Teriyakisaus

Posted in : Kalde sauser, Sauser, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , ,

Det er lettvint å kjøpe alle slags sauser i butikken, men har du tiden og råvarene kan du like godt lage dem selv, da smaker de enda bedre! Her får du oppskrift på teriyakisaus, som passer utmerket til både laks og kylling. Og sikkert til mye annet også, det er bare å prøve seg frem. Tantemat har laget denne sausen tidligere, og den er veldig populær hos tantebarna, som ofte lager lettvint og asiatisk-inspirert mat!

Her har Tantemat hentet oppskriften på teriyakisaus fra en av Eyvind Hellstrøms kokebøker. Sausen er kjempegod i utgangspunktet, men blir enda bedre om du bruker din egen kyllingkraft! For eksempel kan du bruke restene av kyllingkraft fra Tantemats oppskrift på ovnsbakt, hel kylling med grønnsaker eller ovnsbakte kyllinglår med grønnsaker, om du har laget det noen gang! Det er alltid fint å ta vare på rester og å kunne bruke dem senere en gang, særlig når det bidrar til at resultatet blir ekstra godt!

 

 

 

TERIYAKISAUS

TID: ca. 30 minutter.

Gir ca. 1 liter saus.

 

Du trenger:

 

 

  • 3 dl kyllingkraft (din egen, eller 3 dl vann og 1 terning kyllingbuljong)
  • 3 dl soyasaus
  • 6 dl sukker
  • 2,5 dl flytende honning
  • 2 ss ingefær, grovhakket
  • 1 dl sitrongress, grovhakket (tilsvarer 3-5 sitrongress)

 

Slik gjør du:

Klem grovhakket ingefær og sitrongress flat i en stor morter, eller legg dem i en plastpose og bruk et kjevle til å presse/klemme dem flat med.

Varm opp kyllingkraft, soyasaus og sukker i en kasserolle til sukkeret er oppløst. Tilsett honning, ingefær og sitrongress, kok opp og la det småkoke i 15 minutter. Trekk kasserollen fra platen og la det stå og trekkes og avkjøles i 15-20 minutter. Sil sausen og fyll den på rene flasker.

Oppbevares i kjøleskap. Ifølge Tantemat holder den seg i månedsvis, men du kan også fryse den ned, så er du sikker på holdbarheten.

Teriyakisaus er spesielt god som saus ved siden av laks eller kylling, men du kan også bruke den til å pensle på før steking eller ovnsbaking. Under steking må du huske på å følge godt med underveis og ikke bruke for sterk varme, siden sausen inneholder mye sukker og lett kan bli brent.

 

Vel bekomme!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *