HomeHovedretter Ovnsbakte lammeskanker med bønner

Ovnsbakte lammeskanker med bønner

Comments : 2 Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Lam on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , , ,

LAM + BØNNER = SANT! En varm og mettende ovnsrett med lammeskank og bønner smaker godt når det er surt og kaldt ute, og med revet appelsinskall og noen sorte oliven på toppen blir man nesten hensatt til varmere strøk.

Denne oppskriften er sterkt inspirert av en oppskrift av Yngve Ekern fra tidlig 90-tall, men er akkurat like aktuell idag. Den er dessuten perfekt hyttemat, eller «turmat» om du vil, i den forstand at du setter maten inn i ovnen før du går tur, og så er den klar når du kommer tilbake. Alt i én gryte, enklere kan det ikke bli! Det eneste som kreves, er planlegging. Bønnene skal stå i bløt over natten, og så skal de koke i 45 minutter før de skal blandes inn i retten. Så skal grønnsaker skrelles og kuttes og skankene brunes, men det gjør du mens bønnene kokes. Når dette er unnagjort kan denne retten bli ferdig i løpet 2 timer, men om du ønsker det kan du sette temperaturen noe lavere, og så kan retten stå enda lenger i ovnen, om det passer deg bedre. En tilpasningsdyktig middag, altså! Om du vil, kan du velge å gjøre det litt enklere for deg selv ved å kjøpe ferdig kokte bønner, så slipper du tiden det tar med bløtlegging og koking.

Denne retten er beregnet – og rikelig – til 2 personer, særlig hvis du serverer nystekte baguetter og smør ved siden av. Blir det noe til overs, kan du senere servere restemiddag ved å tilsette biter av chorizo, kjøttpølser eller annet og varme opp, og eventuelt ha en god potetmos til.

 

 

 

OVNSBAKTE LAMMESKANKER MED BØNNER

TID: Bløtlegging av bønnene natten over pluss 45 minutter til koking. 2-4 timer i ovnen.

 

Rikelig til 2 personer

 

Du trenger:

 

dsc_9644

 

 • 2 lammeskanker
 • 1 stor, gul løk
 • 1 liten sellerirot
 • 2 gulrøtter
 • 1 boks hakkede tomater (ca. 400 gr)
 • 2 ss tomatpuré
 • 300 gr tørre, hvite bønner (eller 600 gr ferdig kokte)
 • 3 fedd hvitløk
 • 2,5 dl tørr hvitvin
 • 2,5 dl kyllingbuljong (din egen, om du har, eller 2,5 dl vann og 1 buljongterning eller tilsvarende fond)
 • 2 laurbærblad
 • 2 ts tørket, knust timian
 • 2 ts tørket, knust oregano
 • 3 ts salt
 • 1 ts sort pepper, gjerne nykvernet
 • pluss, som garnityr:
 • 1-1,5 dl sorte, helst stenfrie oliven og
 • revet skall av 1 appelsin

 

Slik gjør du:

 

Legg bønnene til bløting i rikelig med vann natten over. Tøm av bløtleggingsvannet og skyll dem i kaldt vann. Fyll på så mye vann i en kasserolle at det står 2-3 cm over bønnene og la dem småkoke under lokk i 45 minutter. Tøm av kokevannet og sett dem til side.

 

Sett stekeovnen på 200 eller 180ºC, avhengig av om du vil la gryten stå 2 eller 3-4 timer i ovnen.

Skrell løk, gulrøtter og sellerirot og del dem opp i biter. Rens og skjær hvitløk i tynne skiver, eller finhakk den.

 

dsc_9650

 

Skyll og tørk lammeskankene. Brun dem på alle sider i litt olje i en jernpanne over sterk varme, men pass på at de ikke blir brent. Legg dem over i en ildfast form.

Ha litt smør i den samme gryten og eventuelt litt mer olivenolje. La løk, gulrøtter og sellerirot surre i noen minutter på noe over middels varme, til løken er blank. Ha i hvitløken og la den surre med i 1 minutt. Rør i grønnsakene innimellom.

Hell på vin, buljong, tomatene med saften og rør rundt. La det få et oppkok og ha i tomatpuré, salt, pepper, timian, oregano og laurbærblad og rør rundt. Ha i de kokte bønnene til slutt og bland godt.

Slå grønnsaksblandingen over skankene i den ildfaste formen,…

 

dsc_9656

 

legg på lokk og sett den inn på midterste rille i stekeovnen.  La formen stå i ovnen ved 200ºC i 2 timer, eller 3-4 timer ved 180ºC. Ta den ut og la den stå et par minutter før du tar av lokket og drysser over revet appelsinskall og oliven. Litt hakket kryddergrønt over smaker alltid godt. Bruk persille eller fersk timian, eller det du liker og har for hånden!

Som sagt trenger denne retten egentlig ingen ting ved siden av, men nystekte baguetter og smør smaker uansett godt til! Så er det bare å nyte middagen, det har du fortjent!

 

Vel bekomme!

 

dsc_9665

 

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Eli
  mars 6, 2021 at 6:40 pm

  Nydelig rett! Har laget den flere ganger

  • tantemat
   mars 6, 2021 at 6:57 pm

   Hei, Eli! Tusen takk, så hyggelig å få denne tilbakemeldingen fra deg! Ønsker deg og dine en fortsatt fin helg! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *