8 november, 2016
Varmende høstgryte med kikerter og chorizo
Posted in : Hovedretter, Suppe on by : tantemat Stikkord: "hot", bacon, baguetter, bløtlegge, chorizo, hvitløk, kikerter, lettsaltet sideflesk, paprikapulver, rød chili, sjampinjong, skogsopp, småløk, syltede grønne chili, Traktkantareller
På en kald høst- eller vinterdag er det ingen ting som smaker så godt som en rykende varm gryte! Lag den ferdig på forhånd, så er det bare å varme den opp når du kommer hjem fra en lang tur ute, eller om du kommer sulten hjem fra jobb! Denne høstgryten metter godt, og som de fleste gryter blir den bare enda bedre av å bli varmet opp, siden smakene har fått stå og utvikle seg.
I denne oppskriften er det endel chili som gjør gryten skikkelig «hot», men det går helt greit å bruke mye mindre, eller helt utelate, både den røde og grønne, om du ønsker det. Med både chorizo og lettsaltet sideflesk i blir det masse smak, uansett!
Ferske baguetter smaker godt til, så husk å steke dem mens gryten koker, så du har lunt bakverk ved siden av!
Denne gryten krever planlegging siden kikertene må bløtlegges dagen før, men er ellers enkel å lage.
VARMENDE HØSTGRYTE MED KIKERTER OG CHORIZO
TID: Kikertene skal bløtlegges over natten. Å koke og lage suppen tar ca. 1,5 time.
Til 6-8 personer
Du trenger:
- 500 gr tørkede kikerter
- 300 gr lettsaltet sideflesk eller bacon
- 250 gr chorizopølse
- 200 gr forvellede traktkantareller (tilsvarer ca. 400 gr ferske) (du kan også bruke annen skogsopp eller sjampinjonger. Større sopp bør deles opp.)
- 8 småløk (sjalottløk eller delikatesseløk)
- 4 hvitløksfedd
- 3 ss tomatpuré
- 1 ts paprikapulver
- 2 laurbærblad
- 1,5-2 liter kyllingkraft (din egen kraft, eller 1 liter vann og 3-4 buljongterninger eller tilsvarende av fond) (se TIPS 1 til slutt i innlegget)
- Salt
- Sort pepper
- 2 røde chili (kan sløyfes) (se TIPS 2)
- 1-3 syltede, grønne chili (kan sløyfes) (se TIPS 2)
- Olivenolje til steking
- Eventuelt kokte poteter, om du har noen liggende
- Halvstekte baguetter og smør til å servere ved siden av
Slik gjør du:
Legg kikertene til bløting i rikelig med kaldt vann kvelden før du skal lage gryten. Før du skal ha dem i gryten, tømmer du av vannet og skyller dem én gang i kaldt vann.
Skjær sideflesk/bacon i små terninger, løken i mindre biter og hvitløken i tynne skiver. Surr dette i olje i 4-5 minutter på middels varme, til løken er blitt blank.
Tilsett tomatpuré og paprikapulver og la dette surre litt under omrøring.
Ha de utvannede og skyllede kikertene i kasserollen.
Tøm i kraften/buljongen og ha i laurbærbladene. Hvis du bruker ferske (uforvellede) traktkantareller eller annen sopp, har du i dem også nå. Kok opp og la det småkoke til kikertene er nesten møre, omtrent 1 time.
Mens det koker, renser du den røde chilien for frø og finhakker den. Finhakk den grønne, syltede chilien. (Se TIPS 2). Del chorizopølsen i skiver som du igjen deler opp i 4-6 deler.
Ha alt dette i kasserollen når kikertene har kokt nesten møre (ca. 1 time). Hvis du bruker ferdig forvellede traktkantareller eller annen sopp, har du i dem nå.
Kok opp igjen og la det småkoke til kikertene er helt møre. De er passe kokt når du enkelt kan presse dem i stykker mot kanten av kasserollen med en gaffel.
Hvis du har noen kokte poteter liggende, kan du skrelle og dele dem opp i terninger og ha i til gjennomvarming like før suppen er ferdig. Dette er en fin måte å bruke potetrester på!
Smak til med salt og pepper, og den varmende høstgryten er klar til servering, med nystekte, lune baguetter og smør ved siden av! Klipp gjerne ferske, grønne urter over, om du har, for eksempel persille, kjørvel eller timian.
Vel bekomme!
TIPS 1: I denne suppen har Tantemat brukt sin egen kraft, som var en rest etter å ha laget hel, ovnsbakt kylling en gang. Vann og buljongterninger, eventuelt fond, går like bra. Denne gryten får konsistens som en tynn gryterett, men vil du ha den mer som en suppe, har du i 2 liter kraft/buljong til sammen).
TIPS 2: Tantemat synes denne gryten skal være «hot» for å gjøre den til en skikkelig varmende høstrett, men det er ingen ting i veien for å droppe både fersk, rød chili og den syltede grønne. Sistnevnte er virkelig sterk, så å utelate den helt, eller å bare ta mye mindre av den, er absolutt helt greit!