HomeHovedretter Fisk Farsemat Luksus fiskepudding

Luksus fiskepudding

Posted in : Farsemat, Fisk, Hovedretter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , ,

Å lage sin egen fiskemat tar tid og medfører litt arbeid, men til gjengjeld får du verdens beste og du vet hva som er i den! Har du mulighet for å kjøpe direkte fra fiskeren vet du i tillegg at fisken både er kortreist og så fersk som det er mulig å få den, og du får den gode følelsen som det gir når du virkelig lager maten helt fra bunnen av! Har du ikke denne muligheten, eller tiden, går det også godt an å kjøpe ferdig filet i fiskedisken på butikken. Pass bare på at den ikke har vært frosset, for da er bindeevnen dårlig.

På bildet under ser du utvalget til en fiskebåt ved brygga i Oslo. Tantemat har valgt lyr til denne fiskepuddingen, men det kunne like godt vært hyse, eller en blanding av de to.

 

dsc_9480

 

Denne fiskepuddingen kaller Tantemat «luksus», fordi den spes med egg og fløte. Når fisken er fersk og ikke har vært frosset har den god bindeevne, og potetmel er ikke nødvendig hvis du bare bruker lyr. Lager du av en blanding med hyse i, bør du imidlertid blande inn potetmel for at den skal bli fast nok. I tillegg har Tantemat i ingredienser som gir god smak, som chili, paprika, vårløk og urter i tillegg til salt og pepper. Er du redd for at det skal bli sterkt kan du selvfølgelig kutte ut chilien, men Tantemat synes den hører med for å gi smaken et løft.

Som sagt tar det tid å lage fiskemat helt fra bunnen av, så derfor kan det være en idé å lage mye når du først er i gang. Så er det bare å fryse ned det du ikke spiser, og siden er det enkelt å ta opp ferdig fiskepudding til middag. Husk bare at den har best av å tines sakte i kjøleskapet natten over.

 

 

LUKSUS FISKEPUDDING

Gir ca. 1,5 liter pudding, dvs. nok til 4 personer.

TID: Tilberedning, hvis ferdig filet: ca. 45 minutter.  Mer om du velger å filetere selv. Pluss 1,5 time steketid.

NB! Pass på at både fisk, egg og fløte er skikkelig kalde, helst tatt rett fra kjøleskapet, når du skal lage fiskedeigen, ellers kan den skille seg og resultatet bli en grynete pudding.

 

Du trenger:

 

dsc_9489

 

 • 600 gr fiskefilet av lyr og/eller hyse, uten skinn og ben
 • 1 egg
 • 6 dl (krem)fløte
 • (2 ss potetmel hvis du bruker hyse i farsen)
 • 2 ss p
 • 3 ts salt
 • 1 ts sort eller hvit pepper
 • 1 vårløk, finhakket
 • 1 rød chili, finhakket, uten frø
 • 1 ss hakket persille
 • 1 ss hakket gressløk
 • 4 ss rød paprika, finhakket

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 130ºC.

Skjær fiskefileten i mindre biter. (Hvis du har kjøpt hel fisk, se TIPS 1 nedenfor om hvordan du skal filetere).

 

dsc_9508

 

Kjør fisk og salt i matmøllen i noen sekunder, så fisken blir seig. Visp egget sammen og ha det i sammen med halvparten av fløten og kjør dette jevnt. Ha så i resten av fløten (og potetmelet, hvis du bruker hyse i farsen) sammen med pepper, gressløk, persille, finhakket chili, vårløk og paprika.

 

dsc_9513

 

Kjør alt sammen til en jevn og fin deig.

Smør en form som rommer ca. 2 liter og legg i bakepapir slik at det blir enkelt å ta ut fiskepuddingen etter steking (se TIPS 2 nedenfor). Fyll formen 3/4 opp og trykk fiskedeigen godt sammen for å unngå å få luftlommer i puddingen. Glatt til overflaten.  (Her har Tantemat valgt å lage tredobbel porsjon, som ga tre puddinger i tillegg til at det ble litt farse tilovers som ble til fiskekaker).

 

dsc_9514

 

Sett formen i langpannen på midterste rille i stekeovnen. Puddingen skal stekes i vannbad, så fyll opp langpannen med varmt vann. (Se TIPS 3 nederst i innlegget). Stek ved 130ºC i 1,5 time. Kjenn etter ved å trykke en skjeblad ned mot puddingen. Når den kjennes fast er den ferdig.

Ta formene ut av langpannen og la fiskepuddingen avkjøles litt før du tar den ut.

Du kan også velge å avkjøle fiskepuddingen i formen og senere skjære den i skiver og varme dem i litt smør i stekepannen før servering.

Fiskepuddingen kan også varmes som hele stykker, om du velger det. Sett dem da inn i kald ovn og sett ovnen på 150ºC. La puddingen stå i 15-25 minutter, avhengig av hvor raskt stekeovnen din blir varm.

 

dsc_9518

 

Nydelig følge til fiskepudding er chilipesto eller annen pesto (søk på pesto på Tantemat), eller ganske enkelt en god olivenolje eller en hvit saus, om du foretrekker det, samt gode, kokte poteter og grønnsaker etter egen smak.

 

Vel bekomme!

 

dsc_9522

 

 

 

TIPS 1: Slik fileterer du fisken:

Skyll og tørk godt av fisken slik at den er tørr og ligger stødig på fjøla. Stikk kniven inn rett over ryggfinnen helt oppe ved hodet og la knivbladet følge ryggbenet nedover mot sporden. Løsne fileten og stikk så kniven inn på undersiden av ryggfinnen og ta av den andre fileten på samme måte, slik at du sitter igjen med selve fiskeskroget.

 

dsc_9493

 

Det er vanskelig å få med alt fiskekjøttet ved filetering, så bruk en skje til å skrape av det som sitter igjen på benet og ta det med i farsen.

 

dsc_9494

 

Kjenn etter med fingrene så kjenner du at det sitter en rad med ben øverst mellom ryggfileten og bukstykket. Disse må skjæres ut, som vist på bildet under.

 

dsc_9501

 

For å fjerne skinnet tar du tak i det nederst ved sporden, legger kniven flatt ned mellom skinnet og fiskekjøttet…….

 

 

dsc_9502

 

og drar kniven forsiktig fremover, slik at du får med mest mulig av fiskekjøttet uten å skjære over skinnet. Da sitter du igjen med en skinn- og benfri filet som nå er klar til bruk. Hvis det er mye fiskeskjell på fileten, kan det være lurt å skylle og tørke den.

 

 

TIPS 2: Slik får du enkelt puddingen ut av formen:

Smør formen godt med smør. Klipp så til en strimmel med bakepapir som du legger på langs ned i bunnen og opp på kortendene. Klipp til en ny bit bakepapir som du legger på tvers av formen og opp over sidekantene. Når fiskepuddingen er ferdig stekt og nesten helt avkjølt, er det enkelt å velte eller løfte puddingen ut av formen.

 

dsc_9510

 

 

TIPS 3: Når du skal steke noe i vannbad, er det lurt å sette langpannen inn i stekeovnen først, så sette inn formene og til slutt tømme varmt vann i langpannen. Når puddingene er ferdig stekt tar du formene ut av langpannen og lar den stå i ovnen til vannet er avkjølt før du tar den ut. På denne måten unngår du å balansere en stor langpanne med både former og varmt vann i og dermed faren for at du skal brenne deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *