HomeHovedretter Fårikal, klassisk

Fårikal, klassisk

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Lam on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

Selv om Fårikalens dag, den siste torsdagen i september, allerede er passert, er det på ingen måte for sent å spise fårikål! Det er en god, norsk tradisjonsrett som smaker godt utover hele høsten! Tantemat liker den «klassiske» typen, det vil si den som lages med lammekjøtt og kål og som krydres kun med salt og pepper, så derfor er det den du her får oppskrift på. Slett ikke alle trenger en oppskrift, men lager den på slump etter mange års erfaring. Er du derimot ny «i faget», kan det kanskje være greit å få en innføring i hva som er et passende forhold mellom kål, kjøtt, krydder og vann og hvor lang tids koking som kreves. For mange er det eneste riktige å lage fårikålen med hel, sort pepper, men Tantemat er ikke så glad i å plukke hele pepperkorn ut av fårikålen, og foretrekker å grovknuse den i morter i stedet. Da får du all den gode peppersmaken, men slipper jobben med å plukke ut pepperkornene!

Det tar tid å lage fårikål, fordi den blir aller best når den får koke lenge, men lager du en så stor porsjon at du kan varme opp dagen etter, og kanskje dagen etter det også, så har du jo spart mye tid de dagene du spiser den oppvarmet!

FÅRIKÅL, KLASSISK

Tid: 3-5 timer

Til 4-6 personer

Du trenger:

dsc_9459

  • 2 kg fårikålkjøtt av lam
  • 2,5 kg hodekål
  • 3 ts grovknust, sort pepper (tilsvarer ca. 1,5 ss hel pepper)
  • 2 1/2 – 3 ts salt
  • 3 ss hvetemel (kan utelates, se TIPS 1)
  • 7 dl vann
  • Eventuelt 3 ss smør

Slik gjør du:

Skyll og tørk kjøttet. Skjær hodekålen i båter, ikke for store. Skjær bort den harde stilken i midten av kålhodet.

Hvis kjøttet er magert, kan du ha smeltet smør i bunnen av kasserollen, eller du kan smøre kasserollebunnen godt.

Kjøttstykker og kål skal legges lagvis i kasserollen. Start med et lag med kjøttstykker i bunnen og avslutt med et lag kål øverst.

Fordel salt og pepper på alle lagene. Hvetemelet fordeler du oppå lagene med kål.

dsc_9463

dsc_9464

Tøm vannet i kasserollen. (Se TIPS 2 nederst angående vannmengde og koketid).

Sett kasserollen på platen og sett platen på middels varme. Legg på lokk og la det kokes sakte opp. Drei på kasserollen innimellom, så ikke kjøttet brenner seg fast. Når det er kokt opp senker du varmen og lar fårikålen småkoke under lokk. Du skal aldri røre i en fårikålgryte, men fortsette med å dreie på kasserollen innimellom for å unngå at det nederste kjøttlaget brenner seg fast.

For at fårikålen skal bli god, skal den koke lenge. Velkjente TV-kokk Wenche Andersen sier at den skal kokes i minst 2,5 timer, men Tantemat lar den stå i 4 timer (se TIPS 2), og synes den blir akkurat passe da. Prøv deg frem ved å stikke en spiss kniv i kjøttet. Når kjøttet er passe mørt gir det liten motstand og løsner lett fra benet.

Trekk kasserollen fra platen og la gjerne fårikålen stå i 10 minutter før servering.

Det eneste tilbehøret som trenges til fårikål er kokte poteter! Og husk at fårikålen er minst like god oppvarmet dagen etter!

Sett som vanlig frem salt- og pepperkvern, i tilfelle noen ønsker et krydderdryss over maten på tallerkenen.

Vel bekomme!

dsc_9469

TIPS 1: Tantemat foretrekker å ha hvetemel i fårikålgryten for å jevne kraften og få en tykkere saus. Om du ikke synes det er viktig, eller om du ikke tåler gluten, er det helt greit å utelate hvetemelet. Det eneste som skjer er at kraften blir tynnere.

TIPS 2: Mengden vann som brukes i fårikål varierer, og noen liker å ha i mer enn 7 dl for å få mye saus/kraft. Når Tantemat her ikke bruker mer enn 7 dl vil det ta en stund før kjøtt og kål faller så mye sammen at vannet står over det øverste laget med kål og alt blir gjennomkokt.  Hvis du ønsker å korte ned på koketiden kan du for eksempel ta i 1 liter vann, eller noe mer, slik at vannet raskere blir stående over det øverste kållaget og alt blir gjennomkokt. Da får du selvfølgelig også mye mer saus/kraft.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *