HomeHovedretter Fisk Torskeloins med fennikel og sopp

Torskeloins med fennikel og sopp

Posted in : Fisk, Hovedretter, Torsk on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , ,

Tantemat får aldri nok av torsk, og bruker det så ofte som mulig. Tilbehøret kan varieres nesten i det uendelige, og her får du en oppskrift hvor torsken har fått følge av fennikel og sopp, pluss bacon og grønne erter. Grønnsakene trenger ikke lang varmebehandling og kan dermed gjøres klar på noen få minutter etter at torsken er ferdig stekt. I denne oppskriften bruker Tantemat selvplukket steinsopp, men om du ikke har ferdig forvellet steinsopp liggende i fryseren, er østerssopp eller sjampinong et godt alternativ.

Server med kokte poteter og sherrysaus ved siden av. Kanskje har du laget sherrysaus før og har den liggende klar i fryseren, men hvis ikke finner du oppskriften via denne lenken: torskeloins med sherrysaus og potetmos med vårløk. Du bør beregne ca. 45 minutter til å lage sherrysausen, men da har du også laget en så stor porsjon at du har til å fryse ned til senere bruk. Sausen kan du dessuten lage i stand i god tid i forveien.

Ifølge Tantemat er dette festmat som kan serveres både i julen og til og andre høytider, men det er heller ingen ting i veien for å lage denne retten på en helt alminnelig hverdag! Er det fest og du ønsker å servere en vin til, kan en rødvin basert på druen Pinot Noir anbefales.

 

 

TORSKELOINS MED FENNIKEL OG SOPP

TID: ca. 45 minutter (pluss evt. 45 min. til å lage sherrysaus)

Til 4 personer

 

 

Du trenger:

 

dsc_9724

 

 • 800 gr torskeloins uten skinn og ben (200 gr pr. person)
 • 1 pk bacon (ca. 140 gr)
 • 1 stor fennikel
 • 1 pk fryste, grønne erter, ca. 300 gr
 • 1 ts knust, tørket mynte (eller 1 ss hakket, fersk mynte)
 • 1 ss hakket gressløk
 • 200 gr ferdig forvellet steinsopp, eventuelt 300 gr fersk østerssopp eller sjampinjong
 • 1 sitron, saften
 • Sukker
 • Smør
 • Salt
 • Sort pepper

 

 • Hakket persille eller gressløk og små tomater til pynt

 

 

Slik gjør du:

 

Tørk av torskestykkene og strø et godt lag med salt på dem (slik du ser på bildet av ingrediensene). La dem ligge med saltet i 20 minutter før du skyller og tørker av fisken.

Sett stekeovnen på 70ºC.

Skjær baconskivene i strimler og sprøstek dem. Det gjør du på følgende måte: Legg dem i kald jernpanne og sett platen på full styrke. Når baconet begynner å bli brunt slår du ned varmen til litt over middels og lar baconbitene fortsette å stekes mens du rører i dem av og til, slik at de blir jevnt stekt. Hvis baconet er magert, kan det være nødvendig å ha litt smør i pannen. Etter ca. 5 minutter er de ferdig stekt. Ha dem over i en mindre kasserolle sammen med noe av fettet og sett dem til side. De skal varmes opp igjen like før servering. Du kan også sette dem inn i stekeovnen så det holder seg varmt der. La resten av stekefettet være i pannen, det skal du steke torskeloinsen i etterpå.

Kvern litt pepper over torskestykkene. Smelt 1-2 ss smør i stekepannen og la den bli ganske varm før du legger i fiskestykkene. Stek dem i 3-4 minutter slik at de får en fin stekeskorpe på den ene siden, men pass på å regulere varmen ned til middels underveis så de ikke blir brent. Snu dem og stek dem på den andre siden i 3-4 minutter. Legg dem over på et ildfast fat og sett dem i stekeovnen så de holder seg varme mens du gjør klart resten av tilbehøret.

Smelt 2 ss smør i en kasserolle og ha i forvellet steinsopp, eventuelt østerssopp eller sjampinjong (det er ikke nødvendig å forvelle østerssopp eller sjampinjong først). Krydre med 1/2 ts salt og 1/2 sort pepper, helst nykvernet, og ha i 1 ss presset sitronsaft. La det stekes på middels varme til smør og væske har kokt inn i soppen. Smak om du vil ha i mer krydder eller sitronsaft. Sett kasserollen til side, eller sett den inn i stekeovnen så det holder seg varmt.

Skyll fennikel og skjær de grønne stilkene i 1-2 mm tynne skiver. Del så selve knollen i 2 på langs og så på tvers og skjær bitene i 2-3 mm tynne skiver.

 

dsc_9730

 

Smelt 2 ss smør i en kasserolle og ha i 2 ss vann, ha i fennikelskivene og la dem surre forsiktig på noe under middels varme i et par minutter. Rør innimellom. Ha i 2 ss sitronsaft, 1/2 ts sukker og 1/2 ts salt, rør rundt og legg lokk på kasserollen. Senk varmen til det laveste og la kasserollen stå et par minutter til. Rist lett på den innimellom. Smak om du vil ha i mer salt, sukker og/eller sitronsaft for å fremheve smaken på fennikelen. Sett den til side og hold den varm.

Ertene skal kun ha kort varmebehandling og er det siste som må gjøres klart! Smelt 2 ss smør i en kasserolle og ha i 2 ss vann og 1 ss sitronsaft. Øk varmen til fullt og ha i de frosne ertene. Rør litt rundt og ha så i 1/2 ts sukker, mynte og gressløk. Rør hele tiden så ertene blir jevnt varmebehandlet, og når ertene er gjennomvarme og fremdeles har sin friske, grønne farge, er de klar for servering. Det tar knapt et minutt. Smak til om du vil ha i mer sukker eller sitronsaft eller smør. Sukker fremhever sødmen i ertene, sitronsaften gjør dem friskere og smør gir fylde til smaken.

Legg opp fisk og tilbehør på et gjerne forhåndsvarmet serveringsfat (se TIPS til slutt i innlegget), pynt med små tomater og hakket gressløk og server med kokte poteter og sherrysaus ved siden av. Og husk å sette frem salt- og krydderkvern, så hver enkelt kan krydre på egen tallerken!

 

Vel bekomme!

 

dsc_9739

 

 

TIPS: Når serveringsfatet er forhåndsvarmet, holder maten seg lenger varm. Legg fatet i godt varmt vann eller sett det inn i stekeovnen på 65-70ºC. Du må selvfølgelig først forsikre deg om at fatet tåler denne varmen! Har du anledning, er det også fint å varme opp tallerknene på forhånd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *