HomeKaker og desserter Vaniljeparfait

Vaniljeparfait

Posted in : Kaker og desserter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , ,

Å kjøpe is er lettvint, og det er mye god is å få kjøpt, men den du lager selv smaker likevel aller best! Parfait er også en is, men du trenger ikke ismaskin for å lage den. Den har få ingredienser og lages ved at du pisker eggedosis av eggeplommer og varm sukkerlake og blander med pisket krem. En vaniljeparfait er tilsmakt med vanilje, selvfølgelig, men du kan også tilsette andre smaker istedenfor eller i tillegg, om du ønsker det. Her får du oppskrift på en basis vaniljeparfait. Den er en klassiker og passer til det meste, men kan også spises for seg, som den er.

 

 

VANILJEPARFAIT

TID: 20-30 minutter

Passer til en form som rommer minst 2 liter.

Nok til 8 personer

 

Du trenger:

 

dsc_9580

 

  • 5 eggeplommer (Se TIPS 1 nederst i innlegget ang. hva du kan gjøre med eggehvitene)
  • 100 gr sukker
  • 1/2 dl vann
  • 5 dl kremfløte
  • 1 vaniljestang

 

Slik gjør du:

Det er en fordel å bruke kalde boller, da går piskingen litt raskere! Sett gjerne bollene i kjøleskapet før du skal bruke dem.

Kok opp vann og sukker og la det fosskoke i ca. 3 minutter, til det begynner å bli seigt. Imens har du eggeplommene i en bolle og pisker dem luftige. Det er lurt å bruke en stor bolle, fordi du senere skal blande den piskede kremfløten inn i eggedosisen.

Tøm den varme sukkerlaken i en tynn stråle i eggeplommene mens du pisker videre. Pass på at sukkerlaken ikke treffer vispene, for da vil den bare bli kastet rundt kanten av bollen istedenfor at du får pisket den inn i eggedosisen! Når all den varme sukkerlaken er pisket inn, fortsetter du å piske til eggedosisen er kald og stiv. Sett den inn i kjøleskapet mens du pisker fløten.

Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut vaniljekornene. (Se TIPS 2 nederst i innlegget ang. hva du kan bruke resten av vaniljestangen til). Ha dem i fløten og pisk den til en myk krem.

Vend den piskede kremfløten inn i eggedosisen med ei sleiv eller en slikkepott, litt om gangen. Gjør dette forsiktig, så du ikke rører luften ut av både eggedosisen og kremen.

 

dsc_9585

 

Når alt er blandet, fyller du parfaitrøren i en form som rommer minst 2 liter (fôret med plastfolie, se TIPS 3 mot slutten av innlegget) og setter den i fryseren.

La parfaiten stå minst 4 timer i fryseren før du skal bruke den. Den kan spises som den er, eller du kan servere den med sjokolade- eller jordbærsaus, til for eksempel en lun kakepai, eller til hva som helst ellers der du vil ha en god vaniljeparfait ved siden av!

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS 1: Når man skal bruke bare eggeplommer blir det eggehviter til overs. Heldigvis kan de fryses, uten at det betyr noe for bruken av dem senere. Frys dem ned i en tett pakning én og én, eller flere sammen, alt etter hva du senere kan tenke deg å bruke dem til. Når du senere trenger eggehviter i en oppskrift lar du dem tine i kjøleskapet natten over, og så kan de brukes på akkurat samme måte som ferske, til og med stivpiskes! Altså ingen grunn til å kaste de eggehvitene som du ikke skal bruke med en gang!

 

 

TIPS 2: Ta vare på resten av vaniljestangen etter at du har skrapet ut frøene. Legg den gjerne i en tett beholder så den holder seg myk. Du kan senere koke den i melken når du skal lage varm sjokolade, for eksempel. Eller du kan legge den i sukker for å få vaniljesmak på sukkeret. Det går også an å kjøre sukker med en brukt vaniljestang i mikser til sukkeret blir som melis, så har du vaniljesukker. Husk da å sikte det gjennom en sikt for å fjerne større biter.

 

 

TIPS 3: Hvis du fryser ned parfaiten i en form fôret med plastfolie, som forklart med billedserien under, blir det mye enklere å ta den ut av formen og den blir ordentlig tett pakket inn:

Legg plastfolie i formen først. Pass på at folien er endel større enn selve formen, slik at den henger utenfor kanten.

 

dsc_9582

 

Fyll parfaitrøren i formen.

 

dsc_9588

 

Sett formen i fryseren en time eller to, til parfaiten begynner å bli frosset.

Ta den ut og legg plastfolie på toppen og brett inn plastfolien fra sidene, slik at det blir helt tett.

 

dsc_9591

 

Trekk en tett plastpose over formen, sug ut luften og sett på klype. Sett den tilbake i fryseren. Nå er parfaiten pakket tett og godt inn og er dermed holdbar i lang tid.

 

dsc_9593

 

 

Når du senere skal bruke parfaiten legger du en klut fuktet i varmt vann rundt formen. Så tar du tak i plastfolien og løfter parfaiten ut. Trekk vekk plasten, skjær av det du skal bruke av parfaiten, pakk plasten godt rundt resten igjen og sett den tilbake i fryseren. På denne måten kan du enkelt ta ut bare det du trenger og unngår at resten tiner for mye. Da unngår du også at det blir isnåler i parfaiten, noe som kan skje hvis den er for lenge ute av fryseren.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *