HomeTilbehør Grønnsaker Rødbetesalat med blåmuggost til Onkels «hotte» karbonadekaker (I og II)

Rødbetesalat med blåmuggost til Onkels «hotte» karbonadekaker (I og II)

Comments : 4 Posted in : Grønnsaker, Hovedretter, Kjøtt, Kvernet kjøtt/kjøttdeig, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , ,

Rødbetesalat med blåmuggost smaker kjempegodt ved siden av Onkels «hotte» karbonadekaker. Som tittelen antyder inneholder dette innlegget to forskjellige oppskrifter på Onkels «hotte», nemlig (I) og (II). Er du ikke så glad i sterkt krydret mat, kan (I) enkelt lages om til «vanlige» karbonadekaker ved å droppe den tørkede chilien og bruke bare salt og pepper!  Nummer  (II) inneholder i tillegg ingefær og allehånde og enda mer pepper og chili, så de er virkelig «hotte», men du kan selvfølgelig kutte ned på mengden av chili og sort pepper slik at karbonadene blir mildere og du får frem mer av den andre kryddersmaken. Godt blir det, uansett!

 

Først får du oppskriften på rødbetesalaten, og så oppskriften på Onkels «hotte» karbonadekaker (I) og (II).

 

 

RØDBETESALAT MED BLÅMUGGOST

 

Til 4 personer:

 

Du trenger:

  • 10 mellomstore rødbeter
  • 150 gr blåmuggost, f.eks. Selbu blå
  • 2 pakker babyspinat á 65 gr
  • 1 rødløk
  • 150 gr valnøtter
  • 4 ss god olivenolje
  • 2 ss balsamicoeddik, av den litt tykkere og søtlige typen

 

Slik gjør du:

Skjær av det grønne og den tynne rotstilken og vask og tørk rødbetene. Smør dem inn i olivenolje, legg dem i et ildfast fat og bak dem midt i ovnen ved 190ºC i 1-1 1/5 time. De er ferdig når du enkelt kan stikke en spiss kniv inn i dem. La dem avkjøles noe, skrell dem og del dem opp i passe store «spisebiter». (Se TIPS 1 nedenfor angående skrelling av rødbeter). Del rødløken i tynne båter. Bland rødbeter og rødløk med olivenolje og balsamicoeddik.

Del blåmuggosten i små terninger. Vask og skyll spinaten godt. Del valnøttene i mindre biter. Bland alt dette forsiktig sammen med rødbetene og rødløken til slutt.

Salaten smaker best mens rødbetene ennå er lunkne.

Server den ved siden av Onkels «hotte» karbonadekaker (I) eller (II), som du får oppskrift på nedenfor.

Oppskriften på karbonadekakene er stor, men det du ikke bruker legger du i fryseren, så er de lettvint å ta opp til middag ved en senere anledning. Bare husk at mat som tas opp fra fryseren bør tines i kjøleskapet over natten.

 

RødbetesalatMedBlåmuggostTilOnkelsHotteKarbonaderKlarTilServeringNærbilde1

 

 

 

ONKELS «HOTTE» KARBONADEKAKER (I)

 

Til 8-10 personer:

 

Du trenger:

  • 1,5 kg karbonadedeig
  • 3 egg
  • 3 dl melk
  • 3 ss hvetemel
  • 1 gul løk, finhakket
  • 2 ss salt
  • 3 ts sort pepper
  • 10 små, tørkede chilipepper, knust i morter

 

Slik gjør du:

Bland krydderet inn i karbonadedeigen. Bland egg og melk og rør inn i deigen vekselvis med hvetemel, litt etter hvert. Bland inn hakket løk til slutt.

Onkels råd er å røre i deigen flere ganger og la den hvile en stund mellom hver gang, tilsammen 1 time. På den måten får smakene «satt seg».

Form kaker og stek dem pent gylne i smør på noe over middels varme.

 

 

ONKELS «HOTTE» KARBONADEKAKER (II)

Til 8-10 personer:

Du trenger:

  • 1,5 kg karbonadedeig
  • 3 egg
  • 3 dl melk
  • 3 ss hvetemel
  • 1 gul løk, finhakket
  • 2 ss salt
  • 2 ts malt allehånde
  • 1,5 ts malt ingefær
  • 1 ss hel sort pepper, knust i morter
  • 3 hele langpepper, knust i morter (se TIPS 2 på slutten av innlegget), eller 1 ts vanlig hel, sort pepper, knust i morter
  • 1,5 ss tørket chili, knust i morter

 

Slik gjør du:

Bland krydderet inn i karbonadedeigen. Bland egg og melk og rør inn i deigen vekselvis med hvetemel, litt etter hvert. Bland inn hakket løk til slutt.

Onkels råd er å røre i deigen flere ganger og la den hvile en stund mellom hver gang, tilsammen 1 time. På den måten får smakene «satt seg».

Form kaker og stek dem pent gylne i smør på noe over middels varme.

Server med rødbetesalat!

 

 

Vel bekomme!

 

RødbetesalatMedBlåmuggostTilOnkelsHotteKarbonaderKlarTilServering

 

 

TIPS 1: Rødbeter har en tendens til å sette farge som kan være vanskelig å få bort etterpå. Derfor er det lurt å bruke engangshansker eller vanlige gummihansker når du skreller og deler den opp. For å unngå flekker på fjølen som du jobber på, kan du legge dobbelt matpapir oppå mens du jobber med rødbetene.

 

 

TIPS 2: Langpepper er en type pepper som Tantemat har kjøpt i India og som har en noe rundere og litt mynteaktig smak. Om du ikke kan få tak i den på en innvandrerbutikk her i Norge, så erstatt den med vanlig sort, hel pepper, som angitt i oppskriften.

4s COMMENTS

4 thoughts

  • oktober 19, 2015 at 7:14 pm

    For noen farger! Knallfint 🙂

    • tantemat
      oktober 19, 2015 at 8:54 pm

      Mat med sterk farge gjør også godt for kroppen! 🙂

  • Pascale
    august 15, 2024 at 4:23 pm

    10 rødbeter for 4 personner. Det virker veldig mye. Hvor stor (vekt) er dine rødbeter?

    • tantemat
      august 19, 2024 at 3:01 pm

      Hei, Pascale!
      Beklager sent svar! Håper bare det ikke kommer for sent for deg!
      I oppskriften har jeg skrevet at rødbetene skal være mellomstore, og jeg vil anbefale minst 700-800 gram når det ikke er annet tilbehør (poteter eller annet) ved siden av. Det er en ganske stor oppskrift, så om det blir noe til overs kan det oppbevares i kjøleskapet, godt tildekket, og spises dagen etter.
      Vennlig hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *