HomeForretter Fløyelsmyk jordskokksuppe

Fløyelsmyk jordskokksuppe

Comments : 6 Posted in : Forretter, Supper on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , ,

I vår var Tantemat så heldig å få 3 jordskokker til dyrking, og det måtte selvfølgelig bare prøves! Uten tilgang til hage å plante i måtte det bli i stor potte på terrassen, og resultatet ble slett ikke så verst: ca. 600 gram jordskokker som ferdig renset ble til noe over 500 gram. Nok til en jordskokksuppe som rekker til 6-8 personer, avhengig av hvor mye du sper den, det vil si om du vil ha den litt mer fyldig eller litt mer flytende i konsistensen. Uansett er jordskokksuppe noe av det beste en kan lage på høsten – ihvertfall ifølge Tantemat – så her får du oppskrift på en fyldig og kremete jordskokksuppe.

 

Til denne oppskriften er det ingen «arbeidsbilder», men helt mot slutten av dette innlegget kan du se bilder av plantene og innhøstingen og lese litt mer om jordskokk. Både hvordan Tantemat dyrket den, og litt om alle dens gode egenskaper.

 

 

 

FLØYELSMYK JORDSKOKKSUPPE

Til 6-8 personer

TID: Vasking og skrubbing: 20-30 minutter. Selve suppen, med koking: ca. 1 time.

 

Du trenger:

 • 500 gr jordskokk, ferdig renset
 • 3 + 3 dl matfløte
 • 1-1,5 liter vann
 • 1 terning kyllingbuljong
 • Inntil 0,5 dl nypresset sitronsaft
 • 3-4 ts salt
 • 1/4 ts sort pepper + 1/4 ts hvit pepper
 • 1/8 ts cayennepepper

 

 • Noen dråper trøffelolje til servering, om du har.

 

Slik gjør du:

Tøm 3 dl matfløte og 1 liter vann i en kasserolle og ha i buljongterningen. Skjær de ferdig rensede jordskokkene (se TIPS 1 lenger ned i dette innlegget) i ca. 0,5 cm tykke skiver og ha dem i kasserollen. Fløte- og melkblandingen må dekke jordskokkene med minst 1 cm, så etterfyll eventuelt med mer vann. Kok opp og rør rundt så buljongterningen løser seg opp. Senk varmen og la jordskokkene småkoke uten lokk i 45-50 minutter, eller til de er skikkelig møre. Rør rundt med jevne mellomrom. Du kan prøve om de er kokt nok ved å ta en gaffel eller tresleiv og presse en skive mot siden av kasserollen. Når jordskokkskiven fint lar seg knuse er de ferdig kokt.

Kjør alt sammen i en blender eller med stavmikser til en fin og jevn suppe og ha den tilbake i kasserollen. Ha i resten av matfløten (3 dl) og eventuelt mer vann til du får den konsistensen du ønsker. Enten litt tykk og kremete eller litt mer flytende. Kok opp suppen og smak til med salt, pepper og sitronsaft, og ha i cayennepepper til slutt. (Se TIPS 2 angående krydring).

En jordskokksuppe har i seg selv nydelig smak og trenger egentlig ingen andre smakstilsetninger, men 1/2-1 ts trøffelolje dryppet over suppen pr. tallerken gjør den til en skikkelig festsuppe! Legg på en liten kvast persille eller kjørvel for fargens skyld, og så er det bare å nyte noe av det beste som høsten har å tilby!

 

Vel bekomme!

 

dsc_9576

 

 

TIPS 1: Vasking og rensing av jordskokk: Skyll jordskokkene og skjær av de lange rottrådene. Skrubb dem godt med en stiv børste slik at du får fjernet alle rester av jord. For nyhøstede jordskokker skulle dette være nok, men hvis de ikke er helt nyhøstet kan det være at de delvis må skrelles. Legg de ferdig rensede jordskokkene i vann med litt sitronsaft i etterhvert for å unngå at de blir grå.

 

TIPS 2: Krydring av suppen: Jordskokken har en fin og tydelig smak i seg selv, men må ha litt hjelp av salt, pepper og sitronsaft for å få den fremhevet. Den lille klypen med cayennepepper til slutt balanserer mot fettet når det er endel fløte i maten. Men vær forsiktig med den, siden den blir mer fremtredende etter hvert. I denne suppen bør du ikke ha i mer enn 1/8 teskje, som angitt i oppskriften.

Når du smaksetter suppen er det lurt å starte med salt og pepper som angitt, og så prøve deg frem med hvor mye sitronsaft du trenger å ha i. Det er veldig stor forskjell på hvor sur en sitron er, og dermed hvor mye du trenger å ha i. Syren i sitronen skal kun gi «dybde» til smaken på suppen, og ikke overta slik at den får for mye syre.

