HomeHovedretter Fisk Grillet laks med quinoasalat og avocadokrem

Grillet laks med quinoasalat og avocadokrem

Comments : 2 Posted in : Fisk, Hovedretter, Laks og ørret on by : tantemat Stikkord: , , , , , , , , , , , , , , ,

Laks gjør seg best når den ikke er helt gjennomstekt, og passer derfor utmerket til å grille, eller steke i grillpanne, som Tantemat gjør i denne oppskriften. Grill/stek fisken raskt på begge sider på sterk varme, og snu den gjerne fire ganger slik at den får et fint rutemønster.

Med quinoasalat og avocadokrem er dette en lettvint, rask og ikke minst sunn middag. Quinoa inneholder masse proteiner, fiber og mineraler og er dessuten glutenfri, og både laksen og avocadoen inneholder sunt fett, så her er det bare å fråtse. Godt smaker det også!

Tantemat har denne gangen laget en mild salat uten chili, men ønsker du å høyne smaken med et lite sting, kan det absolutt anbefales å tilsette én eller to røde chili i tynne ringer. Og noen sitronbåter til å presse over laksen ved servering gir en god friskhet!

Med denne oppskriften lønner det seg å starte med å steke laksen og sette den inn i stekeovnen på svak varme så den holder seg varm mens du gjør klar quinoasalaten og avocadokremen.

 

 

GRILLET LAKS MED QUINOASALAT OG AVOCADOKREM

TID: Ca. 1 time

Til 4 personer

 

Du trenger:

 

 

 • 800 gr laksefilet uten skinn og ben (her har Tantemat brukt en loin, men du kan like godt bruke en vanlig filet)
 • 2 ts salt (helst flaksalt)
 • 1 ts sort pepper
 • 1 1/2 ts knust, tørket estragon
 • Olje til å pensle lakseskivene med

 

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 60ºC.

Skjær fileten i ca. 1 cm tykke skiver. Pensle lakseskivene med olje og krydre med salt, pepper og estragon. Grill/stek dem i grillpanne på sterk varme. Snu dem gjerne fire ganger, så du får et fint rutemønster. Skivene skal ikke være gjennomstekt, så ikke la dem ligge lenge på hver side!

Legg dem over i et ildfast fat etter hvert som de er ferdig og sett dem inn i stekeovnen så de holder seg varme mens du gjør ferdig salaten og avocadokremen.

 

 

QUINOASALAT

 

Du trenger:

 

 

 • 2 dl quinoa (rød, gul eller sort, eller en blanding av to eller alle tre)
 • 4 dl kyllingbuljong (4 dl vann + 1 buljongterning)
 • 1/2 – 1 mango
 • 1 rød spisspaprika
 • 3-5 vårløk

 

Slik gjør du:

Skyll quinoafrøene i vann. Ha buljong og quinoa i en kasserolle og la det koke opp. Senk varmen og la det småkoke under lokk i 15-20 minutter, til du ser at frøspirene kommer ut. Kjenn om de er passe etter 15 minutter. De kan godt ha litt tyggemotstand. Trekk kasserollen til side og la det avkjøles litt.

Rens og del opp mango og spisspaprika i mindre biter og vårløken i ca. 1 cm ringer. Bland med den kokte quinoaen like før servering. (Angående skrelling av mango, se på Hvordan skrelle mango på en enkel måte hvordan det kan gjøres).

 

 

AVOCADOKREM

 

Du trenger:

 

 

 • 3 store avocados eller 4 mindre
 • 2 fedd hvitløk
 • 1/2-1 dl nypresset limesaft
 • Salt (helst flaksalt)
 • Sort pepper

 

Slik gjør du:

Rens og del hvitløksbåtene i mindre biter. Mos avocadokjøtt, hvitløk og 1/2 dl limesaft sammen med en stavmikser til det er blitt til en fin og kremete masse. Smak til med salt og pepper og eventuelt mer limesaft. Ha i en skål og pynt med noen ringer vårløk på toppen. (Se TIPS nederst ang. hvordan du får avocadokremen til å holde på fargen). (Angående skrelling av mango, se på Hvordan skrelle avocado på en enkel måte hvordan det kan gjøres).

 

 

 

Da er både laksen, quinoasalaten og avocadokremen ferdig og klar til servering! Pynt med noen blader av sitronmelisse, eller koriander, om du heller foretrekker det, samt noen sitronbåter til å presse over laksen. Sett også frem flaksalt og pepperkvern så hver enkelt kan krydre på egen tallerken etter smak og behag.

 

Vel bekomme!

 

 

 

 

TIPS: Avocado, og dermed også denne avocadokremen, blir fort misfarget når den blir stående. For at den skal holde seg fin og grønn litt lenger kan det lønne seg å ha den i en bolle, glatte til overflaten og presse lime- eller sitronsaft over så den dekker overflaten helt. Om den likevel blir litt misfarget, kan du fjerne det øverste, brune laget. Den er grønn like under.

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Elin Holand
  april 16, 2017 at 9:16 am

  Har en pose quiona i skuffen. Nå vet jeg hva jeg kan lage. Dette blir spennende!

  • tantemat
   april 16, 2017 at 9:30 am

   Hei! Quinoa er både godt og supersunt, så det er om å gjøre å bruke den så ofte som mulig! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *