HomeKaker og desserter Vaniljeparfait med lakriskaramell

Vaniljeparfait med lakriskaramell

Posted in : Kaker og desserter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Parfait passer til dessert eller som noe godt til kaffen hele året igjennom, enten det er sommer og varmt eller vinter og kaldt ute. Den kan smaksettes med nesten hva som helst, og denne gangen har Tantemat valgt å lage lakriskaramell som smakstilsetning. Parfaiten er fyldig og har mye smak og kan spises som den er, uten noe ved siden av, eller du kan spise den med for eksempel ferske bær og/eller kransekake til.

Parfait er (nesten) det samme som is. Forskjellen ligger i at en parfait lages av eggeplommer og fløte, og dermed kan den fryses ned uten at du må røre i den under innfrysingen.

I denne oppskriften er det hjemmelaget lakriskaramell, og siden den skal avkjøles før den skal i parfaiten, er det lurt å starte med å lage den. Det er mulig du synes det blir litt for mye karamell til å ha alt i parfaiten, og isåfall tømmer du bare det du måtte ha igjen utover et bakepapir og lar det avkjøles, helst i fryseren, før du deler den opp i ruter og spiser den som karamell! Litt ekstra godteri, særlig for den som er glad i lakris!

 

 

Denne oppskriften er nok til minst 8 personer.

 

VANILJEPARFAIT MED LAKRISKARAMELL

TID: Karamellen tar 30-35 minutter, parfaiten 25-35 minutter. Beregn minst 5 timer til nedfrysing.

 

 

LAKRISKARAMELL

 

Du trenger:

 

DSC_9915

 

  • 2 dl kremfløte
  • 60 gr melis
  • 0,5 dl lys sirup
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2-3 ts lakrispulver

 

Slik gjør du:

Ha kremfløte, melis og sirup i en liten, tykkbunnet kasserolle og la det koke opp under omrøring. Senk varmen og la blandingen småkoke i 20-25 minutter under jevnlig omrøring, slik at den ikke brenner seg. La den koke til den blir passe seig, men fremdeles flyter godt. Husk at den blir enda seigere når den blir kald. Når du synes den er passe trekker du kasserollen av platen og rører inn vaniljesukker. Deretter rører du inn lakrispulver. Begynn med 2 ts og smak om du vil ha i mer. Husk at det smaker mindre i en kald parfait, så du må ha i litt mer enn det du ellers ville gjort.

La karamellen stå og avkjøles mens du lager parfaiten. På bildet under ser du bilde av den ferdige lakriskaramellen.

 

DSC_9905

 

 

VANILJEPARFAIT

Passer til en form som rommer minst 2 liter.

 

Du trenger:

 

dsc_9580

 

  • 1 vaniljestang (se TIPS 1 nederst i innlegget om hva du kan bruke brukte vaniljestenger til)
  • 6 eggeplommer (se TIPS 2 om hvordan du tar vare på eggehvitene)
  • 1 1/2 dl sukker
  • 6 dl kremfløte
  • 2 ss glyserol, kan utelates (Fås på apotek. Glyserol gir parfaiten en litt seigere konsistens.)

 

Slik gjør du:

Det er en fordel å bruke kalde boller, da går piskingen litt raskere! Sett gjerne bollene i kjøleskapet før du skal bruke dem.

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Pisk eggeplommer, sukker, glyserol og vaniljefrø til eggedosis. Sett eggedosisen i kjøleskapet mens du pisker kremfløten.

Pisk kremfløten til en myk krem og bland den forsiktig inn i eggedosisen.

 

dsc_9585

 

Fyll halvparten av blandingen i formen. (Se TIPS 3 nederst i innlegget om å ha plastfolie i formen før fylling og nedfrysing). Fordel lakriskaramell utover, så mye at det nesten dekker overflaten helt.

 

DSC_9910

 

Hell mer parfaitrøre over, men la det være igjen litt til å ha helt på toppen. Fordel mer lakriskaramell utover før du heller over resten av parfaitrøren.

Dekk til og sett i fryseren i minst 5 timer. (Hvis du skal fryse isen med plastfolie i formen, se TIPS 3 nedenfor).

Før servering, la parfaiten tine i kjøleskap i 15-20 minutter. Da får den en mykere konsistens, og smaken kommer bedre frem.

Så er det bare å nyte resultatet, enten alene eller sammen med bær, kransekake eller noe annet godt!

 

Vel bekomme!

 

 

DSC_9922

 

 

TIPS 1: Ta vare på resten av vaniljestangen etter at du har skrapet ut frøene. Legg den gjerne i en tett beholder så den holder seg myk. Du kan senere koke den i melken når du skal lage varm sjokolade, for eksempel. Eller du kan legge den i sukker for å få vaniljesmak på sukkeret. Det går også an å kjøre sukker med en brukt vaniljestang i mikser til sukkeret blir som melis, så har du vaniljesukker. Husk da å sikte det gjennom en sikt for å fjerne større biter. Et siste tips er å koke brukte vaniljestenger sammen med rotfruktene når du skal lage rotmos til for eksempel pinnekjøttet. Det gir en nydelig sødme til mosen. Husk å ta dem opp når rotfruktene er ferdig kokt!

 

TIPS 2: I denne oppskriften brukes bare eggeplommene, og du får eggehviter til overs. Ikke kast dem! Eggehviter tåler godt å fryses. Ta dem opp og tin dem 1-2 døgn i kjøleskap før bruk. Selv om de har vært frosset kan de både stivpiskes og ellers brukes på akkurat samme måte som om de var ferske.

 

Frysing av eggehvite

 

 

TIPS 3: For nedfrysing: Se TIPS 3 under Vaniljeparfait hvordan du kan fryse ned parfaiten. Tett pakket på denne måten holder isen seg lenge. Når du skal bruke den er det enkelt å ta tak i plasten og løfte parfaiten ut av formen før servering. Hvis du ikke skal bruke hele, skjærer du bare noen skiver av den, og så er det enkelt å legge den tilbake i formen etterpå og sette den i fryseren igjen. Renslig og lettvint!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *