15 november, 2016
Kjells eplekake
Posted in : Gjestekokker, Kaker og desserter on by : tantemat Stikkord: egg, Epler, Filippa, fyrstikk, gjestekokk, hakkede hasselnøtter, hvetemel, kakenål, kanel, kardemomme, kortreist, Lise, mandelspon, pisket krem, revet sitronskall, smør, sukker, svoger Kjell, syrlige epler, vaniljeis
Ingen høst uten eplekake! Det finnes utallige oppskrifter, men her får du oppskriften på svoger Kjells yndlings-eplekake, presentert av Tantemats gjestekokk Lise. Lise bruker epler fra egen hage til denne kaken, og det kan du gjøre også. Alle typer høst- eller vinterepler kan brukes, men aller best passer det med en type som er litt syrlig, som for eksempel Filippa.
Denne eplekaken smaker deilig til en kopp kaffe når du bare har lyst på noe godt, men kan like gjerne serveres som dessert!
KJELLS EPLEKAKE
TID: Kutting av epler og blanding av deig 20-25 minutter. 45-50 minutter steking.
Kakeform: 24 cm
Gir 8-10 kakestykker
Du trenger:
- 2 store egg
- 2 dl hvetemel
- 2 dl sukker
- 2 ts bakepulver
- 200 gr smør
- 5-6 epler (helst norske, Filippa egner seg godt)
- 2-3 ts kanel og 3-4 ss sukker til å strø på toppen (se TIPS nederst i innlegget om andre smaker som kan tilsettes)
Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 200ºC.
Smør en kakeform med avtagbar ring, diameter 24 cm.
Smelt smøret og la det avkjøles litt. Pisk eggene lett sammen. Bland sammen smør, egg, hvetemel, sukker og bakepulver til en jevn røre. Den skal være litt flytende fordi den skal helles over eplebåtene i kakeformen.
Skyll eplene, stikk ut kjernehuset og skjær bort eventuelle stygge flekker. Del dem opp i båter og legg dem i kakeformen i et fint mønster. Du kan godt legge dem i to lag oppå hverandre.
Etter at eplebåtene er fordelt i formen heller du over røren og strør et lag med sukker og kanel på toppen, for eksempel 3-4 spiseskjeer sukker og 2-3 ts kanel.
Når kaken stekes vil sukkeret karamelliseres og gi en søt og lett knasende overflate.
Sett kaken inn på midterste rille i stekeovnen, ved 200ºC, og la den stekes i 45-50 minutter. Kjenn med en kakenål eller fyrstikk ( den enden som det ikke er svovel på) om kaken er stekt. Når du stikker en kakenål eller fyrstikk nedi kaken og det ikke sitter deig på når du tar den opp igjen, er den ferdig.
Her er kaken nettopp tatt ut av ovnen. Fint hevet og gylden på toppen.
La kaken få stå og avkjøles i 20-25 minutter før servering. Spis den lun, med hjemmelaget eller kjøpt vaniljeis eller lettpisket krem ved siden av.
Vel bekomme!
TIPS: Andre måter å smaksette denne kaken på, er å strø over mandelspon eller finhakkede hasselnøtter. Finrevet sitronskall gir en fin friskhet, om du heller foretrekker det. Prøv også å strø over litt kardemomme!