 

 

LITT OM TANTEMATS DYRKING AV JORDSKOKKENE OG DERES NÆRINGSVERDI

De tre jordskokkene ble plantet i en stor terrakottapotte i midten av mai og deretter jevnlig vannet så jorden aldri tørket helt ut. Etter at de hadde spiret og vokst litt fikk de også jevnlig gjødsel. Tantemat er ingen ekspert på dyrking av jordskokker, men behandlet dem som de andre plantene på terrassen (som er tomater, blomster og urter). Som alle andre levende vesener trenger de nok å «spise og drikke», særlig i perioden der de vokser mest og utvikler seg. Senere, når de er blitt større, tåler de å tørke litt ut, og de trenger heller ikke så mye gjødsel lenger. Dette er Tantemats enkle dyrkingsregler, men om du ønsker et mer faglig grunnlag er det enkelt å søke på nettet og få all den informasjon du trenger fra personer som virkelig har greie på det!

Jordskokkplantene ble etterhvert ganske høye, det vil si nesten 2 meter, og da det ble meldt om nattefrost var det tid for høsting.

 

jordskokker-i-potte

 

Den 23. oktober ble gresset klippet av og innholdet i potten hvelvet ut på plenen.

 

jordskokker-og-potte

 

Jorden var full av røtter og jordskokk-knollene hadde fordelt seg utover i hele potten, helt ut mot siden. Det var hardt arbeid å få jorden fra hverandre og plukke ut alle jordskokkene, men Tantemat klarte det til slutt og resultatet ble overraskende bra, tatt i betraktning hvor lite plass de hadde hatt i potten! Fra 3 små jordskokker til omtrent 600 gram er slett ikke verst! På bildet under ser du resultatet: knoller av jordskokk i forskjellige størrelser og fasonger, klar for rensing og vasking.

 

hostede-jordskokker

 

Jordskokk er i slekt med solsikke, noe man kan se på planten, særlig hvis den blomstrer. Det finnes flere arter, og noen av dem krever korte dager for å blomstre. Tantemats blomstret ikke, så sannsynligvis var den av den typen.

Jordskokk er en plante som er bra på så mange måter! Den inneholder både vitaminer og mineraler i tillegg til at den er prebiotisk. Det vil si at den understøtter de gode tarmbakteriene som er bra for fordøyelsen og dermed helsen din, og den kan også redusere blodkolesterolet. Den kanskje mest kjente av jordskokkens gode egenskaper er at den inneholder det løselige fiberet inulin, som virker stabiliserende på blodsukkeret og gjør at den egner seg godt for diabetikere. Og dette er bare en kortversjon av alt det gode som kan sies om jordskokk. Søk på nettet, og du finner mye interessant informasjon om denne velsmakende knollen! For Tantemat er det aller viktigste med jordskokk at den smaker så nydelig, og at den kan brukes på mange flere måter enn bare til å lage suppe av.

6s COMMENTS

6 thoughts

 • november 6, 2016 at 8:46 pm

  Vi har nettopp laget denne med gjester på besøk og den ble kjempegod – og va jo så enkel! Perfekt 🙂

  • tantemat
   november 8, 2016 at 10:15 am

   Så bra, Lise!

 • Liv Aursand
  februar 1, 2017 at 6:11 pm

  Først nå etter flere år med jordskokk i huset har jeg laget jordskokk-suppe. Vi spiser jordskokk nesten som potet, siden mannen min har et halvt mål hvor han som hobby
  dyrker denne gode rotfrukten. Jeg ar lagt jordskokk-pure, men da tanta til vår svigerdatter hadde den på bloggen sin var det på høy tid å prøve suppe. Det var jo så lettvindt! Og den smakte himmelsk! Neste uke får jeg besøk av 5 damer i vinklubben «Drua», og gjett hva de får som forrett? Tusen takk igjen for en fantastisk kulinarisk opplevelse Grethe! 😀

  • tantemat
   februar 2, 2017 at 4:09 pm

   Hei, Liv! Veldig hyggelig å få så flott tilbakemelding fra deg! Jordskokkene Tantemat dyrket og laget suppe av kom opprinnelig fra dere, så derfor var det ekstra hyggelig at du likte suppen! Håper den faller i smak hos vinklubben din også! Ønsker dere en hyggelig kveld! Hilsen Tantemat

 • Annelise
  mai 29, 2017 at 5:16 pm

  Har kokt jordskokksupp, den er være fløyelsmyk og nydelig. Skulle gjerne hatt jordskokk
  Lurer på om det går å sette ned knoller av de en kjøper i butikk slik en gjør med poteter?

  • tantemat
   mai 29, 2017 at 6:21 pm

   Hei, Annelise! Glad du likte suppen! Jeg har aldri prøvd å plante jordskokker som er kjøpt i butikken, men kan ikke tenke meg annet enn at det må være mulig. Det er sikkert verdt å prøve, men det kan jo også være en ide å søke på for eksempel «plante jordskokker» på Google og se om du får opp noen relevant informasjon der. Lykke til! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *