HomeHovedretter Langtidsbakt oksehøyrygg med ovnsbakte grønnsaker

Langtidsbakt oksehøyrygg med ovnsbakte grønnsaker

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Storfe on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , ,

Skal man lage middag på en enkel måte og være sikker på å få et godt resultat, kan langtidsbaking i ovn absolutt anbefales! Det tar tid, i og med at kjøttet skal bakes over flere timer, men fordelen er at man er fri til å gjøre andre ting mens maten lager seg selv. Rimelige kjøttstykker med fettmarmorering, som høyrygg, gir det aller beste resultatet – fettet smelter bort og kjøttstykket blir saftig, mørt og smakfullt. Ovnsbaker du også grønnsakene som skal serveres ved siden av, blir dette en veldig husmorvennlig middag der du slipper at ting må gjøres i stand i siste liten før maten skal serveres. Supert hvis man skal gå en liten tur mens maten lages, eller skal ha gjester og ikke vil stresse i siste liten! Tantemat ser bare fordeler med denne måten å lage mat på!

Ønsker du et friskt tilbehør til denne retten, kan Tantemat anbefale tyttebær-relish, som du finner oppskrift på ved å trykke på denne lenken: Tyttebær-relish med nektarin og chili. Alternativt kan du servere rørte tyttebær eller kokt tyttebærsyltetøy til, og en pesto vil heller aldri være feil. På Tantemat finner du oppskrift på flere forskjellige pestoer, eller du kan bruke kjøpt pesto om du heller foretrekker det!

Og – som alltid i Tantemats oppskrifter – kan du utelate chili, om du ønsker det. Er du av den typen som liker sterk smak, kan du øke mengden. Godt blir det, uansett!

Først kommer oppskriften på den langtidsbakte oksehøyryggen, deretter følger oppskriften på bakte grønnsaker.

TID: Det tar ca. fem og en halv time å lage denne retten, inkludert forberedelse av kjøtt og tilbehør samt ovnsbaking. Grønnsakene skreller og kutter du mens kjøttet står i ovnen.

 

 

LANGTIDSBAKT OKSEHØYRYGG MED BAKTE GRØNNSAKER

 

Til 4 personer

 

LANGTIDSBAKT OKSEHØYRYGG

 

Du trenger:

 

dsc_9315

 

 

 • 800 gr oksehøyrygg uten ben
 • 2 røde chili (kan utelates)
 • 4 fedd hvitløk
 • 3-4 ss god, extra virgin olivenolje
 • 2 ss nypresset sitronsaft
 • 1 ts knust, tørket salvie (eller andre urter, for eksempel oregano eller sar)
 • 1/2-1 ts nykvernet, sort pepper
 • 1/2- 1 ts salt

 

Slik gjør du:

 

Skyll og tørk kjøttet. Rens chiliene for frø og skjær dem opp i mindre biter. Rens hvitløksfeddene.

Ha 1-2 ss olivenolje i bunnen av en ildfast form med lokk. Krydre kjøttstykket godt på begge sider med salt, pepper og salvie eller andre urter og legg det i formen. Legg chili og hvitløk rundt og ha over 1-2 ss olivenolje og sitronsaften.

 

dsc_9321

 

Legg på lokket og sett formen på midterste rille i ovnen. Sett ovnen på 110ºC og la kjøttet bakes i 4 timer. Da skal varmen økes og grønnsakene settes inn, som følger:

Øk varmen til 200ºC , men la formen med kjøttet stå inne til ovnen når temperaturen på 200ºC. Da tar du ut kjøttet og setter inn grønnsakene. (Legg gjerne et par håndklær rundt formen med kjøttet i, slik at den holder bedre på varmen). Grønnsakene skal stå i ovnen i 45 minutter på 200ºC, og så skal varmen økes til 220ºC i 10 minutter for å få bruning av grønnsakene. Når grønnsakene er ferdig, tar du dem ut og lar dem hvile i 5 minutter, mens du setter kjøttet inn igjen for en siste oppvarming.

Se oppskriften på bakte grønnsaker som følger nedenfor.

 

 

 

OVNSBAKTE GRØNNSAKER

 

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

dsc_9313

 

 • 2 gulrøtter
 • 1 persillerot
 • 1 sellerirot
 • (Det skal tilsammen være 1 kg rotfrukter, se TIPS 1 til slutt i dette innlegget).
 • 500 gr poteter (helst mandelpoteter)
 • 10 sjalottløk
 • 1 rød chili
 • 4 fedd hvitløk
 • 2 ss sitronsaft
 • 3-4 ss god, extra virgin olivenolje
 • 1 ts tørket timian
 • 1/2 ts nykvernet, sort pepper
 • 1/2 ts salt

 

Slik gjør du:

Mens kjøttet står i ovnen til baking, og det er ca. 2 timer igjen til maten skal være ferdig, gjør du istand grønnsakene til baking:

Vask og skrell rotfruktene og del dem opp i passende biter. Skrell potetene og del dem i 4 båter. Rens chilien for frø og finhakk den. Skrell sjalottløk og hvitløk, de skal ikke deles opp.

Ha alle grønnsakene i et ildfast fat og ha over salt, pepper, timian, hvitløk, olje og sitronsaft og bland godt.

Sett fatet inn i ovnen på midterste rille og la grønnsakene bakes i 45 minutter. Øk så varmen til 220ºC og la dem stå i ytterligere 10 minutter for bruning. Ta grønnsakene ut av ovnen…..

 

dsc_9327

 

og la dem hvile i 5 minutter og sett kjøttet inn igjen for oppvarming.

 

Når grønnsakene har hvilt i 5 minutter og kjøttet har fått en liten oppvarming i ovnen igjen er retten klar for servering. Dette er en rustikk rett, så del kjøttstykket opp i mindre biter, legg dem oppå grønnsakene og server rett fra formen de er bakt i. Kraften som har dannet seg av kjøttet kan du sile og servere som en sjysaus ved siden av (se forøvrig TIPS 2 nedenfor angående flere forslag til bruk av kraften), eller du kan servere en god olivenolje til. Ha tyttebær-relish eller annet tilbehør, som nevnt innledningsvis, ved siden av. Og glem ikke å sette frem salt- og pepperkvern, så hver enkelt kan krydre etter egen smak!

 

Vel bekomme!

 

 

dsc_9330

 

 

TIPS 1: Som grønnsaker til baking har Tantemat valgt typiske norske rotfrukter. Disse har alle samme «hardhet» og baketid, slik at man unngår at noen grønnsaker blir overbakte og alt for myke, mens andre ikke blir bakt nok. Andre rotgrønnsaker du kan bruke, er kålrot eller rødbeter. Bruk det du liker og som er å få tak i, og bruk dem i det blandingsforholdet du selv foretrekker, bare du sørger for at totalmengden blir nok til det antall personer du lager mat til.

 

TIPS 2: I formen med kjøttet har det dannet seg mye kraft. Denne kan du sile og servere som sjy ved siden av, eller sile og fryse ned til senere bruk, til for eksempel kraft i saus eller suppe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *