HomeHovedretter Ovnsbakt, hel kylling med grønnsaker

Ovnsbakt, hel kylling med grønnsaker

Comments : 2 Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Kylling/høne/kalkun on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kylling er noe alle kan like, og bakt hel i ovnen blir den både saftig og god. Dessuten får du gleden av å spise både det lyse kjøttet på brystfiletene og det litt mørkere og mer smakfulle kjøttet på lårene.

Å langtidsbake kylling i ovnen er lettvint, særlig når grønnsakene bakes sammen med den. Kjøttet og grønnsakene tar smak av hverandre og alt blir enda bedre, og i tillegg danner det seg en deilig kraft som du kan spise som sjy ved siden av. Når du er ferdig med å spise er det sikkert fremdeles mye kraft igjen. Den kan du sile og bruke til å lage din egen teriyakisaus, eller du kan fryse den ned og bruke den hvis du senere trenger kyllingbuljong i en suppe eller saus, for eksempel. Bare husk å merke pakningen godt, slik at den er lett å finne når du trenger den.

Langtidsbaking tar nødvendigvis tid, men denne kyllingen er absolutt verdt å vente på! Server den med nystekte baguetter og smør, og du har et herlig måltid!

 

 

OVNSBAKT, HEL KYLLING MED GRØNNSAKER

TID: Forberedelser og steking, tilsammen ca. 3 timer, hvorav ca. 2 timer og 15 minutter i stekeovnen.

 

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 1 hel kylling (helst økologisk), ca. 2 kg
 • 1 nett småløk (250 gr) (rødløk, delikatesseløk eller sjalottløk)
 • 3-6 paprika, forskjellige farger
 • 400 gr små tomater, gjerne forskjellige typer og farger
 • 1-2 squash, grønn og/eller gul
 • 5 fedd hvitløk
 • 2 chili, røde og/eller grønne
 • 1 sitron
 • 1 lime
 • 3 ss olivenolje
 • 1 ts tørket, knust estragon
 • 3-4 ts salt (gjerne flaksalt)
 • 2 ts pepper, enten blanding eller kun sort pepper

 

 

Slik gjør du:

 

Sett stekeovnen på 200ºC.

Skyll og tørk kyllingen godt både innvendig og utvendig.

Fordel 1 spiseskje olje i bunnen av en ildfast form.

Rens løk og hvitløkfedd for skall. Behold dem hele. Rens paprika og chili for frø og del dem opp i mindre biter. Skjær squash i to på langs og så i 0,5 cm skiver. Fordel grønnsakene i formen. Behold tomatene hele og bland dem sammen med grønnsakene.

Skrubb sitron og lime godt, del dem opp i 8 biter og legg dem inni kyllingen. Legg kyllingen i formen sammen med grønnsakene.

Strø salt, pepper og knust estragon over kyllingen og grønnsakene og fordel resten av oljen over.

Legg lokk på formen og sett den inn i nederste del av stekeovnen ved 200ºC. Etter 1 1/2 time setter du ned varmen til 150ºC og lar formen stå i en 1/2 time til. Ta så lokket av formen og øk varmen til 230ºC. La kyllingen stå i 5-15 minutter til, slik at skinnet blir brunet og sprøtt. Følg med hele tiden, slik at ikke kyllingen blir brent! Hvor lang tid den trenger å stå avhenger av stekeovnen din.

Ta formen ut av ovnen og la den stå med lokket på i 5 minutter.

 

 

Dette er rustikk mat, så det er helt ok å sette formen på bordet og servere kyllingen rett fra den. Skjær brystfiletene og lårene fra skroget og del dem opp i mindre biter. Kjøttet på lårene og brystfiletene smaker forskjellig, så la alle få en smak av begge deler. Og husk at når lårene og brystfiletene er spist opp, er det fremdeles kjøtt på skroget som kan plukkes av og spises.

Server nystekte baguetter og smør ved siden av og sett frem båter av sitron og/eller lime til å presse over, samt olje, flaksalt og pepper, så hver enkelt kan smaksette og krydre på egen tallerken, om de ønsker det.

Pesto passer godt til! Her har Tantemat chilipesto ved siden av, men du kan bruke en hvilken som helst annen pesto, din egen hjemmelagede som du kan finne oppskrift på på Tantemat, eller ferdig kjøpt, om du foretrekker det! Så er det bare å nyte måltidet!

 

Vel bekomme!

 

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Turid Inger Valen
  november 21, 2022 at 6:28 pm

  Dette var helt nydelig !! Kjøttet ble veldig mørt, og jeg ble kjent med et nytt krydder. Estragon var veldig godt i denne retten. Denne retten kommer jeg til å lage igjen og igjen !!

  • tantemat
   november 22, 2022 at 11:23 am

   Hei, Turid! Veldig glad for å høre at resultatet ble så bra! Tantemat synes estragon kler kylling godt, uansett tilberedningsmåte. Godt å høre at du vil lage retten igjen! Hilsen Tantemat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *