HomeKaker og desserter Frukt Eplepai med vaniljekrem

Eplepai med vaniljekrem

Posted in : Frukt, Kaker og desserter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , ,

Kanskje har du ennå noen epler igjen etter fjorårets eplehøst? Da bør du benytte anledningen og lage eplepai med vaniljekrem. Servert lun med vaniljeis til er den utmerket som dessert, eller du kan servere den som en deilig kake til kaffen. Har du syrlige, norske epler egner de seg spesielt godt til denne paien. Hvis ikke kan du kjøpe for eksempel Granny Smith, som Tantemat har brukt her, det går også bra. Skiver av marsipan på toppen gjør denne eplepaien søt og god!

Om ikke hele paien blir spist opp i første omgang, kan resten oppbevares i kjøleskapet og varmes opp senere. Se under TIPS 1 helt mot slutten av dette innlegget om hvordan du gjør det.

Oppskriften du får her er stor, nok til 12 personer, men om du ønsker å lage en mindre pai kan du ta en titt på TIPS 2, så ser du hvordan du kan gjøre det. Der kan du også se hvordan du kan lage én større pai med marsipanlokk og én liten pai med mørdeig og melisglasur på toppen istedenfor skiver av marsipan. Veldig praktisk, og like godt, i tilfelle du skal servere til en allergiker eller to som ikke tåler marsipanlokket!

Hvis du ønsker det, kan både paideigen og vaniljekremen lages i stand både én og to dager før du skal lage eplepaien, så går det fortere den dagen du skal servere den. Se forklaring underveis i oppskriften samt TIPS 3, som viser deg en enkel måte å lage istand paiskallet på.

Hvis du velger å lage paien på én gang, er det en fordel å starte med å lage paideigen slik at den kan ligge i kjøleskapet mens du gjør klar vaniljekrem, epler og marsipan til fyllet.

 

 

EPLEPAI MED VANILJEKREM

Til 12 personer

Passer til en form med avtagbar ring med diameter 25-27 cm. Eventuelt to mindre former, én på ca. 24 cm og én på 10-12 cm.

 

PAIDEIG

Du trenger:

DSC_9088

 

  • 3,5 dl hvetemel
  • 2 ss sukker
  • 150 gr smør (kjøleskapskaldt)
  • Smør til å smøre kakeformen (bruk en kakeform med avtagbar ring)

 

Slik gjør du:

Bland hvetemel og sukker og tøm ut på bakebordet. Legg kjøleskapskaldt smør oppå, del det opp i små biter med kniv…

DSC_9096

og bruk fingrene til å smuldre det  sammen til en fast deig. Form deigen som en tykk pølse, pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst 1 time for avkjøling. Grunnen til at smøret i utgangspunktet skal være kjøleskapskaldt, er at deigen ikke skal bli klissete når du blander den sammen og jobber med den.

Som nevnt kan paideigen lages istand både 1 og 2 dager før du skal lage paien. Pakk den godt inn i plast og la den ligge i kjøleskapet til du skal bruke den. Du kan også lage paiskallet klart i formen på forhånd og la det stå i kjøleskapet til du skal ha i fyllet. Isåfall tetter du formen med aluminiumsfolie på toppen og pakker det hele inn i en plastpose. Se TIPS 3 angående en enkel måte å lage paiskallet på.

 

 

FYLL (vaniljekrem, epler, marsipan)

 

Du trenger:

 

 

  • 4-5 syrlige epler (syrlige norske eller Granny Smith)
  • 1 marsipan-«pølse» (gjerne den billige typen, siden den er ganske søt og passer godt som topping på denne paien)
  • 2 pakker Freia vaniljesaus til koking
  • 5,5 dl helmelk (du kan også bruke matfløte eller en blanding av begge)
  • 6 ss sukker

 

Slik gjør du:

 

VANILJEKREM

Bland pulveret fra posene med sukker i en kasserolle. Tøm i melken/matfløten og la dette få et oppkok. NB! Rør hele tiden, ellers risikerer du at vaniljekremen blir klumpete! Legg lokk på kasserollen og la vaniljekremen avkjøles. Rør i den med jevne mellomrom mens den står til avkjøling, så unngår du å få snerk på toppen.

Vaniljekremen kan også lages i stand en til to dager før du skal bruke den. Dekk den isåfall godt til og la den stå i kjøleskapet til du skal bruke den.

 

EPLER

Skrell eplene og stikk ut kjernehuset. Legg dem fortløpende i vann med et par spiseskjeer sitronsaft i for å unngå at de blir brune. Når du er ferdig med å skrelle og stikke ut kjernehuset, skjærer du eplene i 2-3 mm tykke skiver til å fordele på paibunnen. Det er en fordel å vente med å skjære eplene i skiver til akkurat før du skal legge dem på paibunnen, siden de fort blir brune.

 

MARSIPAN

Skjær marsipan-«pølsen» i 2-3 mm tynne skiver. Du trenger 18-20 skiver for å dekke toppen av kaken. Det er en fordel at marsipanen kommer rett fra kjøleskapet når du skal skjære den i skiver, da holder de bedre på fasongen.

Etter at du har skåret av de skivene du trenger til å toppe eplepaien med, er det fremdeles mer igjen av marsipan-«pølsen». Se TIPS 4 angående hvordan du kan ta vare på resten.

 

PAISKALL OG FYLLING

Sett stekeovnen på 175ºC.

Smør ringformen.

Kjevle ut paideigen til ca. 3 mm tykkelse og kle bunnen og sidene av kakeformen (ca. 3 cm opp på sidene). Eller se TIPS 3 nederst i dette innlegget om hvordan du på en enkel måte kan fordele paideigen i kakeformen uten å kjevle den ut, men ved å fordele deigen utover i skiver istedet.

Fordel epleskivene pent utover paibunnen.

 

Hell den avkjølte vaniljekremen jevnt utover eplene, slik at de dekkes helt.

 

Fordel marsipanskivene oppå vaniljekremen.

 

 

Stek paien på midterste rille i ovnen (175ºC) i ca. 45 min. Pass på mot slutten så ikke marsipanskivene blir brent. Eventuelt kan du legge et bakepapir over formen de siste 5-10 minuttene.

Ta paien ut av ovnen og la den avkjøles i 20-30 minutter før servering. Bruk en spiss kniv til å løsne paien fra sidene på formen og ta ringen forsiktig av. Siden paien er lun og paiskallet veldig mørt, bør du istedenfor å fjerne bunnen av formen plassere kaken med kakeformbunnen direkte på serveringsfatet, men legg et stykke fuktig kjøkkenpapir på fatet først, for å unngå at kaken sklir.

 

Så er det bare å nyte eplepaien med en god vaniljeis ved siden av, gjerne Tantemats Vaniljeparfait. Det er en fordel om vaniljeisen har fått stå i kjøleskapet en halv time før servering. Da er den enklere å forsyne seg av, og smaken er bedre når den ikke er helt iskald!

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS 1: Om paien ikke blir spist opp, kan restene oppbevares i kjøleskapet. Sett ringen på formen igjen, dekk tett til med aluminiumsfolie på toppen og trekk en plastpose over det hele. Hvis du ønsker det kan du varme paien forsiktig før servering. Ta av plastposen og sett kakeformen med aluminiumsfolien på inn i kald stekeovn, på midterste rille. Sett stekeovnen på 150ºC og la paien stå til den har blitt varm, 15-25 minutter.

 

TIPS 2: Dette er en stor oppskrift som er nok til 12 personer. Om du ønsker det kan du lage to mindre paier istedenfor én stor. Lag selve paideigen like stor som i oppskriften over, men lag pai av bare halvparten av deigen. Den andre halvparten kan du fryse ned, så har du ferdig deig liggende klar til neste gang du skal lage pai. Bare husk å merke den godt, sånn at den er enkel å finne når du siden skal bruke den. Denne deigen kan også brukes til andre søte paier, se for eksempel Tantemats oppskrift på rabarbrapai med vaniljekrem og blåbærpai med vaniljekrem.

Til fyllet lager du bare halvparten så stor porsjon av vaniljekrem og bruker halvparten så mye epler. Husk at du må bruke en mindre paiform (20-22 cm) når du lager halv porsjon!

Hvis du skal servere eplepai til mange, men kanskje én eller to personer er allergiske mot mandler, kan du lage én større pai (ca. 24 cm ringform) og én liten pai (ca. 10-12 cm ringform). På den lille paien legger du da mørdeig istedenfor marsipanskiver på toppen, og steker den på akkurat samme måte. La den avkjøles og smør melisglasur på toppen. Melisglasur lager du ved å blande 3-5 toppede spiseskjeer melis og blander med noen dråper vann til en tykk glasur. Se bildet under!

 

 

 

TIPS 3: Når paideigen skal i kakeformen synes Tantemat at den enkleste måten å gjøre det på er å skjære paideigen i skiver og fordele i formen fremfor å kjevle den ut, siden deigen så lett går i stykker.

Ta paideigen ut av kjøleskapet, fjern plasten og skjær deigrullen i ca. 3 mm tykke skiver, som vist på bildet under.

DSC_9108

Lag paiskallet ved å fordele skivene utover bunnen og opp på sidene (ca. 3 cm oppover) av formen og fyll i mellomrommene med mindre biter av deigen, som vist på bildet under.

DSC_9110

Press deigen sammen slik at det ikke er huller noe sted og slik at du får et fint og jevnt paiskall. Se bildet under.

DSC_9112

Når paiskallet er ferdig fylt i formen på denne måten, kan du tette godt med aluminiumsfolie på toppen, trekke en plastpose utenpå og la formen stå i kjøleskapet til paiskallet skal fylles.

 

TIPS 4: Du får ikke bruk for hele marsipanrullen når du skal legge skiver på toppen, så det som er igjen kan du pakke godt inn i plast og legge i fryseren. Tin den i kjøleskapet over natten når du skal bruke den igjen. Ved å fryse marsipanen holder den seg smidig, slik at det er lett å bruke den senere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *