HomePålegg Fisk Fiskepudding til pålegg

Fiskepudding til pålegg

Posted in : Fisk, Pålegg on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , ,

Fiskepudding er ikke godt bare til middag, det er kjempegodt som pålegg også. Kjøper du en fløtepudding gjør den seg godt med rekesalat eller majones til, men lager du din egen påleggspudding, smaker det enda bedre. Og rekene kan puttes direkte i farsen, så kan du ha majones ved siden av. Har noen i familien allergi mot reker, er det enkelt å bare utelate dem.

Myndighetene sier vi skal unngå salt, og lager du pålegget selv vet du i det minste hvor mye salt som er i det. Men litt salt må til for å få frem alle de gode smakene.

 

 

FISKEPUDDING TIL PÅLEGG

TID: Ca. 1 time, inklusive 20-25 minutter i ovnen, med ferdig kjøpt fiskefilet. Lenger tid hvis du kjøper hel fisk og fileterer selv. Helt til slutt i innlegget, under TIPS 5, kan du se bilde av ferdig filetert hyse.

Passer til en form på ca. 2 liter

 

Du trenger:

 

 

 • 500 gr lyr- og/eller hysefilet uten skinn og ben
 • 5 dl kremfløte/matfløte
 • 1 egg
 • 1 ss potetmel (hvis du bruker hysefilet i farsen, se TIPS 1 mot slutten i innlegget)
 • 2,5 dl rensede reker (se TIPS 2. Kan utelates)
 • 1 rød paprika
 • 1-2 chili, rød og/eller grønn
 • 4 ss hakket gressløk (du kan godt bruke frossen, om du har noe liggende i fryseren)
 • 1 bunt dill
 • 3 ts salt
 • 1 ts pepper, sort eller hvit

 

 • Smør til å smøre formen

 

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 180ºC.

Rens paprika og chili for frø, fjern hvite hinner og finhakk dem. Hakk gressløk og dill.

Del opp fiskefiletene i mindre biter og kjør dem noen få runder i en matmølle sammen med saltet.

Ha i egget og tredjeparten av fløten og bland dette godt inn. Ha i resten av fløten sammen med pepper (og potetmel, hvis du bruker hyse i farsen) og kjør til du har fått en fin og jevn fiskefarse. Ha i reker, paprika, chili, gressløk og dill og kjør noen runder til alt er godt blandet.

Smør en 2 liters brødform med smør og legg i bakepapir (se TIPS 3).

Fyll farsen i formen og glatt til overflaten. Dunk den et par ganger mot underlaget for å unngå luftlommer i puddingen. Sett formen i vannbad (se TIPS 4) i en dyp langpanne midt i stekeovnen og stek i 20 minutter. Kjenn på puddingen ved å trykke forsiktig på den med baksiden av en skje. Den er ferdig når puddingen kjennes fast. Det kan være at den trenger litt mer enn 20 minutter, avhengig av din stekeovn.

Ta puddingen ut og la den avkjøles. Bruk endene av bakepapiret som hjelp til å få den ut av formen.

Skjær puddingen i tynne skiver og bruk som pålegg. Det smaker godt med majones til, og reker om du ikke har reker i puddingen. Den er god kald, men skivene kan også lunes litt i stekepanne, det fremhever smaken.

 

 

Vel bekomme!

 

 

 

TIPS 1: Hvis man bruker hyse i farsen, bør man også bruke potetmel for at puddingen skal få en fast konsistens. Bruker man bare lyr, er ikke det nødvendig. Husk at alle ingrediensene i puddingen må være så kalde som mulig for å unngå at den blir grynete. Du kan sette alle ingrediensene en stund i kjøleskapet før du begynner å lage farsen og spe den.

 

TIPS 2: Du kan kjøpe kokte reker i butikken, men om du kjøper råreker og koker selv, vil de være enda mørere og egner seg dermed enda bedre i en fiskepudding.

 

TIPS 3: Det kan noen ganger være vanskelig å få puddingen ut av formen, men legger du bakepapir i blir det mye enklere:

Smør formen godt med smør. Klipp så til en strimmel med bakepapir som du legger på langs ned i bunnen og opp på kortendene. Klipp til en ny bit bakepapir som du legger på tvers av formen og opp over sidekantene. Når fiskepuddingen er ferdig stekt og nesten helt avkjølt, er det enkelt å velte eller løfte puddingen ut av formen.

dsc_9510

 

TIPS 4: Når du skal steke noe i vannbad, er det lurt å sette langpannen inn i stekeovnen først, så sette inn formene og til slutt tømme varmt vann i langpannen. Når puddingen er ferdig stekt tar du formen ut av langpannen og lar langpannen stå i ovnen til vannet er avkjølt før du tar den ut. På denne måten unngår du å balansere en stor langpanne med både former og varmt vann i og dermed faren for at du skal brenne deg.

 

TIPS 5: Her ser du bilde av en ferdig filetert hyse. Når man fileterer vil det alltid bli noe fiskekjøtt sittende igjen på bena. Bruk en spiseskje til å skrape det av med, og ta det med i farsen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *