildet under ser du ferdig forvellet steinsopp. Den er fremdeles fast i konsistensen og har en fin, lys farge.

 

DSC_9233

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *