HomeHovedretter Fisk Sitronmarinert laks med sennepssaus og agurksalat

Sitronmarinert laks med sennepssaus og agurksalat

Posted in : Fisk, Hovedretter, Laks og ørret on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , ,

Det finnes noen matretter som man aldri får nok av og gjerne spiser om og om igjen, sånn som den lakseretten du her skal få oppskrift på. Sitronmarinering høyner virkelig laksesmaken, og sennepssausen ved siden av er bare nydelig! Tantemat fant denne oppskriften i et ukeblad for mange år siden, og blir aldri lei av den! I tillegg til at den smaker så godt er den også rask og lettvint, selv om den må planlegges dagen før fordi laksen skal marineres. Dessuten passer den like godt til hverdags som til fest.

Siden laksen skal marineres kommer oppskriften på det først, og så følger oppskriftene på sennepssaus og agurksalat. Begge deler kan lages istand noen timer på forhånd, slik at du bare har å steke laksen og varme opp sausen like før maten skal serveres. Eventuelt kan du steke laksen inntil en halvtime på forhånd, og la den stå på svak varme i stekeovnen frem til servering.

 

 

 

SITRONMARINERT LAKS MED SENNEPSSAUS OG AGURKSALAT

 

Til 4 personer:

 

SITRONMARINERT LAKS:

 

Du trenger:

 

dsc_9331

 

 • 800 gr laksebutterflies (4 skiver på 200 gr hver) (se TIPS nedenfor om hvordan du lager butteflies)
 • 1 sitron
 • 1 ss salt
 • 1 ss sukker

 

Slik gjør du:

 

Marinering:

Press saften ut av sitronen og rør ut salt og sukker i den. Legg laksestykkene i blandingen (pass på at de er dekket av blandingen, hvis ikke må de snus noen ganger i løpet av marineringen), dekk til fatet med lokk eller plastfilm og la det stå i kjøleskapet natten over.

 

Steking:

Tørk laksestykkene og stek dem i smør i godt varm stekepanne, ca. 1 minutt på hver side. Siden det er sukker i laken som de ble marinert i kan de fort bli brent, så pass på! Laksen kan også grilles, om du foretrekker det. Om du ønsker det, kan du steke laksen inntil en halv time før servering og la den stå i ovnen ved 65ºC frem til servering. Ved denne temperaturen holder laksen seg varm, uten at stekeprosessen fortsetter.

 

 

 

SENNEPSSAUS:

 

Du trenger:

 

dsc_9334

 

 • 2 ss sennep, sterk type
 • 0,5 dl sukker
 • 2 ts hvitvinseddik
 • 1 dl god, extra virgin olivenolje
 • 1 dl finhakket dill
 • 2 dl seterrømme eller creme fraiche

 

Slik gjør du:

Bland sennep, sukker og eddik og visp inn oljen litt etter litt. La det gjerne stå et par timer.

Like før servering rører du inn rømme eller creme fraiche og dill og lar sausen få et raskt oppkok. (Sausen må ikke stå og koke, da vil den dele seg). Trekk kasserollen  fra platen.

 

 

 

AGURKSALAT:

 

Du trenger:

 

dsc_9340

 

 • 1 dl vann
 • 1 dl eplecidereddik (5% eddik)
 • 1 ss sukker
 • 1/4 ts salt
 • 1/4 ts nykvernet, hvit pepper
 • 1 agurk (ca. 400 gr)

 

 

Slik gjør du:

Visp sammen alle ingrediensene til dressingen.

Skyll agurken og bruk en ostehøvel til å skrelle av noen strimler av skallet.

 

dsc_9341

 

Bruk ostehøvelen til å høvle agurken i skiver, og legg dem i dressingen. Du kan gjerne lage agurksalaten et par timer på forhånd og la den stå i kjøleskapet frem til servering.

 

dsc_9343

 

 

Server den sitronmarinerte laksen med sennepssaus, agurksalat og kokte poteter, og nyt måltidet! Vil du skjemme bort deg selv med en god hvitvin til, kan Tantemat anbefale Trimbach riesling, det blir aldri feil!

 

Vel bekomme!

 

dsc_9360

 

 

 

TIPS: Slik lager du laksebutterflies:

Legg en skive laksefilet på en fjøl, med skinnsiden ned. Bruk en skarp kniv og del filetetstykket i to, midt på, ned til skinnet. Brett det delte filetstykket ut til sidene og sammen slik at skinnsiden under møtes, så har du en laksebutterfly!

 

DSC_8563

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *