14 februar, 2017
Fløtesaus til oksefilet eller vilt
Posted in : Sauser, Tilbehør, Varme sauser on by : tantemat Stikkord: allergisk, balsamicoeddik, fløte, laurbærblad, lite løk, løkekstrakt, maizennajevner, oksefond, pulverkaffe, rødvin, solbærsirup, tyttebær, uten hvitløk
Filet fra storfe og viltkjøtt generelt er magert kjøtt som godt tåler en fyldig fløtesaus ved siden av. Her får du oppskrift på en enkel og smakfull saus som passer godt til begge deler.
Denne sausen ble til fordi Tantemat skulle lage saus til en person som er allergisk overfor hvitløk, men som tåler litt kepaløk (vanlig gul løk). I denne oppskriften er det løkekstrakt i oksefonden, så hvis du ønsker å unngå løk totalt må du forsøke å finne en fond eller buljong uten løkekstrakt. Eller kanskje du har egenprodusert oksekraft uten løk.
Til tross for at den ikke inneholder hvitløk og kun et snev av gul løk, har denne sausen mye smak og er like anvendelig som en saus laget med de to ingrediensene, som er det vanlige. Lag en stor porsjon når du først er i gang, så kan du fryse ned resten. Tantemat synes den blir enda bedre etter et opphold i fryseren!
FLØTESAUS TIL OKSEFILET ELLER VILT
TID: Ca. 60 minutter
Gir ca. 7,5 dl saus, nok til 8 personer
Du trenger:
- 1 dl solbærsirup
- 2 dl rødvin
- 2 ss balsamicoeddik
- 6 dl oksekraft (6 dl vann + 3 ss oksefond eller 2 buljongterninger)
- 4 laurbærblad
- 3 dl fløte (+ 1 dl varmt vann)
- 1 ts salt
- 1/2 ts nykvernet, sort pepper
- 1 ts pulverkaffe (valgfritt)
- Kan tyknes med 2 ss maizennajevner eller mer
- 4-5 ss friske eller nyrørte tyttebær (valgfritt)
Slik gjør du:
Kok opp solbærsirup, rødvin og balsamicoeddik og la det koke inn til halvparten over svak varme.
Ha i oksekraft og laurbærblad og la det koke inn til det halve.
Tilsett fløte og vann (vannet bruker du til å skylle fløtekartongen med slik at du får med alle rester i kartongen) og la det koke forsiktig i 5 minutter.
Sil sausen, krydre med salt og pepper og smak om du vil ha i mer enn det som oppskriften sier.
Om du føler for det kan du ha i pulverkaffe til slutt for å få en litt «mørkere» smak, men det bestemmer du selv.
Om du ønsker å tykne sausen, kan du bruke maizennajevner, som du bare strør rett i den varme sausen til du får ønsket konsistens. Det går også an å bruke vanlig maizenna rørt ut i litt kaldt vann.
Ønsker du litt fruktighet i sausen, tilsetter du friske eller nyrørte tyttebær like før servering.
La sausen få et godt oppkok og server den rykende varm.
Vel bekomme!