HomeHovedretter Kjøttsaus og spaghetti

Kjøttsaus og spaghetti

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Kvernet kjøtt/kjøttdeig on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , ,

Kjøttsaus med spaghetti er en gammel klassiker som både små og store liker! Enkel å lage, og med mye smak. Om du ønsker det, kan du selvfølgelig bytte ut spaghettien med båndspaghetti eller annen pasta, eller kanskje en god potetstappe?

Det som gjør denne kjøttsausen litt annerledes er de grønne ertene, som gir en fin sødme som går godt mot chili og hvitløk og avrunder smaken. Sausen er godt krydret uten å være sterk, og egner seg godt som lørdagsmiddag med et glass rødvin til, gjerne av samme type som du brukte i maten. Etter Tantemats smak vil enhver middels kraftig rødvin passe til.

 

 

KJØTTSAUS MED SPAGHETTI

TID: 1 time

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

dsc_9837

 

  • 400 gr karbonadedeig
  • 1 stor løk
  • 2 gulrøtter
  • 1/2 + 1/2 dl olivenolje
  • 2 store tomater
  • 200 gr frosne, grønne erter
  • 1 rød chili
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss tomatpuré
  • 3 dl rødvin (kan erstattes av oksekraft)
  • 1 1/2 – 2 ts salt
  • 1 – 1 1/2 ts sort pepper
  • 1 ts knust, tørket timian
  • Evt. 1 ts sukker

 

  • 400 gr spaghetti

 

 

Slik gjør du:

Rens og hakk løk og hvitløk. Skrell gulrøttene og riv dem på den grove delen av rivjernet. Fjern stilken fra tomatene og hakk dem smått opp. Rens chilien for frø og finhakk den.

Varm 1/2 dl olje i en gryte (gjerne jerngryte, se TIPS nederst i innlegget) og surr løk, hvitløk og gulrøtter ved middels varme i 1-2 minutter, under omrøring, til løken blir blank. Ha det over i en bolle.

Ha 1/2 dl olje i gryten og la den bli skikkelig varm før du har i karbonadedeigen og bruner den. Bruk en sleiv til å hakke opp karbonadedeigen slik at den blir grynete (se TIPS nederst i innlegget).

Når karbonadedeigen er brunet har du i resten av ingrediensene – bortsett fra ertene, som skal i helt til slutt – koker opp og lar det småkoke under lokk i 30 minutter. Rør rundt innimellom så det ikke brenner seg.

Etter 30 minutter tar du av lokket og lar kjøttsausen koke inn til passe konsistens. Smak om du vil ha i mer salt og/eller pepper. Rund eventuelt av sausen med 1 ts sukker til slutt.

Når du synes sausen har passe konsistens, har du i de frosne ertene. Rør rundt og la det få et oppkok, slik at ertene blir gjennomvarme.

 

Server kjøttsausen med spaghetti eller annen pasta eller potetmos. Og husk å sette frem salt- og pepperkvern, så hver enkelt kan krydre selv på tallerkenen, om de ønsker det.

 

Vel bekomme!

 

dsc_9841

 

 

 

TIPS: Tantemat liker å bruke jerngryte fordi den blir skikkelig varm, og det trenges når du skal brune karbonadedeigen.  Varm jerngryten godt opp før du har i karbonadedeigen. La den ligge litt før du begynner å røre i den. Karbonadedeigen vil nemlig avkjøle gryten når du har den i, og hvis du begynner å røre med en gang vil gryten avkjøles enda mer og deigen bli kokt istedenfor brunet. Hvis du lager en stor porsjon, er det lurt å bare brune litt karbonadedeig om gangen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *