Soppsalt

Comments : 10 Posted in : Ingredienser fra naturen, Sopp on by : tantemat Stikkord: , ,

Når traktkantarellene begynner å dukke opp fra slutten av august og utover, kommer de oftest i store mengder. De kan brukes på mange måter, og finner du ekstra mye kan det være en idé å tørke noen av dem og lage soppsalt. Soppsaltet kan du bruke som smaksforsterker i (vilt)sauser, supper og gryteretter, og du kan strø det på andre soppretter, som for eksempel en soppbruscetta.

Har du en sopptørker kan du bruke den, ellers kan du gjøre som Tantemat og tørke traktkantarellene i stekeovnen. Det tar nødvendigvis sin tid, siden traktkantareller inneholder mye fuktighet. Hvor mange timer er vanskelig å si helt nøyaktig og avhenger både av stekeovnen din og hvor mye fuktighet som er i soppen, men du bør regne med en hel dag.

MERK! I ettertid har Tantemat fått en kommentar angående temperaturen når soppen tørkes i stekeovnen. Ta en kikk på TIPS til slutt i dette innlegget, og følg eventuelt dette tipset for tørkingen. Ifølge denne kommentaren vil da soppen bli tørr og samtidig beholde sin opprinnelige farge.

NB! En enda bedre måte å tørke soppen på, er å legge den på badegulvet. Der tørker den i løpet av få dager, og den beholder fargen og ser mer delikat ut! Klikk på lenken Tørking av traktkantareller for å finne ut hvordan du gjør det!

Du lager så mye soppsalt som du har lyst til, og den tørkede soppen du har til overs kan du legge i en tett boks og bruke til andre ting. Lagres den tørt har den veldig lang holdbarhet. Tørkede traktkantareller gir god smak til supper, gryteretter og sauser. Knus dem og strø dem direkte i retten, eller bløtlegg dem og bruk bløtevannet til å smaksette med. Eventuelt kan du kjøre den oppbløtte soppen i bløtevannet med en mikser og dermed få brukt både bløtevannet og soppen.

Først får du oppskrift på soppsaltet, deretter kan du se fremgangsmåten for å tørke soppen.

SOPPSALT

Du trenger:

DSC_9304

 • 20 gr tørkede traktkantareller
 • 10 gr flaksalt

Slik gjør du:

Knus først de tørkede traktkantarellene fint i en morter, litt om gangen. Du kan eventuelt sile den knuste soppen gjennom en tesil etter hvert slik at du får et ganske finknust soppsalt til slutt. Knus flaksaltet i en morter. Bland knuste traktkantareller og knust flaksalt i morteren og knus dette sammen helt til slutt.

Fyll i et tett glass og bruk som foreslått ovenfor. Eller kanskje du kan finne din egen måte å bruke soppsaltet på?

SLIK TØRKER DU TRAKTKANTARELLER:

DSC_9240

Er du så heldig å ha en sopptørker bruker du det. Hvis ikke, tørker du traktkantarellene i ovnen. Når soppen tørkes i ovnen blir den sort og ser kanskje ikke så delikat ut, men smaken holder seg.

Legg bakepapir på et stekebrett og spre traktkantarellene jevnt utover.

DSC_9239

Sett stekebrettet inn på midterste rille i stekeovnen og sett ovnen på 100ºC. Når ovnen har nådd 100ºC åpner du stekeovnsdøren og setter en tresleiv i åpningen, slik at fuktigheten fra soppen slipper ut. La stå til soppen har tørket, det kan ta endel timer, opptil en dag. Snu litt på soppene innimellom. Følg med og reguler ovnstemperaturen opp eller ned, avhengig av om stekeovnen din opprettholder passe varme underveis. Blir det for varmt vil soppen «klappe sammen», men holder du varmen riktig vil den tørke og (nesten) beholde formen sin.

På bildet under ser du ferdig tørkede traktkantareller.

DSC_9273

Ta soppen ut av ovnen når den er helt tørr, og la den avkjøles før du skal lage soppsalt av den eller legge den i tett boks for oppbevaring.

TIPS: Still stekeovnen på 50-60ºC, det skal være passe temperatur til å tørke soppen, og samtidig vil den beholde sin opprinnelige farge. Tantemat har ikke selv prøvd det, men regner med at den som har kommet med dette tipset vet hva han snakker om. Lykke til!

10s COMMENTS

10 thoughts

 • Jarle Nielsen
  september 14, 2021 at 9:29 pm

  Hei! Ser at du har tørket traktkantarellen så den er blitt svart.
  50-60 grader i ovnen er mer enn nok. Soppen skal tørke. Ikke ta farge

  • tantemat
   september 14, 2021 at 9:39 pm

   Hei, Jarle!
   Takk for relevant kommentar! Jeg stilte inn ovnen på 100 grader fordi ovnsdøren står åpen for å slippe ut fuktighet og da forsvinner også mye av varmen ut, sammen med fuktigheten. Det beste er å bruke lavere varme, eller aller best – sopptørker/dehydrator.
   Hilsen Tantemat

 • Unni
  november 15, 2021 at 2:31 pm

  Hei.
  Tørker soppen på 40-50 ° og med ei tresleiv for å holde døra åpen. Tørker den over natta, og så lenge som nødvendig til den er tørr. Den blir likevel svart/ evt.grå i fargen.

  • tantemat
   november 15, 2021 at 4:07 pm

   Hei, Unni!
   Takk, godt å vite, særlig angående fargen. Muligens er det bare i sopptørker at den beholder fargen, det har ikke jeg prøvd.
   Hilsen Tantemat

 • Bente Smistad
  november 22, 2021 at 2:47 pm

  Jeg tørker i netttørker eller på bomulls laken over et tørkestativ. Tar 4-5 døgn, og den beholder sin vakre farge. Prosessen medfører ingen lukt.

  • tantemat
   november 22, 2021 at 2:59 pm

   Flott, takk for tipset!
   Hilsen Tantemat

 • Anne Marte Aasby Sollie
  august 20, 2023 at 11:19 pm

  Jeg har et baderom jeg ikke bruker, tørket sopp på ett håndkle der ( varmen i gulvet på 25.5 grader.. nyyydleig farge😍

  • tantemat
   august 21, 2023 at 11:05 am

   Hei, Anne Marte!

   Godt å høre! For meg er dette den mest praktiske måten å tørke på.

   Hilsen Tantemat

 • SoppSoppesen
  august 30, 2023 at 3:01 pm

  Tørker på romtemp i den tiden det tar (5-7dager omtrent). Soppen beholder mye av sin flotte farge, det er ingen sopplukt i min leilighet.

  • tantemat
   september 6, 2023 at 12:03 pm

   Hei, SoppSoppesen!
   Sikkert like fint som å tørke på badet, så lenge en har plass! Takk for tipset!
   Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *