HomeHovedretter Røkelakspai med quinoa og kantareller

Røkelakspai med quinoa og kantareller

Posted in : Hovedretter, Laks og ørret, Lunsjretter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

En pai passer både til middag og lunsj og er enkelt å servere. Alt du trenger er en grønn salat ved siden av. Den paien du får oppskrift på her inneholder mye godt: både røkelaks, quinoa og kantareller. Quinoa er et supersunt frø som inneholder mye proteiner og alle de essensielle fettsyrene, det vil si de fettsyrene som kroppen ikke kan produsere selv, og som vi må få tilført utenfra. I tillegg inneholder quinoa mange mineraler og vitaminer som vi trenger, og ikke minst smaker og metter det godt. Altså bare fordeler!

Når man lager pai må man først lage og steke paiskallet, og deretter gjøre klart ingrediensene til paifyllet. Det må nødvendigvis ta litt tid, men et tips kan jo være at du lager dobbel porsjon av paideigen slik at du kan legge halvparten i fryseren til senere bruk. Så blir det litt enklere neste gang du skal lage en pai!

Først kommer oppskriften på paideigen, deretter hvordan du skal lage fyllet.

 

 

RØKELAKSPAI MED QUINOA OG KANTARELLER

 

Til 4 personer som middag. Til 6 som lunsj.

 

PAISKALL

Passer til en kakeform med avtagbar ring med diameter 26 cm

 

Du trenger:

 

dsc_9418

 

 • 150 gr meierismør (det er viktig å bruke et smør som er hardt når det er kaldt)
 • 250 gr hvetemel
 • 1-2 ss vann

 

Slik gjør du:

Ha hvetemelet på benken og legg smøret, i mindre biter, oppå. Bruk en kniv til å hakke smøret opp i små biter i hvetemelet, og kna det til slutt inn i melet. Deigen vil bli grynete, så bruk litt kaldt vann til å samle deigen med til slutt. Start med 1 ss og kna deigen sammen, og ha eventuelt i mer om nødvendig.

Form deigen til en tykk rull, pakk den inn i plastfolie og la den ligge i kjøleskapet i minst 1 time, så den blir godt avkjølt og lettere å jobbe med.

 

Sett stekeovnen på 200ºC.

Ta den pølseformede paideigen ut av kjøleskapet og skjær den i ca. 3 mm tykke skiver. Legg skivene utover bunnen i kakeformen. Fyll i mellomrommene med biter av paideig. Skjær til passende skiver slik at du kan lage en kant rundt, 3-3,5 cm høy. Fyll også her mellomrommene med rester av paideig. Trykk sammen slik at både bunnen og sidekanten blir jevn. Er det deig til overs, kan du fordele den utover bunnen og igjen trykke utover slik at den blir jevnt tykk, som vist på bildet under.

 

dsc_9425

 

Paideigen skal forstekes i ovnen, og for å unngå at kanten på sidene faller ned, må du først legge bakepapir oppå bunnen og så fylle tørre bønner eller erter oppå papiret. Se bildene under, der Tantemat har brukt sorte bønner.

 

dsc_9430

 

Stek paiskallet på midterste rille i stekeovnen i 12 minutter. Ta det ut av ovnen og fjern bakepapiret med bønnene på. Vær forsiktig så du ikke brenner deg! (La bønnene avkjøles helt. De blir ikke ødelagt av å brukes på denne måten, så når de er helt avkjølt kan de fylles tilbake i emballasjen sin og brukes som vanlig. Ingen grunn til å kaste mat!)

Da er paiskallet klart, og du kan gjøre klart fyllet:

 

 

 

PAIFYLL

 

Du trenger:

 

dsc_9424

 

 • 250 gr røkelaks
 • 250 gr brokkoli
 • 1 dl quinoa
 • 1/2 terning hønsebuljong
 • 2 dl vann
 • 75-100 gr ferdig forvellede kantareller eller 150-200 gr ferske
 • 1 ss smør
 • 1/4 ts nykvernet, sort pepper
 • 1/4 ts salt
 • 1 ts sitronsaft
 • 4 dl rømme (eller du kan bruke fløte)
 • 4 egg
 • 3 ts sitronsaft
 • 1 bunt fersk dill eller 3 ts tørket dill
 • 1/2 ts salt
 • 1/4 ts nykvernet, sort pepper
 • 100 gr revet ost (gulost, gouda eller lignende)

 

Slik gjør du:

Start med å koke quinoa:

Knus først den halve buljongterningen. Ha vann, terningbuljong og quinoa i en kasserolle og la det koke opp. Rør rundt, senk varmen, legg på lokket og la det småkoke i 15 minutter, da har frøene fått «hale». Tøm av eventuell restfuktighet. Trekk kasserollen av platen og la det avkjøles under lokk.

 

Deretter forveller du brokkolien:

Kok opp rikelig med vann i en kasserolle og ha i et par ts salt. Del brokkolien opp i små buketter. Skrell stilken og del opp i små terninger. Ha brokkolien i kokende vann og la den koke i 2 minutter. Sil vannet av og avkjøl brokkolien under rennende, kaldt vann.

 

Så kan du forvelle kantarellene (om du ikke er så heldig at du har kunnet ta opp dine egne, ferdig forvellede som du fryste ned under årets kantarellsesong):

Børst ferske kantareller fri for rusk og rask. Behold små kantareller hele og del opp de store. Legg dem i en kald stekepanne eller kasserolle og slå på platen. Vent til væsken som kommer ut av kantarellene er helt fordampet. Da har du i smør, sitronsaft, nykvernet, sort pepper og salt. La det steke til smøret har trukket inn i kantarellene. Trekk til side og la dem avkjøles.

 

Del opp røkelaksen i mindre biter. Riv osten grovt på et rivjern. Hakk fersk dill.

Visp sammen egg og rømme eller fløte og ha i salt, pepper, sitronsaft og dill (fersk eller tørket).

 

Så skal paiskallet fylles:

Fordel quinoaen utover paibunnen. Legg røkelaks og brokkolibiter oppå. Fordel kantarellene over det hele.

 

Tøm egg- og rømme- eller fløteblandingen jevnt utover paien. Avslutt med å drysse den revne osten på toppen.

 

dsc_9436

 

Stek paien på midterste rille i ovnen på 200ºC i 30-35 minutter, til den er stiv.

 

dsc_9439

 

La paien avkjøles i 10-15 minutter før servering.

Server med en god salat ved siden av. Tantemat har laget en salat med Crispi-salat, tomater, vårløk, paprika og chili, men her er ingen regler, så lag en salat med de ingrediensene du selv liker. Visp sammen en dressing av 1 ss eddik, 3-4 ss god olivenolje, salt og pepper, eller bruk en ferdig dressing.

Ved servering setter du frem en god olivenolje, balsamicoeddik og salt- og pepperkvern, så kan hver og en krydre med det de selv vil på egen tallerken.

 

 

Vel bekomme!

 

 

dsc_9445

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *