HomeHovedretter Elgfilet med rødbete- og fetasalat

Elgfilet med rødbete- og fetasalat

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Vilt on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , , ,

Den store høytiden nærmer seg, og det er kanskje på tide å planlegge noen middager til romjulen eller til nyttårsaften? Elgfilet er festmat og gjør seg godt sammen med en rødbetesalat med fetaost og valnøtter. Server med stekte kantareller, en grønn salat og en god rødvinssaus til, og du har en enkel og smakfull festmiddag! Til denne retten er det ikke nødvendig med poteter ifølge Tantemat, men om du vil kan du selvfølgelig ha det ved siden av likevel!

Det som tar lengst tid med denne retten, er rødbetene som skal bakes i ovnen i 1-1,5 time, avhengig av størrelsen. Tantemat vil derfor anbefale at du starter med å sette rødbetene inn i ovnen for baking, og mens de godgjør seg der lager du sausen og resten av tilbehøret. Sausen kan også lages istand allerede dagen før, eller du kan lage den enda før det igjen og så fryse den ned til du skal bruke den. Når sausen er klar bruner du fileten, slik at den kan bakes i ovnen mens du steker kantarellene og lager den grønne salaten.

Til en festmiddag vil du kanskje servere vin til, og i så fall kan Tantemat anbefale en rødvin fra Toscana eller den nordvestlige delen av Italia. Eller spør på Vinmonopolet, så vil du alltid få gode råd tilpasset din smak.

 

 

ELGFILET MED RØDBETE- OG FETASALAT

TID: 1,5-2 timer

Til 4 personer

 

 

RØDBETE- OG FETASALAT:

 

Du trenger:

 

dsc_9763

 

 • 800 gr rødbeter (de bør være jevnstore, slik at de blir jevnt bakt)
 • 350 gr delikatesseløk
 • 150 gr fetaost (du kan også bruke en god blåmuggost)
 • 50 gr valnøtter
 • 2 ss smør
 • 2 ss god olivenolje
 • 2 ss balsamicoeddik
 • 1/4-1/2 ts salt
 • 1/4 ts nykvernet, sort pepper

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 200ºC.

Skyll og tørk rødbetene og smør dem inn med litt olje. Legg dem i et ildfast fat og la dem bakes på midterste rille i stekeovnen i 1-1,5 time, avhengig av størrelsen. Kjenn med en spiss kniv etter 1 time. Når rødbetene er ferdig skal kniven gli lett inn, men likevel ha litt motstand.

La rødbetene avkjøles nok til at du kan håndtere dem, og skrell og skjær dem opp i båter. Bruk gjerne plasthansker når du holder på med rødbetene, så slipper du at hendene blir rødfarget.

Skrell løkene og del dem i to på tvers. (Se TIPS 1 nedenfor om hvordan du enkelt kan skrelle små løk).

Del fetaosten i små terninger eller smuldre den opp.

Ha smør i en kasserolle på noe over middels varme. Ha i de halve løkene og la dem surre i 2-3 minutter, til de begynner å bli møre og er gjennomvarme. Ta dem opp med hullsleiv.

Ha rødbetebåtene i kasserollen og la dem surre til de er gjennomvarme, 2-3 minutter. Rør innimellom.

Ha løken tilbake i kasserollen sammen med rødbetene og bland inn balsamicoeddik og olje og smak til med salt og pepper. Bland inn fetaosten. Spar gjerne noen biter til å legge oppå salaten ved servering. Legg salaten på serveringsfatet og strø over valnøttene og den fetaosten du har spart, så er salaten klar!

 

 

RØDVINSSAUSEN:

 

Du trenger:

 

dsc_9755

 

 • 2 store eller 3 små sjalottløk
 • 1 ss smør
 • 1 ss olivenolje
 • 3 laurbærblad
 • 2 ss balsamicoeddik
 • 1 ss flytende honning
 • 2 dl rødvin
 • 2 dl oksekraft (2 dl vann + fond eller terning som er til 0,5 l, slik at du får en kraftig buljong)
 • 1 ts tørket timian
 • 70 gr smør (gjerne usaltet)
 • Salt
 • Pepper

 

Slik gjør du:

Finhakk sjalottløken og la den surre i smør og olje på middels varme til løken er blitt blank. Øk varmen noe og tilsett laurbærblad og balsamicoeddik og la eddiken koke nesten helt inn. Tilsett honning og vin og kok inn til halvparten av væskemengden.

Ha i oksekraft og timian og la det koke opp. Trekk sausen fra platen. (Så langt kan du gjøre klar sausen på forhånd, og så skal smøret piskes inn like før servering).

Like før servering varmer du opp sausen nesten til kokepunktet og trekker den så fra vekk fra platen. Pisk inn kaldt smør i terninger, smak til med salt og pepper, og så er sausen klar. (Se TIPS 2 angående hvordan du bruker eventuelle rester av sausen).

 

 

ELGFILETEN:

 

Du trenger:

 

dsc_9758

 

 • 600-800 gr elgfilet (ytre- eller indrefilet), ca. 150-200 gr til hver
 • Ca. 1/2 ts salt
 • Ca. 1/2 ts nykvernet, sort pepper
 • 1 ts knust, tørket timian
 • 1 ts knust, tørket rosmarin
 • 2 ss smør

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 140ºC.

Skjær bort eventuelle seige hinner fra fileten og gni den inn med salt, pepper, timian og rosmarin.

Brun den godt rundt det hele i smør, på sterk varme. Resultatet blir best om du bruker en jernpanne, som kan bli skikkelig varm. Legg fileten i et ildfast fat og la den etterstekes på midterste rille i stekeovnen i 20-30 minutter, avhengig av hvor mye stekt du vil ha den. Klem på den med baksiden av en skje eller med en stekespade. Jo mykere den er, jo mindre stekt er den. Vil du ha den godt stekt, skal den gi mye motstand når du klemmer på den. Ta den ut og la den hvile i 10-15 minutter før du skjærer den opp i ca. 1,5 cm tykke skiver. Legg gjerne et stykke aluminiumsfolie og et håndkle over den mens den hviler, så holder den bedre på varmen.

 

 

 

STEKTE KANTARELLER:

 

Du trenger:

 

 

 • 300 gr ferdig forvellede kantareller (= ca. 600 gr ferske) (Se TIPS 3 ang. forvelling av kantareller)
 • 2 ss smør til å steke i
 • 1 ss presset sitronsaft
 • 1/2 ts salt
 • 1/4-1/2 ts nykvernet, sort pepper
 • Eventuelt hakket, fersk persille (du kan også bruke frossen persille fra fryseren) om du ønsker det

 

Slik gjør du:

Smelt smøret i stekepannen og stek de ferdig forvellede kantarellene noen minutter til de har trukket til seg mesteparten av smøret og er godt gjennomvarme. Rør innimellom. Ha på salt, pepper og sitronsaft, rør rundt og la det steke i ca. 1/2 minutt. Smak til om du vil ha i mer salt, pepper og/eller sitronsaft. Til slutt rører du inn hakket persille, om du ønsker det, og kantarellene er klar for servering!

 

 

 

GRØNN SALAT:

 

Du trenger:

 

300 gr til sammen av diverse salattyper. Her har Tantemat brukt en ferdig blanding som heter Middelhavssalat, men kjøp den typen du liker best.

Vask og kjør salaten i en salatslynge, eller tørk den mellom to lag med kjøkkenpapir. Ha den i en fin serveringsbolle og bland inn dressingen like før du skal servere.

 

 

DRESSING:

 

Du trenger:

 

 • 2 ss rødvins- eller sherryeddik
 • 3-4 ss god olivenolje
 • 1/4 ts salt
 • 1/4 ts nykvernet, sort pepper
 • 1/2 ts flytende honning

 

Slik gjør du:

Visp sammen eddik, salt, pepper og flytende honning og bland så inn olivenoljen. Smak til om du vil ha i mer pepper eller honning. Dressingen skal ha en liten skarphet, samtidig som honningen skal runde den av. Bland dressingen inn i salaten like før servering.

 

Legg fileten opp på et serveringsfat sammen med rødbetesalaten og kantarellene, pynt med litt grønt, og server den grønne salaten og rødvinssausen ved siden av. Husk å sette frem salt- og pepperkvern, så hver enkelt kan krydre på egen tallerken om de ønsker det!

Tyttebærsyltetøy smaker godt til!

 

Vel bekomme!

 

dsc_9764

 

 

 

TIPS 1: Små løk har ofte et sprøtt skall og kan være vanskelig å skrelle. Kok opp en kasserolle med varmt vann og ha oppi løken, med skallet på. La dem ligge noen sekunder og tøm så av vannet. Skyll dem raskt med kaldt vann. Nå er skallet blitt mykt og dermed lettere å dra av.

 

TIPS 2: Denne sauseporsjonen er nok til 6-8 personer, så frys ned det som er til overs etter middagen så har du rødvinssaus til en elg- eller hjortefilet ved en senere anledning. Husk bare å merke pakningen tydelig, slik at den er lett å finne når du trenger den. Tin den i kjøleskapet natten over før du skal bruke den.

 

TIPS 3: Forvelling av kantareller gjør du ved å legge ferdig rensede kantareller i en kald panne eller kasserolle. Sett platen på godt over middels varme, og fuktigheten i soppen vil etterhvert komme ut. Rør rundt innimellom. Kantarellene er ferdig forvellet og klar til å brukes i oppskriften når all fuktigheten er fordampet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *