HomeForretter Solgul suppe

Solgul suppe

Posted in : Forretter, Supper, Vegan/vegetar on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , ,

Denne solgule suppen er basert på gulrøtter og er veldig smakfull. Den er enkel å lage og basert på ganske få ingredienser, men på grunn av kuttingen går det med litt tid. Fordelen er at den rekker til ganske mange personer, så det som du ikke spiser i første omgang kan du fryse ned. Og faktisk blir den bedre etter en tur i fryseren, synes Tantemat. Det virker som nedfrysingen gjør at den gode smaken kommer enda bedre frem! Og så er det alltid praktisk å ha noe liggende ferdig i fryseren slik at du senere har noe raskt å ty til om du skulle trenge det!

Hvis du bruker grønnsaksbuljong istedenfor kyllingbuljong i suppen, blir den vegetarisk, i tilfelle det er viktig for deg. Suppen blir aller best med nye, ferske gulrøtter, men når det ikke er sesong så bruker du de gulrøttene du får tak i. Og om du synes det blir alt for mye smak på suppen, er det enkelt å justere den ved å tilsette mer kokosmelk eller buljong!

Denne suppen kan brukes både til lunsj og som forrett. Eller hvorfor ikke fylle den på termos og ta den med som varmende turmat?

 

 

SOLGUL SUPPE

Gir ca. 1,8 liter, det vil si 9-12 personer

TID: Ca. 2 timer (inkluderer både oppkutting og koking) 

 

Du trenger:

 

dsc_9369

 

 • 1 kg gulrøtter
 • 2 sjalottløk
 • 1 kinesisk hvitløk
 • 1-3 røde og/eller grønne chili (kan også sløyfes helt, om du ikke er så glad i chili, men Tantemat vil anbefale at du har i 1 stk. Suppen blir ikke sterk av det, den får bare litt mer smak!)
 • 40 gr fersk ingefær
 • 1 sitron, revet skall og 1/2-1 dl saft
 • 2 terninger kyllingbuljong, eventuelt grønnsaksbuljong
 • 1 l vann
 • 1 boks kokosmelk (4 dl)
 • 2 ss smør
 • 2-3 stilker vårløk (skal strøs over til slutt. Du kan også bruke gressløk, kjørvel eller koriander)
 • 3-4 ts salt
 • 1/2 ts nykvernet, hvit pepper

 

 

Slik gjør du:

Skrell gulrøttene og del dem opp i små terninger. Skrell og hakk sjalottløk og hvitløk. Fjern frø fra chiliene og finhakk dem. Skrell og finhakk fersk ingefær. Skjær vårløken opp i tynne ringer. Riv sitronskallet fint og press saften av sitronen.

 

dsc_9371

 

 

Slik gjør du:

Kok opp vannet med buljongterningene i.

Surr sjalottløk og hvitløk i smør på noe over middels varme til det blir blankt. Ha i chili, ingefær og gulrøtter og la det surre i 2-3 minutter mens du rører. Pass på at det ikke brenner seg. Ha i buljongen og la det småkoke under lokk til gulrøttene er møre, ca. 15 minutter. Ha i blender eller mikser og kjør til en fin og jevn konsistens. Hell blandingen tilbake i kasserollen og tilsett kokosmelk, revet sitronskall og 1/2 dl av sitronsaften (resten av sitronsaften skal du bruke til å smake til suppen med). Kok opp suppen og tilsett salt og pepper. Smak til om du trenger mer salt eller sitronsaft. Denne suppen er i utgangspunktet ganske søt på grunn av at både gulrøttene og sjalottløken gir mye sødme, og må derfor balanseres med sitronsaft slik at du får en frisk smak. Salt fremhever de andre smakene, så smak til med sitronsaft og salt vekselvis, slik at du får suppen slik du ønsker den.

 

Strø over oppkuttet vårløk like før servering.  Istedenfor vårløk kan du bruke hakket gressløk, kjørvel eller koriander.

 

 

Vel bekomme!

 

dsc_9376

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *